Uluslararası Sanatçı Filmleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Sanatçı Filmleri

Uluslararası Sanatçı Filmleri

İstanbul Modern, 12 ülkeden video, animasyon ve kısa filmler sunuyor.

08.11.2012 14:13  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Modern, güncel video, animasyon ve kısa filmleri dünyanın farklı köşelerine taşıyan Uluslararası Sanatçı Filmleri (Artists' Film International) programını sunuyor. Dünyanın farklı bölgelerinden 12 sanat kurumunun ortaklığıyla yürütülen gösterim programı, ortak kurumlar tarafından davet edilen 19 sanatçının güncel video, animasyon ve kısa filmlerinden oluşuyor. Uluslararası Sanatçı Filmleri, 20-25 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da Belleğin Kırılmaları, İlişkisel Bellek ve Tektipleşme başlıklı üç tematik gösterim programıyla izleyiciyle buluşuyor.

Üç farklı başlıktan oluşan Uluslararası Sanatçı Filmleri özel gösterim programlarında Sefer Memişoğlu, Alejandro Cesarco, Corin Sworn, Nguyen Trinh Thi, Liu Chuang, Sriwhana Spong, Liu Chuang, Aleksandar Jestrovic Jamesdin, Aslı Çavuşoğlu, Camila Rocha, Karim Debbagh, Ben Hagari, Bengü Karaduman, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkacova, Hatice Güleryüz, Berat Işık ve Özlem Günyol & Mustafa Kunt'un çalışmaları yer alıyor.

2008 yılında Art in the Auditorium adıyla Londra'nın köklü sanat kurumu Whitechapel Gallery tarafından başlatılan projeye İstanbul Modern, geçmiş yıllarda İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu ve Ali Kazma'nın çalışmalarıyla katılmıştı. Bu yıl dünyanın farklı bölgelerinden 12 sanat kurumunun ortaklığıyla gerçekleştirilen Uluslararası Sanatçı Filmleri için her ortak kendi ülkesinden bir sanatçının video, film veya animasyon çalışmasını seçti. Bu şekilde oluşturulan uluslararası video havuzu, yıl içinde ortak kurumlarda düzenlenen gösterim programları ya da sergilerle izleyiciyle buluşuyor.

Bu yıl Sefer Memişoğlu ve 2011 yapımı BREEZE adlı videosunu seçen İstanbul Modern, proje ortaklarından gelen çalışmalara ek olarak, Türkiye'den başka sanatçıların videolarına da programda yer verdi. Programın küratöryal çalışmasını İstanbul Modern'den küratör Çelenk Bafra ve asistan küratör Senem Sekban yaptı. Ayrıca, 24 Kasım Cumartesi günü saat 16:00'da İstanbul Modern'in konuğu Sefer Memişoğlu'nun videolarının toplu gösterimi yapılacak ve sanatçıyla bir söyleşi düzenlenecek.

Uluslararası Sanatçı Filmleri programının 2012 yılı ortakları arasında, İstanbul Modern'in yanı sıra Whitechapel Gallery, Londra, İngiltere, GAMeC/Galleria d'Arte Moderna, Bergamo, İtalya, Fundacion Proa, Buenos Aires, Arjantin, Ballroom Marfa, Marfa, Texas, ABD, City Gallery Wellington, Wellington, Yeni Zelanda, San Art, Ho Chi Minh City, Vietnam, Para/Site, Hong Kong, Çin, Belgrade Cultural Centre, Belgrad, Sırbistan, Cinematheque de Tanger, Tangier, Fas, New Media Center, Haifa, İsrail, Neuer Berliner Kunstverein Video-Forum, Berlin, Almanya bulunuyor.

Üç başlık: Bellek Kırılmaları, İlişkisel Bellek ve Tektipleşme

Üç farklı başlıktan oluşan Uluslararası Sanatçı Filmleri özel gösterim programlarından ilki Bellek Kırılmaları, bellek ve bir bilgi, durum ya da olayı bellekte saklama ve sonrasında geri çağırmaya dair meselelerin toplumsal, bireysel ve siyasal açılımlarına odaklanıyor, tarihsel süreçte kitleleri etkileyen olayları ve kolektif anılardaki kırılmaları ele alan çalışmaları içeriyor.

Belleğe makro düzlemde bakan Bellek Kırılmaları programında Sefer Memişoğlu'nun BREEZE, Alejandro Cesarco'nun Zeide Isaac, Corin Sworn'un Lens Prism, Nguyen Trinh Thi'nın Song to the Front' from 'Vietnamese Classics Re-cut' series, Liu Chuang'un Untitled (Festival), Gianluca and Massimiliano de Serio'nun Stanze başlıklı çalışmaları gösterilecek.

Bireye odaklanan ikinci program İlişkisel Bellek, bireyin çevresindekilerle iletişimini anımsama biçimlerini ve kurduğu kişisel bağları yorumlayan çalışmalara yer veriyor. Program, Sriwhana Spong'un Costume for a Mourner, Alejandro Cesarc'ın Evereness, Liu Chuang'ın Untitled (Dancing Partner), Aleksandar Jestrovic Jamesdin'in Last Tango, Aslı Çavuşoğlu'nun The Petty Travel Show For A Dear Audience, Camila Rocha'nın In Three, Burçak Kaygun'un On The Thin Ice ve Karim Debbagh'ın Creating a Legend D/Mar başlıklı çalışmalarından oluşuyor.

Belleğin siyaset ve iktidarla ilişkisine odaklanan Tektipleşme başlıklı üçüncü program ise birey ve toplum tarafından ilk anda fark edilmeyen ama zihne yerleşerek belli bir bakış açısı, ezber ve tutum oluşturan durumları sorguluyor. Bu programda Ben Hagari'nin Invert, Bengü Karaduman'ın We Are All In The Same Boat, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkacova'nın Manifesto of Futurist Woman (Let´s conclude), Aleksandar Jestrovic Jamesdin'in Gypsy Style, Hatice Güleryüz'ün The Bus in LA LA Land, Dan Finsel'in Would Love Farrah, Farrah, Farrah (I), Berat Işık'ın Sweeping Out/ Süpürüp Atma, Özlem Günyol & Mustafa Kunt'un On the Stage Creating a Legend D/Mar başlıklı çalışmaları yer alıyor.

2012'nin Konuğu : Sefer Memişoğlu

Fotoğraf ve video estetiği üzerine çalışmalarını Amsterdam ve İstanbul'da sürdüren Sefer Memişoğlu'nun (1977), sanat pratiği, birbiriyle bağlantılı olan, dijital çizim, fotoğrafik tarama, bilgisayar grafikleri gibi medya denemeleriyle şekillendi. Çalışmalarında bir nesne olarak somutlaşan imaj, karmaşık kavramlardan kaynaklanan bilgiyi aktarmak için iletişim aracı haline gelen 'bilgi-nesne'yi niteler. Sanatın ne gibi kuralları uygulayarak politik hale geldiği sorusundan yola çıkan sanatçı, görselliği olmayan gerçekliği ya da gerçekliğin dördüncü boyutunu göstermeyi amaçlar. Sanatçı, hareketli bir resim projesi olan Breeze'de belgesel niteliğindeki görüntüler ve dijital ortamın piksel bazlı yapısı sayesinde, sosyal belleği ve popüler kültürün tüketim gerçeğini kurgulanmış biçimde ifade eder. www.sfrmmsgl.com

Program kapsamında 24 Kasım Cumartesi saat 13.00- 16.00 arasında İstanbul Modern Sinema'da Sefer Memişoğlu'nun The Incredulous, 2010 2' 26'', Rendering Rome, 2008 6' 10'', Girl with Umbrella, 2008 3' 32'', Speakers, 2008 1' 16'', Turtle, 2008 1' 06'', Untitled, 2005 6' 38'', Untitled, 2003 6'29'' filmleri toplu olarak gösterilecek.

2012 yılında Uluslararası Sanatçı Filmleri'nin konuk sanatçısı olan Sefer Memişoğlu, bugüne dek yaptığı video çalışmaları ve gelecek projeleri üzerine Nazlı Gürlek ve Çelenk Bafra ile 24 Kasım Cumartesi saat 16.00'da İstanbul Modern Sinema'da söyleşecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Sanatçı Filmleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler
    15:30 Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler

    Niğde'de İsrail'in Gazze'deki katliamlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen resim sergisinde, Gazzeli çocuklara yönelik yapılan zulmün anlatıldığı 46 resim yer aldı. Sergi, Filistin meselesinin kamuoyunda zinde tutulması gerektiğine dikkat çekmek ve zulme dur demek amacıyla hayata geçirildi.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Sultangazi Belediyesi Ramazan etkinliklerinde Yazar Sıtkı Aslanhan'ı ağırladı
    14:32 Sultangazi Belediyesi Ramazan etkinliklerinde Yazar Sıtkı Aslanhan'ı ağırladı

    Sultangazi Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Yazar Sıtkı Aslanhan'ı konuk etti. Aslanhan'ın Ramazan, Aile ve Çocuk adlı söyleşisi izleyiciler tarafından beğenildi.

  • DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi
    14:09 DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi

    Düzce Üniversitesi'nde Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü tarafından düzenlenen Türk Tasavvuf Müziği konserinde, tasavvuf eserleri seslendirildi. Konserin sonunda Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, emeği geçenlere teşekkür belgesi verdi. Konserde Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter, Dekan, akademik ve idari personel ile öğrenciler de yer aldı.

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü
    13:22 Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü

    Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen Ramazan şenliklerine 7'den 70'e birçok kişi katıldı. Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, halk dansları ve karışık Türk müziği ile devam eden programlar büyük ilgi gördü. Rektör Fuat Erdal, Ramazanın bereketiyle birlik ve dostluğun pekiştirildiği zamanlarda bir araya gelmeye çalıştıklarını belirtti.

  • Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi
    13:15 Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi

    Amasya Üniversitesi Hüseyin Hüsamettin Yasar Merkez Kütüphanesi'nde 60. Kütüphane Haftası dolaysıyla, 'Müzik Etkileşimli Kitap Okuma' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ali Bilici piyano, Dr. Öğretim Üyesi Burcu Akbulut Bilici ise yan flüt ile katıldı. Etkinlikte kitap okumanın önemi müzikle vurgulanarak, dinleyiciler müzik eşliğinde kitap okudu ve verimli bir okuma ortamı oluşturulması hedeflendi.

  • Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı
    13:05 Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı

    Beykoz Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yalı Kütüphanesi, zengin koleksiyonuyla 7 gün, 24 saat hizmet veriyor. Boğaz manzarasına karşı modern alanlara sahip kütüphanede aynı anda 120 kişi ders çalışabiliyor. Kütüphanede 11 bin kitaplık bir koleksiyon, Beykoz Kitaplığı yayınları ve İstanbul Kitaplığı Köşesi bulunuyor. Ücretsiz kafeterya hizmeti de sunulan kütüphane, online rezervasyon sistemiyle çalışıyor ve tüm İstanbullulara açık.

  • Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi
    13:05 Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi

    Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi. Bağcılar sakinleri yoğun ilgi gösterdi. Oyunun yönetmeni ve oyuncular Filistin'e bağışta bulundu. Etkinlikler, Kadir Topbaş Halk Sarayı ile Başkanlık Sahnesi'nde gerçekleştiriliyor. 'Ziyafet Sofrası' komedi oyunu Hüdayi Dergahı'na gelen iki sarhoşun hikayesini anlatıyor.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.


Advertisement