Uluslararası gözlemciler Özbekistan'daki genel seçimleri değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası gözlemciler Özbekistan'daki genel seçimleri değerlendirdi

Uluslararası gözlemciler Özbekistan\'daki genel seçimleri değerlendirdi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) Başkanı Georgy Tsereteli, Özbekistan'daki genel seçimlerin seçim yasası çerçevesinde yapıldığını, rekabetin oluştuğunu ve adayların seçim kampanyası yapma fırsatı bulduğunu belirtti.

23.12.2019 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) Başkanı Georgy Tsereteli, Özbekistan'daki genel seçimlerin seçim yasası çerçevesinde yapıldığını, rekabetin oluştuğunu ve adayların seçim kampanyası yapma fırsatı bulduğunu belirtti.

Özbekistan'daki seçimleri izleyen Tsereteli, düzenlediği basın toplantısında, Özbek makamları tarafından yapılan geniş kapsamlı reformların bu seçimleri gerçekten ve doğrudan etkilediğini belirtti.

AGİT Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta da bu seçimlerde daha bağımsız görüşlerin güçlendiğini ve yeni bir özgürlük duygusunun ortaya çıktığını kaydederek ancak bu özgürlüklerin sınırlı kaldığını kaydetti. Zulueta, ülkenin ve demokratik kurumların geliştirilmesine yardımcı olmak için Özbek makamlarıyla iş birliğini sürdürmeye hazır olduklarını söyledi.

Seçimi izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu Gözlemciler Heyeti Başkanı Sergey Lebedev de seçimlerde gözlenen küçük hata ve ihlallerin seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini kaydetti. Lebedev, 182 gözlemciden oluşan heyetin seçimden önce ve seçim gününde ülke çapında 2 bin 76 sandıkta yaptığı incelemelerde bazı küçük hata veya ihlalleri gözlemlediğini, ancak bunların 20 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Özbekistan'daki seçim sonuçlarını etkileyemeyeceğini vurguladı.

Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı ve Gözlem Misyonu Başkanı Se Siaoyun da ülkedeki seçimlerin "demokratik ve şeffaf" geçtiğini kaydetti. 500'e yakın sandıkta seçim sürecini gözlemlediklerini aktaran Siaoyun, "Seçimler, Özbekistan seçim yasasına uygun olarak, demokratik ve şeffaf geçti" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni Özbekistan, yeni seçimler" sloganıyla düzenlenen seçimlerde, 5 siyasi partiden 750 aday Yasama Meclisindeki 150 sandalye için yarıştı.

Toplam 20 milyon 596 bin 570 kayıtlı seçmenin bulunduğu Özbekistan'daki 150 seçim bölgesinde 10 bin 260 sandık kuruldu. Yurt dışındaki Özbek vatandaşlar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerdeki Özbekistan'ın diplomatik temsilciliklerinde 55 sandıkta oy kullandı.

Seçimi 50'den fazla ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Türk Konseyinin de bulunduğu kuruluşlardan 800'den fazla uluslararası gözlemci izledi. AGİT, ülkedeki parlamento seçimlerini ilk defa tam teşekküllü gözlem heyetiyle takip etti. Seçimleri 2 bine yakın yerli ve yabancı gazeteci de izledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası gözlemciler Özbekistan'daki genel seçimleri değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement