"Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" Başladı - Son Dakika
Yerel

"Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" Başladı

"Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" etkinliği, "İyiliğin Kalbine Yürüyüş"le başladı.

01.10.2011 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Valiliğince düzenlenen,

"Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" etkinliği, "İyiliğin Kalbine Yürüyüş"le başladı.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve diğer Afrika ülkelerinden gelen konukların da aralarında bulunduğu grup, belediye binası önünden dev Türk bayrağı ve Antakya Belediyesi Mehteran Takımı'nın seslendirdiği marşlar eşliğinde, Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mağaranın bulunduğu Balıklıgöl'e kadar yürüdü.

Daha sonra buradaki amfitiyatroda gerçekleştirilen açılış töreni, dünya birinciliği bulunan hafız Mustafa Özcan Güneşdoğdu'nun Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı.

Vali Celalettin Güvenç, törende yaptığı konuşmada, Hz. İbrahim Peygamberi anlamaya bütün insanlığın ihtiyacının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dün insanlığın Hz. İbrahim'e ne kadar ihtiyacı varsa bilin ki bugün daha çok ihtiyacı var. Bu inancı anlamaya, Moskova'dakinin de, Afrika'da açlıktan ölenin de sefahatın içinde insanlığını kaybetmiş olanların da daha çok ihtiyacı var. Çünkü onun inancındaki o inanç, bizim bu toprakların inancıdır, Şanlıurfalı, Sivereklinin inancıdır. O inançta, kardeşlik, barış ve hoşgörü vardır. Yaratılanı yaratandan ötürü hoş görmek vardır. Haksız yere karıncayı incitmemek var. Dolayısıyla bu değerlere insanlığın dün de ihtiyacı vardı bugün de var. Emin olun yarın daha çok ihtiyacı olacaktır. Bu inancı bu topraklarda yaşatacağız. Mutlak suretle çocuklarımız geleceğe Hz. İbrahim'in anlayışıyla hazırlanacaktır. Bilin ki o neslin yaşadığı bu ülke, dünyaya lider olacaktır. O neslin yaşadığı Şanlıurfa, Türkiye'ye örnek olacak. O neslin yaşadığı bu topraklar, eskiden olduğu gibi dünyanın gıptayla baktığı, insanların huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir ülke olacaktır."

-BELEDİYE BAŞKANI FAKIBABA-

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da Şanlıurfa'nın bulunduğu bölgede çok müstesna bir yer tuttuğunu ifade ederek, kenti özel kılan en önemli unsurun, burada tarihte yaşamış peygamberlerin bulunması olduğunu vurguladı.

Hz. İbrahim'in yanı sıra Hz. Eyüp, Hz. Yakup, Hz. Elyasa, Hz. Şuayp ve Hz. Lut peygamberlerin, hayatlarının bir bölümünü bu topraklarda geçirdiğini dile getiren Fakıbaba, en çok Hz. İbrahim üzerinde durduklarını, bunun öneminin ise bu peygamberin bölgede doğması ve peygamberlerin ortak atası olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Hz. İbrahim'in hayatından kesitler sunan Fakıbaba, şöyle konuştu:

"Bereketin ve misafirperverliğin olduğu kadar haksızlıklara karşı durmanın da sembolü olan Hz. İbrahim'in bazı özellikleri, kendisinden binlerce yıl sonra onun hemşehrileri tarafından devam ettiriliyor. Bugün Urfa'daki her ev, adeta bir Hz. İbrahim evi ve her sofra adeta bir Halil İbrahim Sofrasıdır. Sizi hiç tanımıyor olsa bile kapısını çaldığınız her Urfalı size evinde misafir etmekten büyük bir mutluluk duymakta, bundan zevk almaktadır. Kapısı her daim İbrahim Peygamber'in kapısı gibi açıktır. Hz. İbrahim'in zulme karşı direnişi de bugün Urfalı'nın karakteristik özelliği haline gelmiştir. Nerede bir haksızlık, adaletsizlik varsa Urfalılar, buna karşı dik durmuşlar ve mücadele etmişlerdir."

Şanlıurfa halkı olarak, İbrahim Peygamber'den kendilerine kalan mirasları sonraki nesillere aktarma gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Fakıbaba, Hz. İbrahim'in mirası doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde dünyanın yaşanabilir bir yer haline geleceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından "Barış ve hoşgörü"nün sembolü olan beyaz güvercinler havaya salıverildi.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement