Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri - Son Dakika
Politika

Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: "Toplumda anlayış ve sevginin yerleşmesi, barış ve kaynaşmanın birlik ve bütünlüğün sağlanması, daha da ötesi küreselleşen dünyamızda farklılıkların ayrılık ve ayrışma sebebi değil zenginlik olarak görülmesi, birlikte yaşama kültürünün gelişmesi açısından bu tür etkinlikler büyük önem taşımaktadır" "Siyasi ve sosyal çalkantıların yoğun bir şekilde devam ettiği 13. yüzyıl Anadolu'sunda Hünkar, olgun kişiliği, bir eren kimliği yol rehberliği ile kitlelere barış, esenlik muhabbet aşılamıştır. Ona kulak veren gönüller, bir taraftan hak ile bir taraftan da halk ile barış içinde yaşamış, huzur ve güvenlik içinde hayat sürmüştür" "Hacı Bektaş ı Veli, okumasını bilen için bir ilim hazinesi, bir dergah, bir üniversitedir. Hoşgörüyü bir tebliğ aracı olarak görmüş, hem kendi hayatında hem de kendi etrafında bizzat uygulamayla hayata geçirmiştir" "Asrımızın en büyük ihtiyacı yeni Hacı Bektaş ı Veliler, yeni Yunuslar, Mevlana'lardır. Eğer biz Hacı Bektaş ı Veli'yi, Yunus'u, Mevlana'yı, Hacı Bayram ı Veli'yi anlamazsak yavrularımıza anlatamaz, öğretemeyiz. Yeni Yunusları, yeni Hacı Bektaş ı Velileri yetiştiremeyiz"

16.08.2013 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Toplumda anlayış ve sevginin yerleşmesi, barış ve kaynaşmanının birlik ve bütünlüğün sağlanması daha da ötesi küreselleşen dünyamızda farklılıkların ayrılık ve ayrışma sebebi değil zenginlik olarak görülmesi, birlikte yaşama kültürünün gelişmesi açısından bu tür etkinlikler büyük önem taşımaktadır" dedi.

Bozdağ, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"nde yaptığı konuşmada, gönül dostlarıyla bir arada olmaktan, sohbet ve muhabbet etmekten çok memnun olduğunu söyledi.

Düzenlenen bu etkinliklerin, insan merkezli 'biz' anlayışına şiddetle ihtiyaç duyan günümüz insanı için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin "Yolumuz ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur. Yaradandan dolayı yaratılanı sevmek" sözleriyle 72 millete aynı nazarla bakmak gerektiğini gösteren insanı ve insan sevgisini merkeze alan bir anlayışın simge ismi olduğunu vurguladı.

Bu anlayış çerçevesinde ortak aklın, ortak irfanın birlik iradesinin ortaya çıkması için bu etkinliklere katılmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

"Toplumda anlayış ve sevginin yerleşmesi, barış ve kaynaşmanının birlik ve bütünlüğün sağlanması daha da ötesi küreselleşen dünyamızda farklılıkların ayrılık ve ayrışma sebebi değil, zenginlik olarak görülmesi, birlikte yaşama kültürünün gelişmesi açısından bu tür etkinlikler büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu tür etkinliklere her aşamada katkı sağlayan, organizasyonda emeği geçen herkese gönülden, candan teşekkür ediyorum. Değerli dostlar, kıymetli canlar Anadolu toprakları maddi bakımdan olduğu kadar manevi bakımdan da çok verimlidir. Bu topraklarda, bu coğrafyada İslamdan ışık alıp yetişen değerler ortaya çıkmış, yüzyıllarca insamızın zihin ve gönül dünyasını aydınlatmıştır. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli tam da böyle şahsiyetlerden birisidir. O, Menakıbnamesi'nde anlatıldığı üzere İslamın hem zahirini, hem de batınını çok iyi öğrenmiş bunları gönül diline çevirip milyonlarca insana kılavuzluk yapmıştır. Siyasi ve sosyal çalkantıların yoğun bir şekilde devam ettiği 13. yüzyıl Anadolu'sunda Hünkar, olgun kişiliği, eren kimliği, yol rehberliği ile kitlelere barış, esenlik muhabbet aşılamıştır. Ona kulak veren gönüller bir taraftan hak ile bir taraftan da halk ile barış içinde yaşamış huzur ve güvenlik içinde hayat sürmüştür."

"Hacı Bektaş-ı Veli' herkese yol gösteren manevi bir rehber"

Hacı Bektaş-ı Veli'nin herkese yol gösteren manevi bir rehber, adil, cesur, hak aşığı bir veli olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hacı Bektaş-ı Veli, okumasını bilen için bir ilim hazinesi, bir dergah, bir üniversitedir. Hoşgörüyü bir tebliğ aracı olarak görmüş hem kendi hayatında hem kendi etrafında bizzat uygulamayla hayata geçirmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalatı Kuran-ı Kerim'den alınarak insanlara sunulmuş bir ikram niteliğindedir. Makalat'ta her sözüne Kur'an-ı Kerim'den bir delil getirmesi onun Kur'an'a bağlı, Kur'an aşığı olduğunun da bir ispatıdır."

Bir büyüğü anlamanın yolunun onun sözlerine, eserlerine bakmaktan geçtiğini ifade eden Bozdağ, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma etkinliklerinin onu daha iyi anlamaya, tanımaya ve onun asırlardır var olan ve bugünlere yansıyan aydınlığında yürünmesinde büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Hünkarı en iyi anlatanın da onun kitaplarındaki sözleri olduğuna dikkati çeken Bozdağ, Hacı Bektaş-ı Veli'nin "Adalet her işte hakkı bilmektir. İnsan suretinde olan herkes adem değildir. Ademin ademliği asıl haya ve ilim iledir. Alimlere ve kendini bilenlere alçak gönüllülük yakışır. Bir olalım iri olalım diri olalım. Bizi sevenlerin gönüllerinde biz oturur dillerinde biz konuşuruz. Bizim erkanımız ahlakı Muhammedi ve edebi alidir. Cahiller ile hak tanımazlara sükut ile karşılık veriniz. Dil mızraktan daha fazla yaralar" sözlerinden örnekler verdi.

"Alevi-Bektaşi kültürü Orta Asya'dan Anadolu'ya süzülüp gelen eşsiz zenginliklerden birisi"

Bozdağ, Alevi-Bektaşi kültürünün Orta Asya'dan Anadolu'ya süzülüp gelen eşsiz zenginliklerden birisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Başta ilahi aşk Hz. Muhammed ve Ehli Beyt sevgisi, Hz. Ali'ye bağlılık gösterek bütün yaratılanlara da sevgi hoşgörüyle merhametle davranmak Anadolumuzdan Balkanlara, buralardan başka yerlere uzanan coğrafyamızdaki hoş görü iklimine önemli katkılar sağlamıştır. Böylece bu öz, bu maya hepimize çalınmıştır. Bu yolda öfke, ayrılık, gayrılık, senlik, benlik kavgası, davası yoktur. Aksine incinsen de incitmemek vardır. Birlik vardır, bir olmak vardır. Diri olmak vardır. Millet olarak gerek dini hayatımızda gerekse kültürel hayatımızda Ehli Beytin çok ayrıcalıklı bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Ahmed Yesevi, Mevlana, Hacı Bayram-ı Veli, Yunus Emre gibi Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli de Horasan erenleriyle birlikte nice hak erenleriyle birlikte bu toprakları vatan yapan kültür ve medeniyetimizi inşa eden gönül ilim ve maneviyat mimarlarımızdandır. 'Yolumuz ilim irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur' diyen Hacı Bektaş-ı Veli eserleriyle, mesajlarıyla, nasihatlarıyla, yaşantısıyla bu coğrafyada sevgi ve hoşgörü kültürünün inşa edilmesinin en önemli mimarlarından birisi olmuştur. Onun düşünce ve öğütleri sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, Balkanlardan Azerbaycan'a kadar uzanan geniş bir coğrafyayı da etkilemiştir. Hacı Bektaş-ı Veli tıpkı Yunus Emre, Mevlana gibi mesajları çağları aşan kültür ve medeniyetimizin yetiştirdiği en önemli gönül mimarlarımızdandır. Hacı Bektaşı Veli, 'bir olalım iri olalım diri olalım' derken bu topraklardaki toplumsal dayanışmanın, birliğin kardeşliğin paylaşmanın da mimarlığını yapmıştır."

"Asrımızın en büyük ihtiyacı yeni Hacı Bektaş-ı Veliler, yeni Yunuslar, Mevlanalardır"

Bu büyük insanları, hak aşıklarını, bu büyük velileri, alimleri mimarları, önderleri iyi öğrenmek, iyi tanımak gerektiğini ifade eden Bozdağ, "Onların fikirlerini fikirlerimize dönüştürerek, geleceğimizi ve bugünümüzü o fikirlerin ışığında aydınlatmamız gerekiyor. Asrımızın en büyük ihtiyacı yeni Hacı Bektaş-ı Veliler, yeni Yunuslar, Mevlanalardır. Eğer biz Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Yunus'u, Mevlana'yı, Hacı Bayram Veli'yi anlamazsak yavrularımıza anlatamaz, öğretemeyiz. Yeni Yunusları, yeni Hacı Bektaş-ı Velileri yetiştiremeyiz. Bu gönül coğrafyasında, bu ilim irfan ocağında ışık dostları altında nice Hacı Bektaşlar, Yunuslar, Mevlanalar yetişecektir. Bize düşen anlayarak, çalışarak, gayret ederek, emek verek, yol almaktır" şeklinde konuştu.

Bozdağ, konuşmasının sonunda Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'nun dile getirdiği Alevi vatandaşların sorunlarına da değinerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla önümüzdeki günlerde bu sorunlara yönelik çalışma başlatacaklarını söyledi. Bozdağ, "Bu konuda söz değil, vaat değil çözüm üreten yaklaşımları ortaya koyacağımızı ifade ediyorum" dedi.

Bozdağ'a saldırı girişimi

Bozdağ, konuşmasının ardından kürsüden inerek, protokoldeki yerine geçerken Hüseyin Satı isimli bir kişinin saldırı girişimine maruz kaldı. Güvenlik güçleri, saldırganı etkisiz hale getirerek, gözaltına aldı.

Daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın ve Umut Oran'ın emniyet amirleri ve korumalardan rica etmesi üzerine saldırganın kelepçeleri çıkartılarak, ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Hüseyin Satı'nın

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını dinleyen Bozdağ, çevik kuvvet barikatıyla alandan çıkarak, makam aracına bindi. - Nevşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım
    00:09 Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in halk buluşmasında konuşan Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü, “Sandığa giderken bazı şeyleri düşünmemiz lazım. Mesela yanan ormanlarımız sırasında buraya zamanında uçak getiremeyenleri, Söğüt halkının elinden arazileri alınıp Okluk Koyunda saray yapanları düşünmemiz lazım" dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması
    00:02 Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, 4 yıl 10 ay istirahat edip, seçime 5 kala çalışmaya başlayanların proje anlatmak yerine hakaret ettiklerini belirterek, "Neresinden tutsanız dökülen, hiçbir projesi olmayan bir yönetim var. Artık bunların gitmesi gerekiyor.


Advertisement