Uluslararası Paris Kitap Fuarı Başladı - Son Dakika
Dünya

Uluslararası Paris Kitap Fuarı Başladı

Uluslararası Paris Kitap Fuarı Başladı

Bu yıl yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen 32.Uluslararası Paris Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.

17.03.2012 07:32  Güncelleme: 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen 32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuara Türkiye, iki stantla katılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 16-19 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen 32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı'na 60 metrekarelik ulusal bir stand, İstanbul Ticaret Odası da 100 metrekarelik stand ile ikili işbirliğe yönelik kültürel tanıtımda bulunuyor.

2 bin eserin yer aldığı Paris Kitap Fuarı'ndaki Türkiye standı Bakanlık ile Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi tarafından hazırlandı. Paris Kitap Fuarı'nda sergilenen Türk yayın dünyasının seçkin eserleri, araştırmacıların hizmetine sunulmak amacıyla Her Ülkeye Türkiye Kitaplığı Projesi kapsamında başta Fransa Ulusal Kütüphanesi olmak üzere, Türk kültürü, sanatı ve dili üzerine araştırma yapan kurum ve kuruluşların kütüphanelerine bağışlanacak.

32. Uluslararası Paris Kitap Fuarı'nda, Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil konulu panel düzenlendi. Akif Emre, Ali Göçer, Cemal Şakar, Hüseyin Su, Necip Tosun ve Necip Evlice'nin konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, Pakdil'in düşünce dünyası, insan ve toplum algısı anlatıldı. Panelde, Nuri Pakdil'in 1972 yılında yazdığı ve bu ay Fransızca'ya çevrilen Pakdil'in Paris'i ziyaretiyle ilgili kaleme aldığı Batı Notları izleyicilere tanıtıldı. Panelde konuşan Hüseyin Su, Pakdil'in çok sayıda kitap kaleme aldığını belirterek Batı Notları kitabından örneklerle edebiyat ve sosyolojik açıdan yaptığı gözlemleri ve analizleri hakkında sempozyum katılımcılarına bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm, bakanlık olarak Türk eserlerinin yabancı dillere çevrilerek dünyaya tanıtılmasına büyük önem verdiklerini ve bu konudaki yoğun çalışmalarını gelecek dönemde de sürdüreceklerini söyledi. Gözüm, entelektüel Türk dünyasına destek vermeyi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti. Bu sempozyumda sunulan bildirilerin daha sonra kitap olarak yayımlanması ve bu kitabın daha sonra yabancı dillere çevrilmesi temennisinde bulundu.

Paris Kültür ve Turizm Müşaviri Kalbiya Noyan Ülkemiz Paris Kitap Fuarına bu yıl altıncı kez katılıyor. Değişik yayınevlerinden 1200'ü aşkın kitabımız ilgilenenlerin ilgi ve beğenisine sunuldu. Bakanlığımızın Teda projesi kapsamında Türk Edebiyatının seçkin eserlerinin Fransızcaya çevrilmiş örneklerinin sergilenmesi. Bu projeyi Türk dili ve edebiyatının tüm dünyada tanıtılması,Fransa'da tanıtılması anlamında çok önemsiyoruz ve projenin kendisini tanıtmak görevinide yükümlenmiş durumdayız. Geçen sene Kültür ve Turzim Bakanlığı Fransa ulusal Kitap Merkezi ile karşılıklı bir iyi niyet anlaşması imzalamıştık. Bu anlaşmanın esası karşılıklı olarak her iki dilde çevrilen eser sayısını artırmak ve çevirmenlerin eğitim projesini desteklemektirdedi. Noyan Fransa Ulusal Kitap Merkezi Başkanının Türk standını ziyaret ettiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Uluslararası Paris Kitap Fuarı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement