Uluslararası Adalet Diye Bir Şey Var Mı?" Paneli - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Adalet Diye Bir Şey Var Mı?" Paneli

Mavi Marmara'ya saldırı davasının 11-12 Mart'taki duruşması öncesinde, İHH İnsani Yardım Vakfı ile Hukukçular Derneği iş birliğiyle "Uluslararası Adalet diye bir şey var mı?" paneli düzenlendi.

09.03.2015 22:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mavi Marmara'ya saldırı davasının 11-12 Mart'taki duruşması öncesinde, İHH İnsani Yardım Vakfı ile Hukukçular Derneği iş birliğiyle "Uluslararası Adalet diye bir şey var mı?" paneli düzenlendi.

Topkapı Eresin Otel'de gerçekleştirilen panele, eski Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Prof. Sir Geoffret Nice, insan hakları savunucusu Rodney Dixon ve Yrd. Doç Dr. Ali Emrah Bozbayındır konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, engel olamadıkları birçok sorun yaşadıklarını belirterek, insanca yaşamanın zor olduğu bir dünyada bulunduklarını ifade etti.

Tatlı, adaletin uluslararası alanda hiç ulaşamadıkları bir kavram olduğunu anlatarak, "Herkesin aradığı ama bulamadığı bir kavram. 1. ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra, yeni bir dünya düzeni oluşturuldu. Birleşmiş Milletler, NATO, Adalet Divanı gibi bir sürü kurum oluşturuldu. Bu kurumlara bakıldığında, bu kurumlar eliyle ne yazık ki adalet değil, adaletsizlikler perçinleniyor. Bunların hiçbiri, bizim sorunlarımıza, adalet arayışımıza ne yazık ki çözüm olamıyor. Bu kurumlar, hukukun gücünü değil, gücün hukukunu hepimize dikte ediyor ve kabul ettiriyor" diye konuştu.

Mavi Marmara'nın bir adalet arayışı olduğuna dikkati çeken Tatlı, "Mavi Marmara, adalet arayışı için yola çıkan insanların içerisinde bulunduğu bir gemiydi. İsrail'in gemiye yaptığı saldırıdan daha büyük zararı, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi verdi. Bu arayışı durduran İsrail olmadı. Bu arayışı durduran, maalesef Birleşmiş Milletler ve UCM oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Nice: "Mükemmel olmayan bir adalet sistemi var"

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Milosevic'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın başsavcılığını yapan Prof. Sir Geoffret Nice, "Uluslararası adalet mümkün mü?" sorusuna, "Tabii ki mümkün" cevabının verilmesi gerektiğini söyledi.

İnsanlığın çok iyi şeyler başardığını anlatan Nice, insanlığın beyninin bir araya getirilmesiyle uluslararası barışın ve adaletin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Nice, istenildiğinde uluslararası adaletin mümkün olabileceğini vurgulayarak, "Ama kanıtlar bize gösteriyor ki bunun böyle olmasını, çok da istemiyoruz. Şu anda mükemmel olmayan bir adalet sistemi var. Bunun düzelmesi için adım adım bir şeyler yapmak lazım" diye konuştu.

Geçmişte baktığı davalarda çok büyük zorluklar yaşadığına işaret eden Nice, adaleti sağlamak için bu tür zorluklara katlanmak gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Adalet Diye Bir Şey Var Mı?' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement