Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi Sempozyumu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ele alınmasının en önemli nedeni milli iradenin tam olarak tecelli etmesinin sağlanabilmesidir.

13.03.2017 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ele alınmasının en önemli nedeni milli iradenin tam olarak tecelli etmesinin sağlanabilmesidir." dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi Sempozyumu'na, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Bilgiç, Isparta Milletvekili Said Yüce, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bilgiç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin kesinlikle bir rejim değişikliğini olmadığını, aksine sistemdeki tıkanıklığının önüne geçeceğini ve ülkeyi daha iyi hale getireceğini söyledi. Dünyada başkanlık veya yarı başkanlık sistemlerine bakıldığında her birinin bire bir aynı olmadığının görüldüğünü anlatan Bilgiç, her ülkenin kendi kültürel, coğrafi ve iktisadi yapısına göre kendi yönetim modelini belirlemesi gerektiğini belirtti.

Bu nedenle Türkiye'deki sistem değişikliğinin, Amerika ve Rusya'daki yönetim sistemlerinin aynı olacağının söylenmesinin de doğru bulmadığını ifade eden Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'nin üniter ve kültürel yapısına özgü bir model olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne neden ihtiyaç duyulduğunun anlaşılması için geçmişe bakmanın gerekli olduğunu aktaran Bilgiç, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün Türkiye'de tam olarak tecelli etmediğini anlattı.

Bilgiç, yasama, yürütme ve yargı erklerinin iç içe geçtiğini, yasamanın yürütmenin etkisi altına kaldığını ve anayasal kurumların da milli irade üzerinde baskı oluşturduklarını gördüklerini vurguladı.

Koalisyonun da bir kültür olduğunu ve çeşitli ülkelerde bunun yerleşik halde bulunduğunu ifade eden Bilgiç, Türkiye'de böyle bir kültür olmadığına, koalisyonların zaman zaman Türkiye'yi büyük sıkıntılara soktuğuna dikkati çekti. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ele alınmasının en önemli nedeni milli iradenin tam olarak tecelli etmesinin sağlanabilmesidir. Sistem, karar alma süreçlerindeki gecikmeleri kaldırarak istikrarın sağlanmasına önemli katkı sağlayacak. Türkiye çok genç bir Cumhuriyet. 94'üncü senesindeyiz ama 94 seneye 65 hükümet sığdırmışız. Ortalama olarak baktığınız da her 16,5 ayda bir hükümet değişikliği olmuş. Son 15 yıllık AK Parti dönemini ve 1950'ye kadar süreci bu işten ayıkladığınızda bu sürenin daha da düştüğünü görüyoruz. Özellikle 1960 ila 2000 arasındaki süreçte neredeyse 11 ayda bir hükümetlerin değiştiğini görüyoruz. Burada bir hükümetin iş başına gelmesinin ardından, ülkeyi tanıması, bütçeyi yapması, planlarını ve hedeflerini belirlenmesi ve uygulayabilmesi için ciddi zamana ihtiyacı var. Amerika'ya bakıyoruz, 228 senede 45'inci başkan. Böyle olunca istikrarı sağlamamız daha kolay oluyor."

Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile daha demokratik ve daha sivil bir anayasanın da inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce'nin yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Azerbaycan'da yayımlanan Yeniçağ gazetesi Editörü Agil Alesger ile Yeni Akit gazetesi yazarı Ayhan Demir açıklamalarda bulundu.

Said Yüce, burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının dünyada geniş yankılar uyandırdığını söyledi. Özellikle son günlerde Avrupa ülkelerin meclislerinde, yayın kuruluşlarında Türkiye'deki halk oylamasının konuşulduğunu aktaran Yüce, en son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrın dünya basınında geniş yer bulunduğunu vurguladı.

Avrupa'da kendisine "demokratik" denilen ülkelerin Türk bakanlara yaptıklarının kabul edilemez olduğuna işaret eden Yüce, "Diktatörlük rejimlerinde bile çiğnenmeyen diplomatik hukuk, maalesef demokratik denilen Avrupa ülkelerinde çok acımasızca çiğnemiştir." görüşünü kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.


Advertisement