Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Yüksek öğrenimdeki eğitim göstergelerinde çarpıcı iyileşme görüyoruz.

12.02.2018 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Yüksek öğrenimdeki eğitim göstergelerinde çarpıcı iyileşme görüyoruz. Yüksek öğrenimdeki kız çocuklarımızın oranı 2002'de yüzde 13'tü. 2016-2017 öğretim yılında bu oran yüzde 44,4'e yükseldi ama bunu da arttırmak için hedeflerimiz var." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca "Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" dolayısıyla bir otelde düzenlenen programda konuşan Kaya, Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi.

Programın kadının ve kız çocuklarının bilim ve teknoloji alanındaki kritik rollerine dikkati çekmek amacıyla düzenlendiğini belirten Kaya, bilime katkı sunan ve bu yönde emek harcayanların her birini ayrı ayrı tebrik etti ve bu başarılarla gurur duyduğunu ifade etti.

Kaya, Türkiye'nin küresel ekonomik rekabette daha da güçlü olması ve en büyük ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için "bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik" alanlarında yetişmiş insan potansiyelinin arttırılması gerektiğini söyledi.

Son 16 yılda uygulanan birçok farklı politikayla kız çocuklarının okullaşma oranı ve eğitime devamlılığında büyük başarı yakaladıklarını anlatan Kaya, "Bugün yüksek öğrenimdeki eğitim göstergelerinde de çarpıcı iyileşme görüyoruz. Yüksek öğrenimdeki kız çocuklarımızın oranı 2002'de yüzde 13'tü. 2016-2017 öğretim yılında bu oran yüzde 44,4'e yükseldi ama bunu da arttırmak için hedeflerimiz var. Yüksek lisansta bu oran yüzde 40, doktorada da yüzde 41 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Bakan Kaya, istatistiklere bakıldığında bilişim ve iletişim teknolojileri alanında lisans eğitimi gören kız çocukları oranının yüzde 29'larda, mühendislik alanlarında eğitim görenlerin oranının ise yüzde 28'lerde olduğunu, bu oranların istenilen seviyede olmadığını ve artması gerektiğini vurguladı.

"Bilim, mühendislik, bilgi ve haberleşme teknolojileri bölümlerinden mezun olan kadınların oranı Türkiye için yüzde 34,9 iken, OECD ülkeleri ortalaması ise yüzde 30'dur. OECD ülke ortalamasının üzerinde olan bu sonuç hepimiz adına oldukça sevindirici." diyen Kaya, ülke çapında kazanılan bilim ödüllerinde de kadınların oranının giderek arttığını, 2017 yılı TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri'ni kazanan 15 bilim insanın 6'sının kadın olmasının önemli olduğunu ve bilim kadınlarının artması için desteklerini arttıracaklarını söyledi.

" Bilimde kız çocuklarımızın destekçisi olacağız"

Kaya, "Bilimde kadın ve kız çocuklarımızın artmasının her zaman destekçisi olacağımızı da belirtmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde bu başarıların daha da artmasını temenni ediyorum. STEM alanlarında özellikle üniversite düzeyinde kız çocuklarının eğitimlerini teşvik ediyor ve çeşitli projelerle de destekliyoruz." şeklinde konuştu.

- "Bilgi siz gençleri daha da önemli kılacak"

Kadının güçlü olduğu bir toplumda aile ve toplumun da güçlü olduğuna işaret eden Kaya, bu alanda bakanlığın önemli çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Kaya, gelecek günlerde tanıtımını yapmayı planladıkları "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" belgesinde, bilgi ve iletişim sektöründe kadının yetiştirilmesine öncelik verdiklerini söyledi. Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilim ve teknolojide başarılı olabilmek için her alanda var olmak, öncü olmak zorundayız. Bunu, günümüz dünyasında sadece ekonomik rekabet gücümüzü arttırmak adına değil, aynı zamanda dünyada büyük tehdit altında bulunan insan varlığı ve insani değerleri korumak adına da yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bilimin sadece teknoloji üretmediğini, aynı zamanda insan davranışlarını ve toplum hayatını da biçimlendirdiğini biliyoruz. Teknolojinin zalimlerin elinde nasıl yok edici bir güce dönüşebildiğine şahitlik ettiğimiz günlerden geçiyoruz. Bu nedenle aynı zamanda kadim medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumlulukla insani değerleri korumak adına bilimde ve teknolojide ilerlemek zorundayız. Bilim insanlarımıza büyük rol düşüyor."

Konuşmasında gençlere seslenen Kaya, "Bilgi siz gençleri daha da önemli kılacak ve özgüveninizi artıracak. Sizlerin bu ülkenin ilerlemesine gönül verdiğinizi biliyoruz. Birlikte başaracağınıza inandığınız taktirde yapabileceklerimizin sınırı yok." ifadesini kullandı.

Programa, birçok bilim insanı ve bilimde başarılı kız öğrenciler de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement