Uluslararası Af Örgütü'nden Fas'a "Rif Mensuplarını Serbest Bırakın" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Af Örgütü'nden Fas'a "Rif Mensuplarını Serbest Bırakın" Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, Fas'ın kuzeyindeki Rif bölgesinde kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi talebiyle düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan aktivistler ile tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

26.02.2019 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Fas'ın kuzeyindeki Rif bölgesinde kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi talebiyle düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan aktivistler ile tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Af Örgütü Fas Şube Başkanı Fatma Yasemin, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Rif Hareketi mensupları ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Ahbar el-Yevm gazetesinin kurucusu gazeteci Tevfik Buişrin'in tutukluluk halinin devam etmesini eleştiren Yasemin, söz konusu kişilerin serbest bırakılmasının, "insan haklarına saygı duyan demokratik bir toplum olma yolunda doğru bir adım" olacağını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili bugün yayımladığı raporda, "Fas, düşünce özgürlüğüne, Huseyma ve Cerade kentlerindeki barışçıl gösterilerde olduğu gibi eylem yapma hakkına ciddi kısıtlamalar getirdi." ifadeleri kullanıldı.

Raporda Fas'ta göçmen ve mültecileri yasa dışı olarak gözaltına alma uygulamasının sürdüğü, 2018'de yaklaşık 5 bin göçmenin sınıra yakın ücra bölgelere gönderildiği aktarıldı.

Fas makamlarından konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Fas'ın kuzeyindeki Rif bölgesinde hükümetin bölgesel kalkınma için söz verdiği projeleri hayata geçirmediği gerekçesiyle düzenlenen gösteriler Ekim 2016'da başlayıp 2017'nin ortalarına kadar devam etmişti. Gösteriler sırasında birçok kişi gözaltına alınmıştı.

Kazablanka İstinaf Mahkemesi tarafından 26 Haziran 2018'de karara bağlanan davada, gösterileri organize etmekle suçlanan Rif Hareketi yöneticilerinden Nasır ez-Zefzafi ve beraberindeki 3 kişi yirmişer yıl, gözaltına alınan 50'ye yakın kişi de 2 ila 10 yıl hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Fas Kralı 6. Muhammed, ağustos ayında 100'ü Rif Hareketi'nden 889 mahkum hakkında af kararı verdi. Ancak Rif Hareketi yöneticilerinden Zefzafi ile bazı insan hakları aktivistlerinin tutukluluğu devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Af Örgütü'nden Fas'a 'Rif Mensuplarını Serbest Bırakın' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı
    20:29 İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı

    İstanbul Valiliği, bu gece saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini bildirerek, sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Meteorolojiye göre, İstanbul'da bu gece saatlerinden itibaren beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.


Advertisement