Uluslararası Edebiyat Buluşması" Başlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Edebiyat Buluşması" Başlıyor

Sancak Medya tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, "Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması" festivali 7 şehirde edebiyatseverlerle buluşacak.

25.10.2017 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sancak Medya tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, "Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması" festivali 7 şehirde edebiyatseverlerle buluşacak.

Fatih Belediyesi Çatladıkapı Sosyal Tesisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayımlar Daire Başkanı Sedat Akçakoyunluoğlu, festivalin, edebiyatseverler açısından önemli olduğunu dile getirerek, Fatih Belediyesine ve emek verenlere teşekkür etti.

Festivalin çok başarılı olmasını istediğini belirten Akçakoyunluoğlu, "Bu vesileyle ilginizi GençDes projesine çekmek isterim. Türkiye'de 2 senedir uygulanan bir proje bu, gençlere destek programı ve bir destek fonu aslında. Bu yıl kültür sanat alanında, bu fonun miktarı 54 milyon dolar oldu." dedi.

Akçakoyunluoğlu, şöyle devam etti:

"GençDes projesi kapsamında oluşturulan 54 milyon dolar, genç nüfusun olduğu bir ülkede başlangıç için mütevazı bir rakam görünebilir. Dünya ülkeleriyle ve dünyadaki fonla kıyaslandığı zaman, Türkiye'de gençler için üretilen ve kültür sanat ürünlerine destek veren 3 ülke varsa bunların biri Türkiye'dir. Bu fon elbette büyüyecektir, daha geniş kitlelere ulaşması daha büyük kesimlerce duyulmasında fayda sağlayacaktır. Sinema, tiyatro, güzel sanatlar, bilgisayar oyunları gibi kültür ve sanatın bütün alanlarında destek veriyoruz. Edebiyat da bunlardan birisidir. Bu sene desteklediğimiz 62 edebiyat projesi var. Türkiye'de şu anda pek çok şehirde ve kütüphanede, okullarda edebiyat etkinlikleri yapıyoruz. 'Uluslararası Edebiyat Buluşması' da bizim için iki açıdan çok önemli, biri gençleri buluşturması, diğeri ise dünyanın 20 ülkesinden 30 yaş altı genç edebiyatçıları Türkiye'ye getiriyor olmasıdır."

Fatih Belediye Başka Yardımcısı Hasan Suver de İstanbul'un ilham veren bir şehir olduğunu dile getirerek, şairlerin, ressamların, seyyahların ilham aldığı bir şehir olduğunu ve edebiyatın da insani bir özellik olduğunu belirtti.

Suver, tarihte insanların belli hedeflere ulaşmak için edebiyata rağbet ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Günümüze kadar devam eden edebiyat alanında, büyük bir birikimimiz, zenginliğimiz var. Dil ve yazı devrimiyle devam eden gelişmelerden, hayal ve ruh dünyamızdan istifade etmek istiyorsak, mutlaka divan edebiyatıyla bağlantımızın da olması lazım. Festivalin hayırlı olmasını diliyorum ve sizlerden büyük eserler bekliyoruz. Bunu dil devrimiyle yazı devrimiyle asla ihmal etmememiz lazım. Yahya Kemal'in dediği gibi ondan anlamayan bizden hiçbir şey anlamaz. Eğer biz, gelecekte gerçekten Türk edebiyatını yaşatmak istiyorsak, köklerimizden en iyi şekilde beslenmemiz lazım."

"Genç yazarlarımızla öğrencilerimizi sürekli biraraya getirdik"

Konya Kültür Müdürü Mehmet Tekkaymaz ise insan iletişiminde dilin en önemli temel taşlarından biri olduğunun altını çizerek, "Bu dili, bir duruş, bir kıyam, bir öncelik ve insanların duygu ve düşüncelerine nüfuz eden belli bir estetik içerisinde karşı tarafa aktarabilmesine ise edebiyat diyoruz." dedi.

Ulusal düzeyde yapılan çalışmalara uluslararası bir boyut getirmek için festivale önem verdiklerini aktaran Tekkaymaz, şunları kaydetti:

"Gençlerimizin, edebiyatın verdiği bütün zenginlikleri sergileyebilmeleri adına, genç yazarlarımızla öğrencilerimizi sürekli bir araya getirdik. Öğrencilerimizin kendi yaşıtlarıyla, kendi ağabeyleriyle bir araya gelmeleriyle, edebiyata daha çok ehemmiyet vereceğine ve eğilmelerine sebep olacağına inanıyoruz. Sancak Medya ve Kültür Bakanlığımızın da içinde bulunduğu bu projede yer almaktan Konya olarak onur duyuyoruz. İnşallah 29-30 ve 31 Ekim'de, Konya'da buluşacağız."

Ayrıca Bursa Yıldırım Belediyesi Yayın Koordinatörü Mehmet Çağan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Mustafa Semerci de düşüncelerini aktardı.

Festival hakkında

28 Ekim- 4 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek festivale, İstanbul'dan Fatih Belediyesi, Bursa'dan Yıldırım Belediyesi, Sakarya Gaziantep, Mardin, Konya ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak.

7 şehirde eş zamanlı okuma, okul ve panel gibi etkinliklerin gerçekleşeceği festivale yurt içinden Silvan Alpoğuz, Gülhan Tuba Çelik, İtalya'dan Alessandro Burbank, Portekiz'den Gisela Casimiro, Azerbaycan'dan Şehriyar del Gerani gibi isimler konuk olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Edebiyat Buluşması' Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi
    10:02 Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları öğrencilerinin sahnelediği 'Bernarda Alba'nın Evi' oyununu izledi. Tosun, Bodrum'un kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek projelerine önem verdiğini belirtti. Ayrıca, esnaf ziyaretleri ve halk buluşmalarıyla projelerini anlatmaya devam ediyor.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement