"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" AKM'de başladı - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" AKM'de başladı

"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" AKM\'de başladı

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" kapsamında "Periferi" seyircisiyle buluştu.

17.11.2022 09:39  Güncelleme: 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" kapsamında "Periferi" seyircisiyle buluştu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) gerçekleşen festivale ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Tiyatrolarının Türkiye'nin en önemli kültür sanat kurumlarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Neredeyse Türkiye'nin her yerinde sahnelerimiz var. Oyunlarımız turne yapıyor. Yerleşik sahnelerimiz ve turne bölgelerimiz var. İstanbul da Devlet Tiyatrolarımızın gözbebeği bölgelerimizden biri, uzun yıllardır İstanbul'da sanatseverlere hizmet ediyor. Epey zamandır İstanbul'da bir festivalin eksikliğini ve ne yapabileceğimizi düşünüyorduk. Bir dünya şehri olan İstanbul'umuzda, AKM'nin açılmasıyla çok güzel bir kültür merkezine kavuştuk. Bu kültür merkezinde de uzun yıllardır planladığımız hayalini gerçekleştirmek istediğimiz festivali gün yüzüne çıkarmak istedik."

Kurt, dünyada uluslararası alanda kadın yazarların okuma tiyatroları ve atölye çalışmalarının yapıldığını ancak daha önce kadın yazarların oyunlarının sahnelendiği bir festivalin olmadığını vurguladı.

Festival daveti yapıldıktan sonra 84 ülkeden başvuru geldiğinin altını çizen Kurt, yerli ve yabancı kadın yazarlarının eserlerinin etkinliğe dahil edildiği belirterek, " Almanya, İtalya, Fas ve Brezilya gibi ülkeleri de katarak, yaklaşık 8 gün sürecek festivali hazırladık. Biz bugünden başlayarak, önümüzdeki yıllarda bu festivalin çapını genişletebiliriz." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığının festivale verdiği desteğin önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu bir başlangıç. Dünya çapındaki AKM'yi de dünyadaki tiyatroların ve sanatçıların görmesini arzu ettik. Hem içinde bir performans gerçekleştirsinler hem de İstanbul'da, Türkiye'de böylesine, dünya çapında bir kültür merkezi görsünler istedik. Seyircilerimiz de yoğun ilgi gösteriyor. Bundan sonra adım adım çok daha kapsamlı ve güzel bir festivale ev sahipliği yapacağız İstanbul'da."

"Periferi İstanbul'da ilk kez seyirciyle buluştu"

Periferi oyununu yazan Pembe Akgün de uluslararası bir festivale katılmanın ve İstanbul'da oyununun sahnelenmesinin kendisi için heyecan verici olduğunu söyleyerek, "Burada olmaktan mutluyum." diye konuştu.

Oyunun ödül aldığını ve Ankara'da kapalı gişe oynadığını dile getiren Akgün, ilk kez İstanbul'da sahnelendiğini kaydetti.

Pembe Akgün, kaleme aldığı eserlerde dikkat ettiği konulara da değinerek, "Dünyanın bizlerin sorunlarını bir parça görünür kılıp, birbirimizi anlayabileceğimiz, benim sorduğum soruları o insanlara sordurabileceğim, kendilerince kendi içlerindeki kişiyle yüzleştirebileceğim bir şeyler olmasını tercih ediyorum. Benim geldiğim idealist kuşağın da galiba etkisi bu. Buna dikkat ediyorum. Ben bunu önemsiyorum." dedi.

Ankara Devlet Tiyatrosunun sahnelediği "Periferi" oyununu Betül Feyizoğlu Gökçer yönetti.

Karden Kasaplar'ın yazıp Laçin Ceylan'ın yönettiği "Bir Peri Masalı Radyum Kızları" oyunu 19 Kasım'da, Brezilya'dan Jessica Teixeira'nın yazdığı Diego Landin'in yönettiği "A.L.S.O" 18 Kasım'da, Fas'tan Rim Mejdi'nin yazıp yönettiği "Sonsuzluk" 20 Kasım'da, Almanya'dan Matin Soofipour Omam'ın yazıp Anke Retzlaff'ın yönettiği "Rüya Makinesi" 21 Kasım'da, İtalya'dan Elena Bucci ve Marco Sgrosso'nun yazıp yönettiği Koreja Tiyatrosu oyunu "Kadın Kahramanlar" ise 22-23 Kasım'da izleyiciyle buluşacak.

Oyunların yazarlarıyla söyleşilerin de yapılacağı festival, 23 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali' AKM'de başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement