Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi - Son Dakika
Sağlık

Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi

Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi

Sağlıkta dijital dönüşümün etkilerinin ele alındığı Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi.

19.01.2020 10:06  Güncelleme: 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlıkta dijital dönüşümün etkilerinin ele alındığı Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi.

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen kongrede, 6 ülke ve Türkiye'nin 27 şehrinden 750 bilim insanının katılımıyla yapay zekanın sağlıkta eğitim, araştırma, bakım, tedavi ve erken teşhis gibi uygulama alanları tartışıldı.

Tıp dünyasının yanı sıra bilişim uzmanlarının da katıldığı kongrede 11 oturum ve 8 konferans düzenlendi, 78 bildiri sunuldu.

Yapay zekanın kalp sağlığına etkisi

Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi Bilim Kurulu üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kalp Hastalıkları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dayimi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında dijital uygulamalara sık başvurduklarını söyledi.

Yapay zekanın kalp sağlığı konusunda da büyük rol oynadığına işaret eden Kaya, ABD'de yapılan bilimsel çalışmaların, "hastanın kalp grafisine bakarak gelecek 10 yıl içinde kalpte ritim bozukluğu ya da kalp krizine bağlı ölüm gelişip gelişmeyeceğini" ortaya çıkardığını belirtti.

Kaya, Türkiye'de de benzer uygulamalar üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Yapay zeka sayesinde hastanın kalp grafisine bakarak gelecek 10 yıl içinde kalp krizi yaşayıp yaşamayacağını anlamak mümkün. Acil servise gelen hastanın kalp krizi geçirip geçirmediğini kısa sürede anlayabiliriz. Yapay zeka çalışmaları hastaya daha iyi hizmet sunmamızı sağlayabilir. Daha düşük maliyetle daha doğru teşhisler konulabilir. Yapay zekanın sağlıkta kullanımı konusunda çok ileri ülkeler var ve dünyanın farklı bölgelerinde uygulamalarını test etmek istiyorlar. Biz de kendi uygulamalarımızı ortaya koyarak kendi coğrafyamızda çok daha iyi algoritmalar yapabiliriz. Yapay zeka kongresi de bunun ilk adımlarından biri. Sağlık alanında ileri uygulamaları daha yaygın kullanılır hale getireceğiz."

Yeniden düzenlenecek

Kongrenin başkanlığını üstlenen İzmir Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop da kongre sayesinde yapay zekanın kullanımı konusunda Türkiye'de örnek bir buluşma sağlandığını vurguladı.

Sağlıkta dijital kullanım konusunda Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu söyleyen Öztop, "Yapay zeka sistemlerini zaten kullanıyoruz. Bu, gelişmeye açık bir alan. Gelişmeleri çok hızlı değerlendirerek vatandaşlarımıza çok daha iyi hizmet vermek istiyoruz." diye konuştu.

Öztop, kongrenin bilimsel açıdan çok değerli isimlere ev sahipliği yaptığını da belirterek bu kongreyi gelecek yıl da düzenlemek istediklerini ifade etti.

Kongrenin diğer başkanı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise sağlıkta gelecek 15-25 yıl içinde büyük değişim yaşanacağını söyledi.

Emiroğlu, hastanelerine gelen hasta trafiğinin yönlendirilmesi ve daha kısa sürede hizmet verilmesi konularında yapay zekadan yararlandıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zeynep Bastık, Nefes Almakta Zorlandığını Söyleyerek Ameliyat Olacağını Duyurdu
    08:37 Zeynep Bastık, Nefes Almakta Zorlandığını Söyleyerek Ameliyat Olacağını Duyurdu

    Ünlü şarkıcı Zeynep Bastık, nefes almakta zorlandığını ve ameliyat olması gerektiğini Instagram hesabından duyurdu. Kulak-burun-boğaz doktoruyla yapılan kontrolde ciddi bir deviasyon tespit edildiğini belirten Bastık, ameliyatın burnunun şeklini etkilemeyeceğini ve kısa süreceğini söyledi. Nefes alamamanın berbat bir şey olduğunu dile getiren Bastık, takmış olduğu bantların sebebini açıkladı.

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement