Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu

Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, deniz terörizmi ve haydutluğu, silahlı soygunlar, siber teknolojiler, insansız sistemler, kitle imha silahlarının çoğalması, sınırlar ötesi organize suç ve kaçakçılık, denizlerde yasa dışı balıkçılık ve deniz kirliliği gibi konularda, ulusların koordine ve işbirliği içinde hareket etmesini, herkesin ortak menfaati doğrultusunda çalışmasını gerektirdiğini bildirdi.

13.04.2016 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, deniz terörizmi ve haydutluğu, silahlı soygunlar, siber teknolojiler, insansız sistemler, kitle imha silahlarının çoğalması, sınırlar ötesi organize suç ve kaçakçılık, denizlerde yasa dışı balıkçılık ve deniz kirliliği gibi konularda, ulusların koordine ve işbirliği içinde hareket etmesini, herkesin ortak menfaati doğrultusunda çalışmasını gerektirdiğini bildirdi.

Deniz Harp Akademisi Komutanlığı tarafından Harp Akademileri Komutanlığının ev sahipliğinde, Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu"nun açılışında konuşan Korgeneral Bekiroğlu, deniz güvenliğin önemine değindi.

Bekiroğlu, denizlerin hem ulusların güvenlikleri hem de ekonomik gelişmeleri açısından vazgeçilmez faktörler olduğunu ifade ederek, petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 90'ından fazlasının deniz altında olduğunu, dünya nüfusunun yüzde 80'inin kıyılarda yaşadığını, deniz ulaşımının, demir, kara ve hava ulaşımından çok daha fazla olduğunu anlattı.

Küresel ticaretin yüzde 90'ının deniz yollarıyla yapıldığını, ses ve veri trafiğinin yüzde 95'inin kablolarla okyanuslar altından geçtiğini dile getiren Tahir Bekiroğlu, "Bir kara ülkesinde de yaşıyor olsanız 21. yüzyılda dünyanın okyanus ve denizlerine bağımlı olarak yaşamınızı sürdürmektesiniz. Bütün bunlar denizlerin dünya için hayati önemini gözler önüne seriyor. Bundan dolayı günümüzde olduğu gibi denizler her zaman için dünya çapında gelecekte de hem rekabetin hem de dayanışmanın konusunu teşkil edecektir." diye konuştu.

Toplumdaki istikrar ve güvenliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirten Korgeneral Tahir Bekiroğlu, donanmaların görevinin ise global ilişkileri pekiştirmek, deniz güvenliği ve barış harekatlarına yardım etmek ve desteklemek olduğunu kaydetti.

Bekiroğlu, teknolojik ilerlemelerin fırsatlar sunmakla beraber aynı zamanda ekonomik, sosyal, siyasi, asimetrik ve askeri riskleri beraberinde getirdiğini belirterek, risklerin belirsizliğinin ve karmaşıklığının deniz alanında giderek arttığını dile getirdi.

Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, şöyle devam etti:

"Deniz terörizmi ve haydutluğu, silahlı soygunlar, siber teknolojiler, insansız sistemler, kitle imha silahlarının çoğalması, sınırlar ötesi organize suç ve kaçakçılık, denizlerde yasa dışı balıkçılık ve deniz kirliliği gibi konular, ulusların koordine ve işbirliği içinde hareket etmesi, herkesin ortak menfaati doğrultusunda çalışmasını gerektirir. Denizde iyi bir düzen sadece belirli aktörler tarafından gerçekleştirilemez. Dolayısıyla bu işbirliği deniz ticaretinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için herkesin paylaşımını gerektirir. Küresel ekonomik aktiviteler ve küreselleşme denizden gerçekleşmektedir."

Denizden kaynaklanan krizlerin etkilerinin dünya çapında eş zamanlı olarak hissedilebileceğini dile getiren Bekiroğlu, deniz güvenliğini teşkil etmek adına donanmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Sempozyum hakkında

Denizcilik alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Geoffrey Till'ın sunum yaptığı sempozyumda, daha sonra aile fotoğrafı çekildi.

Sempozyuma, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, NATO Deniz Komutan Yardımcısı Koramiral Bruno Paulmier, emekli oramiraller Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve tarihçi-yazar İlber Oltaylı ile 40 ülkeden bin 505 kişi katıldı.

Farklı ülkelerden kurum ve kuruluş temsilcileriyle akademisyenlerin de bulunduğu sempozyumda, 24 davetli konuşmacı bildiri sunacak.

Yarın sona erecek sempozyum kapsamında akademisyen ve öğrencilerin çalışmalarını yansıttığı bilimsel makaleleri içeren bir kitap da yayınlanacak.

Son yıllarda Türkiye tarafından da özellikle önem verilen deniz gücü ve güvenliği konularının ele alındığı sempozyumda, "Küresel deniz güvenliği ortamı", "Deniz Kuvvetleri ve diğer organizasyonların deniz güvenliğindeki rolleri", "Deniz ortamının makro-ekonomik boyutu" ve "Deniz güvenliğinin hukuki boyutu" konuları ele alınacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement