Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumu

Bitlis Eren Üniversitesinin (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlis Sempozyumu" başladı.

11.10.2018 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesinin (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlis Sempozyumu" başladı.

Bitlis Valiliği, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Türk Tarih Kurumu, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) ile Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda konuşan BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, kadim medeniyet şehri Bitlis'in tarihi ve sahip olduğu bütün değerlerinin seçkin hocalar tarafından ortaya konulması, İdris-i Bitlisi'yi anlamak ve anlatmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini söyledi.

İdris-i Bitlisi'nin Osmanlı tarihinde çok önemli bir görev icra ettiğini belirten Demirtaş, "Bitlisi, Osmanlı Devleti'nin bir dünya ve evrensel devlet haline gelmesinde katkısı bulunan mümtaz şahsiyetlerden biridir. Bitlis, İdris-i Bitlisi ve onun gibi şahsiyetlerle ne kadar övünse azdır." dedi.

2019'un "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edilmesinden dolayı, Vali İsmail Ustaoğlu ve Rektör Yardım'ın önderliğinde 10-11 Nisan 2019 tarihleri arasında BEÜ'de "Uluslararası Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihi Sempozyumu" düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Demirtaş, sempozyumun detaylarının gelecek günlerde açıklanacağını kaydetti.

Sempozyum Yürütme Kurulu adına konuşan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ise sempozyuma katılımın yüksek olduğunu, sunulan 330 civarındaki bildiriden 120'sinin kabul edilerek programa alındığını ifade etti. İnbaşı, "Amacımız sadece bildirilerin sunulması şeklinde değil, bunları kısa sürede kitaplaştırarak sonraki nesillere kalıcı bir eser bırakmak. Bunu güzel bir eser olarak bırakmayı amaç edindik. Sempozyuma yurt içi ve yurt dışından katılan hocalarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bitlis Yöresi Tarih Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gencer de Anadolu'nun kadim şehirlerinden Bitlis'in, Doğu ve Güneydoğu'yu birbirine bağlayan tek yol üzerine kurulduğunu dile getirdi.

Bitlis'in bu özelliği sayesinde her dönem önemli bir kent olma vasfını koruduğunu vurgulayan Gencer, "Vaktiyle Bitlis bir ilim merkeziydi. İdris-i Bitlisi, Fakiye Teyran, Müştak Baba, Sıbgatullah Arvasi, Muhammed Diyauddin, Said Nursi ve Fuat Sezgin gibi nice ilim adamı ve gönül insanı bu şehirde yetişmiştir." dedi.

Geleneksel Türk Sanatları Karma Sergisi'nin açılışının ardından bilim adamlarına plaketleri verilerek sunumlara geçildi.

Sempozyuma Vali Vekili Tamer Kılıç, yurt içi ve dışından bilim adamları ile öğrenciler katıldı. 13 Ekim'de sona erecek sempozyum kapsamında sunumlar gerçekleştirilecek ve katılımcılar için gezi düzenlenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da uyuşturucu operasyonunda 2 kişi gözaltına alındı
    17:15 Samsun'da uyuşturucu operasyonunda 2 kişi gözaltına alındı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, M.C.Ö. ve O.C.K. isimli şahıslardan 3 bin 920 adet sentetik ecza ve 2 poşet halinde toplam 209 gram skunk ele geçirdi. Gözaltına alınan M.C.Ö. ve O.C.K. Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Polisteki sorguları tamamlanan 2 kişi bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. Savcıya ifade veren O.K.C. serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye sevk edilen M.C.Ö. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Karabük'te Uyuşturucu İle Yakalanan Şüpheli Tutuklandı
    17:14 Karabük'te Uyuşturucu İle Yakalanan Şüpheli Tutuklandı

    Karabük İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, uyuşturucu ticaretini önlemek amacıyla saha çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, şüphe üzerine durdurulan O.A.'nın üst aramasında 43,37 gram esrar ele geçirildi. Şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.

  • Eskişehir'deki Liselerde İlk Yardım Farkındalık Eğitimleri Başlıyor
    17:14 Eskişehir'deki Liselerde İlk Yardım Farkındalık Eğitimleri Başlıyor

    Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen 'İlk Yardım Farkındalık Eğitimi Protokolü' imza törenine katıldı. Protokol kapsamında Eskişehir'deki lise düzeyi okullarda öğrencilere ilk yardım farkındalık eğitimleri verilecek. Eğitimler, okulların konferans salonlarında gerçekleştirilecek ve katılımcılara katılım belgesi verilecek.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 bin 299 çift başvurdu
    17:11 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 bin 299 çift başvurdu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını, resmi nikahın ardından da kredilerin hesaplarına yatmaya başlayacağını söyledi. Göktaş ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceğini belirtti.

  • Otomobille çarpışan motosiklet yayalara çarptı: 1 ölü, 3 yaralı
    17:09 Otomobille çarpışan motosiklet yayalara çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde meydana gelen kazada, otomobil ile çarpışan motosiklet savrularak kaldırımda yürüyen bir kadın ve çocuğuna çarptı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, otomobil sürücüsü ve yaralanan anne ile çocuk hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement