Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 34. Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 34. Kez Kapılarını Açtı

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 34. Kez Kapılarını Açtı

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

07.11.2015 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Bu yıl teması 'mizah: hayata gülümseyerek bakmak' olan fuara yurt içi ve yurt dışından 750 yayınevi ile sivil toplum kuruluşu katılırken, fuar boyunca yazarlar ve okurların bir araya geleceği yüzlerce imza günü ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.

TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile bu yıl eş zamanlı olarak 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı ile aynı anda kapılarını açtı. Ana teması 'Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak' olarak belirlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl yurt içi ve yurt dışından toplam 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı.

FUARI VALİ VASİP ŞAHİN AÇTI

Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Uluslararası İstanbul Fuarı'nın açılış törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan Hızlan, Fuarın bu yıl onur çizeri ve karikatür sanatçısı Tan Oral ile yazarlar, yayınevi sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"GENÇLER FUARA GÜLÜMSEYEREK KOŞMAKTADIRLAR"

Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, kitap fuarının her yıl kitapseverler tarafından merakla beklenen bir fuar olduğunu belirtti. Kitap fuarlarının hem okuyucu ve yazarı bir araya getirdiğini hem de ucuza kitap alınan bir platform olduğunu söyleyen Şahin, "Gençler bu fuara özel bir önem atfederek, gülümseyerek buraya koşmaktadırlar. 500 bin civarında ziyaretçi bekleniyor. Bu sevindirici bir rakam ancak İstanbul 15 milyon nüfuslu bir şehir. İsteriz ki İstanbul milyonları aşsın. Yayınevi sayısı da yüksek ancak bunun da artmasını isteriz" diye konuştu.

Kitap okumanın faydalarından bahseden Şahin, "Kitap ve okumak neticede insanın kendini, yaşadığı çevreyi tanıması ve dünyayı algılamasıdır. İnsanlığın geleceğine faydalı olan okuma elbetteki en büyük dileğimizdir" dedi.

TÜRKİYE YAYINCILIK SEKTÖRÜNDE DÜNYADA 11'İNCİ SIRADA...

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Türkiye'deki yayıncılık faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Celal, "Türkiye'de yayıncılık ortalama her yıl yüzde 5 olarak büyüyor. Geçen sene 561 milyon adet kitap üretmişiz. Kişi başına 7,3 kitap düşmüş. Yayıncılık sektörü 2 milyar 381 milyon ciroya ulaşmışız. Frankfurt'taki kitap fuarında Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörüyüz.

HÜKÜMETE KORSAN YAYIN İLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Yayıncılar, yazarlar ve çevirmenler olarak bazı sorunların önlerinde durduğunu belirten Metin Celal, yeni kurulacak hükümete çağrıda bulundu. Celal, "Önümüzde iki temel meselemiz var. Bunlardan ilki yayınlama özgürlüğüdür. Yayınlama özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünün bir parçası olarak sadece yazarların, çizerlerin ve yayıncıların değil Türkiye toplumunun tamamının ihtiyacı var. İkincisi ise korsan yayındır. Korsan yayın ile çok büyük mücadele edilmesine rağmen belki fiziki anlamda geriledi ancak dijital ortamda çığ gibi büyüyor. Yeni hükümetten açık ve net bir şekilde talep ediyoruz; 2 yıldır sayın bakanın imzalamasını bekleyen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun meclise gelmesini istiyoruz. Çünkü biraz daha beklerse bu kanun dijital korsanlık o kadar büyüyecek ki normal kitaplarımızı basamaz hale geleceğiz" diye konuştu.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da İstanbul Kitap Fuarı'nın 34. kez Sanat Fuarı'nın ise 25. kez gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hızlan, "Fuarlara gelindiğinde bir yazarın bütün kitaplarını görebilirsiniz. O yazar ile tanışmanın, buluşmanın ayrı bir özelliği olduğunu söylemek lazım" dedi.

VALİ ŞAHIN KIZI İLE BİRLİKTE YAZAR NURİ PAKDİL'İN İMZA GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILDI.

Konuşmaların ardından 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın açılış kurdelesi kesildi. Törene kızı Şeyda Şahin ile birlikte gelen Vali Vasip Şahin açılışın ardından fuar alanını gezdi. Vali Şahin kızı ile birlikte imza günü etkinliği düzenleyen yazar Nuri Pakdil'i ziyaret etti. Şahin ve yazar Nuri Pakdil burada kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

FUARA YOĞUN İLGİ

Kitapseverler, fuarın ilk günü TÜYAP'a akın etti. Yoğun bir katılım görülürken, okurseverler yazarlarla imza günü etkinliklerinde bir araya geldi. Bunlardan biri ise Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından 'Bab-ı Esrar', 'İstanbul Hatırası', 'Beyoğlu'nun En Güzel Abisi' gibi kitapların yazarı Ahmet Ümit oldu.

USTA EDEBİYATÇI AHMET ÜMİT İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

İmza gününde okuyucularıyla bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyet dile getiren Ahmet Ümit, "Kitap fuarları bizim bayram günümüze dönüştü artık. Özellikle İstanbul Kitap Fuarı bir tür şenlik gibi geçiyor. Burada direk okurlarımız ile temas edebiliyoruz. Biz kitapla, edebiyatla, sanatla birbirimizi anlamayı öneriyoruz, birbirimizi tanımayı, birlikte yaşama kültürünü öneriyoruz. Bu nedenle bu yıl ki kitap fuarını ben çok önemsiyorum. İlk günler sakin geçer ancak görüyorum ki inanılmaz bir ilgi var. Türkiye'de gençleri kitaba olan ilgisi çok yüksek. Bu umut etmek için çok önemli bir durumdur" diye konuştu.

ONUR KONUĞU 'ROMANYA' OLDU

Öte yandan İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yıl onur konuğu ülkesi Romanya oldu. Fuarın ilk 4 günü onur konuğu etkinlikleri kapsamında söyleşi, panel, şiir dinletisi, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Romanya'nın önde gelen yazarları İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarıyla bir araya gelecek.

2 BİN İMZA GÜNÜ VE 300 ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

9 gün sürecek fuarda yurt dışından 30 yazar konuk olurken, fuar boyunca yaklaşık 2 bin imza günü ve 300 etkinlik gerçekleştirilecek. Uluslararası fuarın bu yıl ki konukları arasında tanınmış isimler bulunuyor. New York Times çok satanlar listesinde yer alan yazar Sarah Jio ve Türkiye'de okurlarının 'Kafes' kitabıyla tanıdığı ABD'li yazar Josh Malerman ile yurt dışında Vassilis Papatheodorou, Yannis Kalpouzos, Manuel Vilas gibi yazar ve şairleri konuk edecek.

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı hafta içi 10.00-19.00 hafta sonu ise 10.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın son günü olan 15 Kasım Pazar günü akşamı ise 19.00'da sona erecek. Eş zamanlı gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı ve İstanbul Sanat Fuarı öğrenci, öğretmen, emekli ve engelliler için ücretsiz, normal vatandaşlar ise 5 lira ücret karşılığında girebilecekler. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 34. Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hades 2 Teknik Testleri Başlıyor: Nasıl Katılabilirsiniz?
    11:10 Hades 2 Teknik Testleri Başlıyor: Nasıl Katılabilirsiniz?

    Bağımsız oyun Hades'in ikinci oyunu olan Hades 2, teknik testlerine başladı. Oyuncular, Steam üzerinden erişim isteyerek oyunu deneyebilecek ve geliştiriciye geri bildirimde bulunabilecek. Supergiant Games, başlangıçta az sayıda oyuncuyu davet edeceğini ancak zamanla oyuncu sayısının artacağını belirtti.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • Google Pixel 9 Pro Tasarımı Ortaya Çıktı
    11:09 Google Pixel 9 Pro Tasarımı Ortaya Çıktı

    Google Pixel 9 Pro'nun tasarımı ortaya çıktı. Telefonun selefi gibi hap şeklinde bir kamera kurulumuna sahip olacağı görülüyor. Üç tane kamera bulunacak. Telefonun diğer detayları ise tasarım bakımından önemli bir yenilik sunmayacağını gösteriyor. Google Pixel 9 serisi ekim ayında tanıtılacak.

  • Arena Breakout: Infinite PC için Duyuruldu
    11:09 Arena Breakout: Infinite PC için Duyuruldu

    Level Infinite tarafından geliştirilen ve 2023'te iOS ve Android için piyasaya sürülen Arena Breakout: Realistic FPS, kısa süre içinde en popüler mobil FPS oyunları arasına girdi. Şimdi ise Tencent'in bir diğer alt şirketi MoreFun Studios, PC için yeni Arena Breakout: Infinite yapımını duyurdu. Oyun, ultra gerçekçi grafiklerle taktiksel bir askeri çıkarma deneyimi sunacak ve 500'den fazla silah eklentisi ile büyük çeşitlilik sunacak. Arena Breakout: Infinite, bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürülecek ve mayıs ayından itibaren kapalı betaya giriş şansı sunulacak.

  • Amazon Prime Video, Fallout Dizisinin İkinci Sezonunu Onayladı
    11:09 Amazon Prime Video, Fallout Dizisinin İkinci Sezonunu Onayladı

    Amazon Prime Video, popüler Fallout dizisinin ikinci sezonu için onay verdi. İlk sezon büyük ilgi gördü ve Prime Video'da rekor kırdı. Dizinin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamayla ikinci sezon resmi olarak duyuruldu. Fallout, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nden bu yana en büyük küresel izleyici kitlesini yakaladı. Dizinin çekimleri Los Angeles'ta yapılacak ve maliyetleri düşecek.

  • CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor
    11:08 CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor

    CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçiden alınan ürünlerin market raflarında 4 katına satıldığına dikkat çekerek, vatandaşların gıdaya erişiminin imkansız hale geldiğini belirtti. Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki farkın 4 kat olduğunu ifade etti. Ayrıca, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurumun çiftçilerin ve tüketicilerin en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.

  • Adana'da kavgada bir kişi tabancayla vurularak öldürüldü, zanlı tutuklandı
    11:08 Adana'da kavgada bir kişi tabancayla vurularak öldürüldü, zanlı tutuklandı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde çıkan kavgada kendisini bıçakla yaralayan bir kişiyi tabancayla öldürdüğü iddia edilen zanlı tutuklandı. Zanlının ifadesinde, kavganın sosyal medya üzerinden başladığı ve küfürler nedeniyle çıktığı belirtildi.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı
    11:05 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı

    İşsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. Engelli bireylerin özel olarak görüştüğü mülakatlar sonucunda 30 kişi daha uygun kadrolarda işe alındı.

  • Balıkesir Edremit'te yapılan uygulamada 11 zanlı yakalandı
    11:03 Balıkesir Edremit'te yapılan uygulamada 11 zanlı yakalandı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'huzur ve güven' uygulamasında, çeşitli suçlardan aranan 11 zanlı yakalandı. Uygulama kapsamında yapılan Genel Bilgi Toplama sorgulamasında, kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, askeri ceza kanununa muhalefet, resmi evrakta sahtecilik, hırsızlık gibi suçlardan aranan zanlılar gözaltına alındı. Ayrıca, uygulama sırasında ruhsatsız tabanca, 7 mermi ve çalıntı motosiklet ele geçirildi. İş yerleri ve araçlar da denetlendi, 18 araç sürücüsüne toplam 190 bin 364 lira para cezası kesildi ve 3 araç trafikten men edildi.


Advertisement