Uluslararası Hukukçular Birliği'nden Moro Barışına Destek - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Hukukçular Birliği'nden Moro Barışına Destek

Birlik, 12 kişilik heyetle bölgeyi ziyaret etti

28.08.2013 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Hukukçular Birliği, Moro barışına destek vermek için çalışmalarını hızlandırdı.

Kırk yıla yakın süren savaştan sonra Moro İslami Kurtuluş Cephesi (İKC) ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan "barış anlaşması" sonucunda, başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere dünyadaki birçok resmi ve sivil toplum kuruluşunun gözü Mindenao (Bangsamoro) bölgesine çevrildi.

Bu kapsamda Uluslararası Hukukçular Birliği, savaşın ardından imzalanan barış anlaşmasına destek vermek ve ülkenin yeni hukuki statüsüne katkıda bulunmak amacıyla 12 kişilik bir ekiple bölgeyi ziyaret etti.

-Heyete yoğun ilgi-

Heyet, Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin merkezi ve kırsalda birkaç toplanma yerini ziyaret etti. Öte yandan heyet, bölgede çatışma sürecinde gelişen yoğun "insan hakları ihlalleri" konusunda bilgi almak üzere, Bangsaomoro İnsan Hakları Aktivite Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, brifing aldı. Ayrıca Kutabato Üniversitesi"ni de ziyaret eden heyet, gittiği her yerde, özellikle Müslümanların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Moro'yu ziyaret gerekçesini, barış döneminde "sürece hukuki destek" ve "insan hakları ihlallerini yerinde görmek" olarak niteleyen heyet başkanı Av. Necati Ceylan, kendilerinin Moro' da büyük bir sevgiyle karşılaştıklarını belirtti. Bölgesel polis gücüne tahvil edilmesi planlanan cephe askerlerinin barışa en fazla desteği verdiğini kaydeden Ceylan, " Osmanlı'nın torunları olarak bütün Müslüman dünyasına olduğu gibi kendimize karşı da sorumluluklarımız var" dedi. Ceylan ayrıca, Moro bölgesinde, "Cuma namazında, Osmanlı sultanlarına hutbede yer verilmesi, gezinin en dikkat çekici tarafı oldu" diye konuştu.

Genel Sekreter Ceylan'ın başkanlığını yaptığı heyette, Av. Hüsnü Tuna, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Refik Korkusuz ve Yard. Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır, İstanbul Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof, Dr. Abdurrahman Eren, Av. Mustafa Yağmur, Av.Yasin Şamlı, Av. Emine Yıldırım, Av. Gönül Üremiş ve Stajyer Av. Saliha Tuna yer aldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Hukukçular Birliği'nden Moro Barışına Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement