"Uluslararası Caz Günü" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Uluslararası Caz Günü"

"Uluslararası Caz Günü"

"Uluslararası Caz Günü" 30 Nisan Salı günü şehrin farklı noktalarında gerçekleştirilecek etkinliklerle kutlanacak.

26.04.2013 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından, geçen yıl tüm dünyada düzenlenmeye başlayan Uluslararası Caz Günü, bu yıl 30 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ve İstanbul Caz Festivali'nin yerel ortaklığı ile İstanbul'da kutlanacak.

Garanti Bankası ve Akbank'ın sponsorluğunda gerçekleştirilecek Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında, 30 Nisan Salı günü İstanbul'da, gün boyunca kentin farklı mekanlarına yayılan konserler, konferanslar, paneller, ustalık dersleri, caz atölyeleri, film gösterimleri ve sergiler düzenlenecek.

Aynı akşam, Aya İrini Müzesi'nde dünyaca ünlü müzisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek konser ise www.jazzday.com adresi ile UNESCO (www.unesco.org), ABD Dışişleri Bakanlığı ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü (www.monkinstitute.org) internet sitelerinden canlı olarak izlenebilecek. Konser ayrıca etkinliğin internet yayın sponsoru Vodafone ile teknolojik ürünler sponsoru Arçelik'in destekleriyle Caddebostan Parkı ve Tepebaşı Meydanı'na kurulacak dev ekranlardan da canlı olarak yayımlanacak.

Uluslararası Caz Günü Açış Etkinliği

Uluslararası Caz Günü etkinlikleri 30 Nisan Salı sabahı saat 09.30'da Galatasaray Lisesi'nde, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock'un katılımıyla gerçekleştirilecek açış konuşmalarıyla başlayacak.

Tarih:30 Nisan Salı

Saat: 09.30

Yer: Galatasaray Lisesi, İstiklal Caddesi, No: 159, Galatasaray

Yuvarlak Masa Toplantıları

"Kadın ve Caz"

Salon İKSV, saat 12.30-14.30

Moderatörlüğünü caz üzerine yazıları ve yaptığı radyo programlarıyla tanınan akademisyen Seda Binbaşgil'in yapacağı "Kadın ve Caz" başlıklı yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak Türkiye'nin önemli piyanist ve bestecilerinden Selen Gülün, klarnet ve saksofon virtüözü Anat Cohen ve Japonya'nın uluslararası üne sahip caz piyanisti Keiko Matsui katılacak. Toplantıda, kadınların caz müziğindeki tarihsel rolü, cazın kadınları nasıl güçlendirdiği ve bir kadın sanatçı olmanın güncel sorunları konuşulacak

"Caz Festivalleri: Cazı Dünyaya Duyurma Sanatı"

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, saat 14.00-15.30

Jazz Fest Wien'in kurucusu ve Uluslararası Caz Festivalleri Birliği Başkanı Fritz Thom moderatörlüğünde yapılacak toplantıya, Umbria Caz Festivali Sanat Yönetmeni Carlo Pagnotta, Londra Caz Festivali'ni de düzenleyen Serious'ın direktörü Claire Whitaker ve Jazz à Juan ve Monte-Carlo Caz Festivali'nin kurucusu Jean René Palacio konuşmacı olarak katılacak. "Caz Festivalleri: Cazı Dünyaya Duyurma Sanatı" başlığını taşıyacak toplantıda caz müziği festivalleri ve etkinlikleri, caz müziğin dünyaya tanıtılmasında yaşanan deneyimler ve caz beğenisini bütün kuşaklara yayabilmek için nasıl küresel ittifaklar kurulması gerektiği ele alınacak.

"Caz ve Özgürlük"

Borusan Müzik Evi, saat 15.00-16.30

"Caz ve Özgürlük" başlıklı yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak Associated Press'te gazetecilik yapan ve 30 yılı aşkın süredir caz üzerine yazan Charlie Gans, dünyanın en iyi caz müzisyenlerinden Marcus Miller ve Güney Afrikalı trompet, flugelhorn, kornet virtüözü Hugh Masekala katılacak. Moderatörlüğünü gazeteci Yavuz Baydar'ın üstleneceği toplantıda caz müziğin dünyadaki özgürlük hareketlerine nasıl ilham kaynağı olduğu ve bu hareketleri nasıl etkilediği tartışılacak. Toplantı, 15.00-16.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Atölye Çalışmaları

"Hediye Güven'le Çocuklara Vokal Atölyesi"

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, saat 11.30-12.30

Pop-caz müziğinin önde gelen vokallerinden Hediye Güven'in 3-9 yaş arası çocuklara yönelik gerçekleştireceği çalışma, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Çok Amaçlı Atölyesi'nde 11.30-12.30 saatleri arasında Türkçe olarak düzenlecek.

" Melis Sökmen'le Gençlere Vokal Atölyesi"

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, saat 13.00-14.00

Türkiye caz sahnesinin en beğenilen müzisyenlerinden Melis Sökmen'in 13-17 yaş arası gençlere yönelik doğaçlama caz vokal üzerine gerçekleştireceği atölye çalışması, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Çok Amaçlı Atölye'sinde, Türkçe olarak düzenlenecek.

Caz Konuşmaları, Ustalık Sınıfları ve Sunumlar

J.B. Dyas ile "Caz Tarihi: İlk Yüz Yıl"

Borusan Müzik Evi, saat 11.30-12.30

Gerçekleştirdiği dersler, eğitim programları ve performanslarla caz eğitiminin en önemli isimlerden J.B. Dyas'ın caz tarihi üzerine ders niteliği taşıyacak "Caz Tarihi: İlk Yüz Yıl" başlıklı konuşması, 11.30-12.30 saatleri arasında Borusan Müzik Evi'nde gerçekleştirilecek. Etkinlikte İngilizce-Türkçe simültane çeviri yapılacak.

Ruben Blades ile Robert Glasper

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, saat 12.00-13.30

Panamalı salsa şarkıcısı, aktör, Latin caz müzisyeni ve aktivist Ruben Blades ile Amerikalı prodüktör ve caz piyanisti Robert Glasper, 12.00-13.30 saatleri arasında Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Performans Salonu'nda izleyicilerle buluşarak soruları yanıtlayacaklar. Etkinlikte, İngilizce-Türkçe simültane çeviri yapılacak.

Akranlar Arası Ustalık Sınıfı

Borusan Müzik Evi, saat 13.00-14.30

Thelonious Monk Institute of Jazz yüksek lisans öğrencileri ile Bahçeşehir Üniveristesi Caz Okulu Sertifika Programı ve Yıldız Teknik Üniversitesi konservatuarı öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Akranlar Arası Ustalık Sınıfı'nda uluslararası bir ortamda müzikal bilgi alışverişinin sağlanması hedefleniyor. İngilizce olarak gerçekleştirilecek etkinlik 13.00-14.30 saatleri arasında Borusan Müzik Evi'nde düzenlenecek.

T.S. Monk ile "Benim Caz Hayatım"

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, saat 16.00-17.00

Thelonious Monk Jr'ın, babası Theolonious Monk ve caz efsanesiyle iç içe büyüdüğü ve bir caz müzisyeni olarak yetiştiği yıllar üzerine gerçekleştireceği konuşma, 13.00-13.30 saatleri arasında Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Performans Salonu'nda olacak. Etkinlikte İngilizce-Türkçe simültane çeviri yapılacak.

Charlie J. Gans'dan Sunum: "Dave Brubeck ve Diplomasi"

Borusan Müzik Evi, saat 16.30-17.00

30 yılı aşkın bir süredir caz üzerine yazılar yazan ve 1978-1988 yılları arasında Jazz Forum'un İngilizce editörlüğünü yapan Associated Press gazetecisi Charlie J. Gans, efsane müzisyen Dave Brubeck üzerine bir sunum gerçekleştirecek. Dave Brubeck ve Diplomasi başlıklı etkinlikte Gans, Dave Brubeck'in bir caz kültür elçisi olarak cazın barış ve kültürlerarası diyalog misyonu kapsamında yaptığı çalışmalardan bahsedecek.

Konserler

Bora Çeliker Trio

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Amfi Tiyatro, 17.00-18.00

Özellikle be-bop ve caz yorumlarıyla tanınan gitarist Bora Çeliker, 'trio'suyla birlikte, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Amfi Tiyatrosu'nda 17.00-18.00 saatleri arasında, 2010'dan bu yana yaptığı besteleri içeren ilk solo albümü borabook'ta yer alan parçalarını canlı seslendirecek.

Okay Temiz ve Genç Perküsyon Öğrencileri

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Amfi Tiyatro, 18.30-19.30

Bora Çeliker Trio'nun ardından saat 18.30'da Okay Temiz, genç ve çocuklardan oluşan 25 öğrencisiyle özel bir perküsyon konserine imza atacak.

Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet

Martı Istanbul Hotel Brass Restaurant & Bar, 19.00-20.00

Ayşegül Yeşilnil, Nezih Yeşilnil, Neşet Ruacan ve Deniz Dündar'dan oluşan Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet, Martı Istanbul Hotel'in giriş katında yer alan Brass Restaurant&Bar'daki "Caz Resimleri" sergisi kapsamında özel bir konser verecek.

Film Gösterimleri

11.30 Round Midnight (1986, 133'), Herbie Hancock sunumuyla

14.30 Türkiye'de Caz trailer, yönetmen Batu Akyol'un sunumuyla

15.30 Atlantic Records: The House That Ahmet Built (2007, 90')

18.00 Tribute to Ahmet Ertegun Concert in Montreux (2006, 70')

SALT Beyoğlu'nda caz müzik üzerine özel bir film seçkisi izleyicilerle buluşacak. Açık Sinema etkinliği, saat 11.30'da 1950'li yıllarda New York'ta yaşayan bir caz müzisyeninin hayat mücadelesini etkileyici bir biçimde sergileyen Round Midnight filmiyle başlayacak. Film, filmde oyuncu olarak yer alan ve yaptığı müzikle En İyi Film Müziği Oscar'ını alan Herbie Hancock'un sunumuyla başlayacak. Saat 14.30'da yönetmen Batu Akyol'un Türkiye'de cazın dünü, bugünü ve yarınına eğilen belgeseli Türkiye'de Caz'dan bir bölüm gösterilecek. Gösterimde Batu Akyol sunum da yapacak. Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün'ün blues ve caz dünyasındaki doldurulamaz yerini farklı bir perspektiften anlatan Atlantic Records: The House that Ahmet Built gösterimi 15.30'da başlayacak. Film seçkisi, saat 18.00'de Ahmet Ertegün'ün katkılarına saygı duruşu niteliğindeki konseri ekrana taşıyan Tribute to Ahmet Ertegun Concert in Montreux konserinin gösterimi ile sona erecek.

Sergiler

"Jam Session: Amerika'nın Caz Elçileri Dünyayı Kucaklıyor" Fotoğraf Sergisi

Borusan Müzik Evi, 28 -30 Nisan

(30 Nisan Salı, 11.00 - Küratör sunumu, 15.15-15.45 ve 18.15-18.45 sergi turu)

Cazın barış kültürü, karşılıklı anlayış ve kültürlerarası diyalogu geliştirme misyonuna atıf yapan "Jam Session: Amerika'nın Caz Elçileri Dünyayı Kucaklıyor" başlıklı fotoğraf sergisi, müzisyenlerin 4 kıta ve 35 ülkeye yaptıkları ziyaretlere tanıklık eden 100 fotoğrafı bir araya getirecek. Serginin küratörü Curtis Sanberg'in, 30 Nisan sabahı saat 11.00'de yapacağı sunumun ardından, aynı gün 15.15-15.45 ve 18.15-18.45 saatleri arasında iki de sergi turu gerçekleştirecek. Azerbaycanlı piyanist Salman Gambarov'un üçlüsü de burada bir konser verecek.

"Caz Resimleri"

Martı İstanbul Hotel Brass, 29 Nisan-5 Mayıs

Caz müzisyeni Ayşegül Yeşilnil'in müzik enstrümanlarını izleyiciye soyut bir biçimde sunduğu Caz Resimleri sergisi 29 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında Martı Istanbul Hotel'in giriş katında yer alan Brass Restaurant&Bar'da yer alacak. Sergi kapsamında ayrıca 30 Nisan günü 19.00–20.00 arasında Ayşegül Yeşilnil, Nezih Yeşilnil, Neşet Ruacan ve Deniz Dündar'dan oluşan Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet özel bir konser verecek.

Paralel Etkinlikler

Uluslararası Caz Günü kapsamında birçok mekanda farklı paralel etkinlikler de düzenlenecek. Paralel etkinlikler programındaki konserler ücretli, atölyeler ise ücretsiz yapılacak. Ücretli etkinliklerle ilgili bilgi için etkinlik mekanlarıyla ile iletişime geçilebilir.

Akbank Sanat, Türkiye'nin en önemli caz piyanistlerinden Aydın Esen'in 29 Nisan Pazartesi günü saat 14.30'da kendi deneyimlerini paylaşacağı Aydın Esen'le 21. Yüzyılda Modern Müzik konferansına ev sahipliği yapacak. Ayrıca, 30 Nisan Salı günü saat 20.00'de Tuluğ Tırpan Trio Akbank Sanat'ta olacak. Benzersiz doğaçlamalarıyla tanınan başarılı caz ve klasik müzik piyanisti Tuluğ Tırpan, davulda Ediz Hafızoğlu ve kontrabasta Volkan Hürsever ile bir performans sergileyecek. Türkiye caz sahnesinin en yetenekli davulcularından Olgun Açar da Akbank Sanat Café'de 14.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek konserde kendi gibi genç ve yetenekli Tamer Temel, Volkan Polat, Volkan Topakoğlu ve Jef Giansily gibi müzisyenlerle sahne alacak.

Garanti Caz Yeşili Konserleri kapsamında farklı mekanlara yayılan caz konserleri yapılacak. Neslinin en donanımlı caz piyanistleri arasında sayılan Burak Bedikyan, ekibiyle 30 Nisan Salı akşamı saat 21.30'da Nardis Jazz Club'ta özel bir repertuarla dinleyicilerle buluşacak. Besteci ve klarnet üstadı Çek müzisyen Tomáš Dvořák, Floex projesiyle, Berke Can liderliğindeki Big Beats Big Times ile Babylon'da özel bir doğaçlama performans sergilemek için 30 Nisan Salı akşamı saat 21.30'da sahnede olacak.

Ağırlıklı olarak Afro-Latin caz ve 60'ların soul müziğinden ilham alan, bossa nova'ya olan tutkusunun da hissedildiği son albümü Love & Revolution'dan parçalarla cazseverlerin karşısına çıkacak olan Nicola Conte, caz vokalisti Ferhat Öz, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Trompet Grup Şefi Şenova Ülker, İstanbul Superband'in kurucusu ve şefi, İ.Ü. Konservatuarı Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi Aycan Teztel ve saksafoncu Anıl Şallıel ile sahnede olacak. Ghetto'da yapılacak Nicola Conte Combo feat. Anıl Şallıel, Aycan Teztel, Ferhat Öz, Şenova Ülker konseri 30 Nisan Salı akşamı saat 21.45'te gerçekleştirilecek.

