Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi Ödül Töreni gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi Ödül Töreni gerçekleşti

İVEK Vakfı ve Bio Türkiye tarafından düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'nin son gününde ödül töreni düzenlendi.

07.03.2020 16:41  Güncelleme: 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İVEK Vakfı ve Bio Türkiye tarafından düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'nin son gününde ödül töreni düzenlendi. Törene katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın salona girerken ve ödülleri takdim ederken, korona virüsü tedbirleri kapsamında katılımcılarla tokalaşmadıkları görüldü.

İlaç Eczacılık Sağlık Bilim ve Teknolojileri(İVEK) Vakfı ve Bio Türkiye tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'nin son gününde ödül töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında düzenlenen ödül törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve sağlık sektöründen çok sayıda davetli katıldı. Törende 3 gün süren kongre sonucunda katılımcılara ve destekçilere ödülleri takdim edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın girişte protokolle selamlaşırken ve ödüle layık görülenlere plaketlerini verirken, son günlerde gündemde olan korona virüsü nedeniyle tokalaşmaması ise dikkatleri çekti.

CUMHURBAŞKANININ ÇAĞRISINA UYDU ÖDÜL VERİRKEN TOKALAŞMADI

Ödüle hak kazananlara plaketlerini verirken tokalaşmayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İlaç sektörüyle ve sağlık sektörüyle birlikte olmak ayrıcalığını gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın dün uyarılarıyla başlayan durum bugün sağlık sektörüyle devam etti. Biz alışkın değiliz, Tokalaşmadan merhaba demeye de elveda demeye de alışkın değiliz. Bugünden başlayacağız" dedi.

"STRATEJİK ALANLARDA KENDİ ÜRETİM ALTYAPIMIZI KURMAMIZ VE İHRACATÇI KONUMA GELMEMEMİZ GEREK"

Gelişmiş ülkeler bir süredir tasarım ve Ar-Ge faaliyetine odaklanıp üretimi neredeyse bütünüyle Çin gibi düşük maliyetli bölgelere kaydırdıklarını aktaran Oktay, "Yaşanan ticaret savaşları ve korona salgını gibi gelişmeler bu yaklaşımın yanlışlığını gözler önüne sermiş durumda. Ülkemizin tasarlayan geliştiren ve üreten konumda olması, katma değerli ürünlerin ihracatını yapacak şekilde kapsayıcı bir kalkınma stratejisiyle hareket etmesi kaçınılmazdır. Türkiye olarak stratejik alanlarda mutlaka kendi üretim altyapımızı kurmamız ve ihracatçı konuma gelmememiz gerektiğine inanıyoruz. Dışarıya mutlak bağımlı olduğumuz alanlarda, çıkar çatışmaları başladığında ne tür şantajlara maruz kaldığımızı geçmişte de bugünde tecrübe ettik etmeye devam ediyoruz. Asıl büyük kazanımlar yüksek teknolojiye dayalı üretim gerektiren bilişim sektörü, savunma sanayi, sağlık sektörü ve gıda sektörü gibi alanlardan elde edilmekte. Bu sektörlere yapacağımız yatırımlar sadece bizi bağımlılıktan kurtarmakla kalmayacak aynı zamanda ülkemizi küresel düzeyde söz sahibi bir ihracatçı konumuna getirecektir. Bunların hepsini de aynı anda yapabilecek birikime insan gücüne sahibiz. Bunun da en net göstergesi bu kongrenin ta kendisidir" diye konuştu.

"YERLİ VE MİLLİ İLAÇ SEKTÖRÜNÜ MUTLAKA GELİŞTİRMEMİZİN ŞART"

Biz fason üretimi teşvik etmek için değil ilacın geliştirmesinden patentine üretimine ve ihracatına kadar olan daha büyük bir hedefin peşindeyiz diyen Oktay, "Bu gayret içinde olan girişimlerin önüne ne mevzuatla ne bilimle ne de yerlilik millilik anlayışıyla bağdaşmayacak engeller çıkartarak hedefimize ulaşamayız. İlaç sektörünün dünyada sahip olduğu pazar alanının 1,2 trilyon doları bulduğunu ülkemizde de 7,2 milyar doları bulduğunu göz önüne aldığımızda bu engellerin ardındaki saikleri az çok tahmin ediyoruz. Önümüzdeki fotoğraf bize yerli ve milli ilaç sektörünü mutlaka geliştirmemizin şart olduğunu gösteriyor. Bu konuya da bir an önce çeki düzen vermemiz herkesin kendi işini yapmasını sağlamamız şarttır. İlaç konusunda yerlilik ve millilik konusunda atlan en küçük adımların büyük meblağlara karşılık geldiğinin farkındayız. Bu alandaki hedeflerimize engel çıkaran istisnasız herkesin savunma sanayisine karşı çıkanlarla aynı kategoride gördüğümüzü belirtmek istiyorum. Vatana ihanet derecesinde gördüğümüz engelleyici yaklaşımın hiçbir sebebi olamaz" dedi.

