Uluslararası Af Örgütü: 2017'de Bilinen İdamların Yüzde 84'ü 4 Ülkede Gerçekleşti - Son Dakika
Dünya
BBC

Uluslararası Af Örgütü: 2017'de Bilinen İdamların Yüzde 84'ü 4 Ülkede Gerçekleşti

Uluslararası Af Örgütü: 2017\'de Bilinen İdamların Yüzde 84\'ü 4 Ülkede Gerçekleşti

Uluslararası Af Örgütü, 2017 yılında dünya çapında yaklaşık 1000 kişinin idam edildiğini açıkladı.

12.04.2018 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), 2017 yılında dünya çapında Çin'dekiler hariç yaklaşık 1000 kişinin idam edildiğini açıkladı. Örgüte göre son bir yılda idamlar bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldı.

Uluslararası Af Örgütü, buna karşılık bu idamların yüzde 84 gibi çok yüksek bir oranının sadece 4 ülkede gerçekleştiğini de kayda geçirdi: İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan.

Örgüt idam cezasıyla ilgili 2017 raporuna bu konuda bilgi vermeyi reddeden Çin'i katmadığını, bu ülkedeki idamlar hesaba katılsa rakamın hayli yükselebileceğini de not düşüyor. 23 ülkede uygulanıyor

İdam cezası uygulayan ülkelerin sayısı bir yıl öncesine göre değişiklik göstermedi. 23 ülkede idam cezası uygulandı.

Uluslararası Af Örgütü: 2017'de Bilinen İdamların Yüzde 84'ü 4 Ülkede Gerçekleşti

Ama idam cezası uygulayan ülkelerde değişiklikler oldu. Örneğin Bahreyn, Ürdün, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri bir yıl önce uygulamadıkları idam cezasını geçen yıl yeniden uygulamaya başladılar.

Buna karşılık örgüt, 2016'da idama başvuran 5 ülke Botswana, Endonezya, Nijerya, Sudan ve Tayvan'da 2017'de idam cezasının uygulanmadığını kayda geçirdi.

2017 yılında 2 ülke (Gine ve Moğolistan) ölüm cezasını tamamen, Guatemala ise sadece adi suçlar için kaldırdı.

Uluslararası Af Örgütü: 2017'de Bilinen İdamların Yüzde 84'ü 4 Ülkede Gerçekleşti

Gambia da idam cezalarını infaz etmeyeceğini ve daha sonra yasalarından tamamen çıkaracağını taahhüt eden uluslararası bir anlaşma imzaladı.

Cezayı uygulayan ülkelerde infazların sayısı dikkat çekici ölçülerde azaldı. Uygulamanın en azaldığı ülke yüzde 50 ile Belarus oldu. Mısır'da idamlar yüzde 20, Pakistan'da ise yüzde 31 azalma gösterdi. Adil yargılama kriterleri uygulanmadı

2017 yılında infaz edilen idam cezalarında, asılma, zehirli iğne, baş kesme ve kurşuna dizme yöntemlerinin uygulandığı kaydediliyor.

İran'da ise en az 31 kişi kamuoyu önünde idam edildi.

Uluslararası Af Örgütü, 2017'de idam cezası uygulayan bir çok ülkede adil yargılama konusunda uluslararası kriterlere uyulmadığını bildirdi.

Raporda bu konuda Bahreyn, Çin, İran, Irak ve Suudi Arabistan dahil bir çok ülkede işkence ve kötü muamele altında alınan "itiraflar" örnek gösterildi.

İran'da geçen yıl idam edilenlerden en az 5 kişinin bu cezaya çarptırılmalarına sebep olan suç işlendiğinde 18 yaşın altında olduklarına da dikkat çekildi.

2017'nin sonuna gelindiğinde dünyada ölüm cezasını tamamen kaldıran ülkelerin sayısı 106 idi. Uygulamaya son veren ülkelerle birlikte bu sayı 142'ye ulaşıyor, yani bütün ülkelerin üçte ikisini aşıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Uluslararası Af Örgütü: 2017'de Bilinen İdamların Yüzde 84'ü 4 Ülkede Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    18:16 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor
    17:33 NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor

    NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı olan 'Deniz Kalkanı', 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan'dan bu yana devam ediyor. Tatbikat, Karadeniz'deki güncel risk ve güvenlik tehditleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor ve denizde arama-kurtarma faaliyetleri, yasa dışı faaliyetlerle mücadele ve deniz trafiğinin kontrolü gibi hedefleri içeriyor. Romanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Türkiye ve ABD'nin katıldığı tatbikat, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak
    16:24 Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak

    Netflix, yeni programı Bear Hunt için sunucu Holly Willoughby'e çelikten bir koruma halkası sağlayacak ve güvenlik için 1 milyon sterlin ayıracak. Programda Holly, Bear Grylls ve en az on ünlü, hayatta kalma becerileri öğrenerek çeşitli zorluklara katılacak. Costa Rica'nın ormanlarında artan suikastlar, saldırılar ve mafya cinayetleri nedeniyle özel güvenlik ekipleri, özel araçlar ve güvenli konaklama yerleri gerekecek.

  • Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi
    16:08 Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi

    Türk Kızılay tarafından Gazze'ye ulaştırılması için hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesini taşıyan gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlandı. İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tedarik edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve glütensiz ürünlerden oluşan yardım malzemeleri, Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmiştir.

BBC

Advertisement