İstanbul'un önde gelen caz müzisyenleri, Ece Göksu, Şenay Lambaoğlu, Sezgi Olgaç, Sibel Gürsoy ve Elif Çağlar (vokal), Uraz Kıvaner (piyano), Şenova Ülker (trompet), Volkan Hürsever (kontrabas) ve Ediz Hafızoğlu (davul), Caz Ağacı 2013: Duke Ellington gecesinde Duke Ellington'ı anacak. Gece, Salon İKSV'de 30 Nisan Salı gecesi saat 22.30'da, Vedat Özdemiroğlu'nun sunuculuğunda gerçekleştirilecek.

Garanti Caz Yeşili Konserleri'nin son etkinliği ise 30 Nisan Salı gecesi saat 23.00'te Nublu'da yapılacak İlhan Erşahin's Istanbul Sessions feat. Erik Truffaz konseri olacak. Türk ritimlerini club ritimleri ve caz doğaçlamalarıyla birleştiren konserde, İlhan Erşahin, Alp Ersönmez, Turgut Bekoğlu ve İzzet Kızıl sahnede olacak.

Alt Caz Club'ta, 30 Nisan Salı akşamı saat 21.30'ta Cenk Erdoğan Trio sahne alacak. Gitar teknikleri, ifade biçimleri, caz kompozisyonu ve aranjman teknikleri üzerine genç bir usta olan Cenk Erdoğan'a basta Özgür Salıcı ve davulda Korhan Ogan eşlik edecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Galata Yerleşkesi'nde dünyaca ünlü vokalist Amy London, gitarist Roni Ben-Hur, Brezilya'nın önde gelen müzisyenleri, vokalist Mauscha Agnet ile davul ve perküsyon virtüözü Duduka de Fonseca 27-30 Nisan tarihleri arasında dört gün boyunca caz ve Latin caz üzerine bir eğitim verecekler. Ücretsiz gerçekleştirilecek atölyelere katılım için: (533) 259 21 26/ (212) 581 09 33.

Babajim Istanbul Studios & Mastering'in kayıt ve kontrol odalarında mikrofon teknikleri, akustik, enstrüman pozisyonlama ve monitör mixlemesi gibi temel prensiplerin anlatılacağı Caz Grubu Çok Kanallı Canlı Kayıt Çalışması gerçekleştirilecek. 30 Nisan Salı günü 11.00-13.00 saatleri arasında Alp Turaç'ın yöneteceği bu atölye çalışmasının ardından katılımcılar yarım saatlik bir kayıt seansını dinleme şansı yakalayacaklar. Atölye 15 kişiyle sınırlı. Katılım için info@babajim.com adresine e-posta göndererek ön kayıt yaptırmak gerekiyor.

Okay Temiz tarafından kurulan Galata Okay Temiz Atölyesi'nde her yaştan ve meslekten binlerce katılımcıya ritim eğitimi verecek. 30 Nisan Salı günü 15.00-17.00 saatleri arasında yapılacak katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek ön kayıt yaptırmak gerekiyor.

Kanyon'da Caz serisi kapsamında Türkiye'nin yıldız caz müzisyenlerinin yer aldığı Ozan Musluoğlu ve Friends konseri gerçekleştirilecek. 30 Nisan Salı günün saat 19.00'da başlayacak konserde, Şevval Sam, Ayse Gencer, Meltem Ege, Selen Beytekin, Şenova Ülker, Engin Recepoğulları, Bulut Gülen, Sarp Maden, Uraz Kıvaner ve Cengiz Baysal gibi isimler sahne alacak.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi
    20:33 Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi

    Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat Badur ve kızı Yağmur tarafından keman ve klarnet dinletisi sunuldu. Etkinliğe Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç de katıldı. Baba Badur, kızıyla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadığını belirtirken, kızı Yağmur ise hem konservatuvara hazırlandığını hem de keman eğitimi verdiğini söyledi.


Advertisement