Sağlıkta yapay zeka çözümleri, gen tedavileri, kanser tedavileri gibi alanların süratle geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Oktay, "Tüm dünyayı adeta kasıp kavuran korona virüsü bu tür çalışmaların önemini ve her türlü tehdide hazır olmamız gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde halen kurulu olan 100 biyoteknoloji tesisinin arzu ettiğimiz seviyeye ulaşması ve ihracata başlaması için kamu özel işbirliğini de güçlendirmeliyiz. Ülkemiz bölgemizde yaşanan insani krizlere karşı da çetin bir mücadele vermektedir. Bölgemizde yaşanan insani krizin çözüme kavuşması ve sınırlarımızda istikrarın sağlanması için krizin yükünü tek başına karşıladığımız dönemlerden geçtik, halen de geçiyoruz. Suriye'de bugüne kadar hayatını kaybeden 1 milyondan fazla sivile İdlib'de bir o kadar eklenmesinin önüne geçmek için de Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tek başımıza mücadele ettik. Krizin en başından bu yana Türkiye asla acıdan, çatışmadan yada savaştan yana olmamıştır. Tek gayemiz hem kendimiz hem de Suriyeli kardeşlerimiz için güvenli huzurlu geleceğin tesisine katkı vermektir" şeklinde konuştu.

"SAĞLIKTA GELECEK VİZYONUMUZ, BİZLERE BÜYÜK BİR SORUMLULUK YÜKLEMEKTEDİR"

Çok sektörlü bir platform olan Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'nin sadece bilgi paylaşımı değil ihtiyaç duyulan ruha katkı sağladığını dile getiren Bakan Koca, "Çalıştaylarımızın, toplantılarımızın, kongrelerimizin sadece bilgi paylaşımı mekanları değil, ihtiyacımız olan bu ruha can veren ortamlar olmasını diliyorum. Çok sektörlü bir platform oluşturan Biyoteknoloji kongresinin bu misyona fazlasıyla katkı sağlamakta olduğu inancındayım. Sağlıkta gelecek vizyonumuz, bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir" diye konuştu.

"BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA ÖNCÜLÜĞÜ YAKALAYAN ÜLKELER ÖNEMLİ EKONOMİK KAZANIMLAR ELDE EDECEKTİR"

Biyoteknolojik ajanların sağlığın tanı koydurucu ve tedavi edici alanlarında kullanılmasının çok önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Bakan Koca, " Metabolik Hastalıklar, Kişiselleştirilmiş Tıp, İlaç Geliştirme, Aşı Geliştirme, alanlarında biyoteknoloji çalışmalarından beklentimiz çok yüksektir. Biyoteknolojik ajanların sağlığın koruyucu, tanı koydurucu ve tedavi edici alanlarında kullanılabilmesi çok geniş yelpazeye yayılan bir çalışma alanı açmaktadır. Bu alanda öncülüğü yakalayabilen ülkeler bilimsel avantajlarının yanında halk sağlığında merhale kaydedecek ve önemli ekonomik kazanımlar elde edecektir" dedi.

Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'nin Türkiye'deki biyoteknoloji ekosisteminin kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve endüstri nezdinde sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı verimli bir platform işlevi görmekte olduğunu ifade eden Koca, "3'üncü gününü idrak ettiğimiz Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi, medikal ve farmasötik biyoteknoloji alanında söz sahibi olan farklı paydaşları bir araya getirmesi bakımından önemli bir farklılık ortaya koymuştur. Güncel bilgilerin aktarılması ve paylaşılmasına zemin hazırlayarak bu alandaki çalışmalara önemli destek sağlamaktadır. Türkiye'deki biyoteknoloji ekosisteminin kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve endüstri nezdinde sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı verimli bir platform işlevi görmektedir" dedi.

(Alper Suat Tutaşı/İHA)

Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi Ödül Töreni gerçekleşti
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi Ödül Töreni gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı açıklandı. Yetkililer sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi
    02:05 İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi

    İstanbul'da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer'de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na hareket ederek cenazeye eşlik etti.

  • Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti
    02:03 Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Erhan Ç. yönetimindeki tır yol kenarına devrildi. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri, sürücünün hayatını kaybettiğini tespit etti.


Advertisement