Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de belediyeler iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilididir.

21.10.2017 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'de belediyeler iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilididir. Çünkü demokrasi, yerel yönetimlerde, belediyelerde başlar. Yerel yönetim eğer bu yanıyla güçlü değilse hiçbir partinin iktidarda başarı şansı yoktur. 2019 yılı için de bu durum aynı olacaktır. Mart ve kasım ayları... 2019 yılındaki diğer seçimlerin anahtarı mart ayındaki mahalli idareler seçimidir. Biz hazırlıklarımızı bu anlayışla yürütüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet'ten bu yana ilmin, kültürün, siyasetin, sanatın ve ticaretin "payitahtı" olduğunu söyledi.

İstanbul'un bugün tüm yaşadıklarına rağmen halen ayakta olduğunu ve Türk-İslam medeniyetinin kalelerinden biri olmayı sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, "İşte belediye başkanı olduğum zaman 8 milyon nüfus, şimdi 15 milyon nüfus... Böyle bir şehir. Dünyada eşi benzeri olmayan, nadide şehirlerden bir tanesi." diye konuştu.

Çoğu zaman elde olanın kıymetinin kaybedilince anlaşıldığının altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizler çoğu zaman elimizdekinin kıymetini ancak onu kaybedince anlıyoruz. Ecdadımızdan tevarüs ettiğimiz her biri başlı başına bir hazine olan emsalsiz değerlerin hakkını yeterince veremiyoruz. Bunun en bariz görüldüğü alanların başında şehirleşme ve mimari geliyor. Son yıllarda şehirleşme noktasında ciddi sorunlarımızın olduğunu, eksiklerimizin, hatalarımızın olduğunu daha önce defaatle birçok toplantıda ifade ettim. Estetikten, incelikten ve köklü medeniyet değerlerimizden yoksun tekdüze bir mimari anlayışının giderek yaygınlık kazandığını görmekten üzüntü duyuyorum. Adeta kibrit kutularının ölçülerini aşacak şekilde benzer taş yığınlarının olduğu bir şehir, bu bizim medeniyetimizde yok. Şehirleri birbirinden farklı kılan, ayıran, bu ayrılıklardan güzellikler çıkaran ayrıntılar birer birer yok oluyor. Maalesef maddi kaygılar birçok hassasiyetin önüne geçiyor. İnsan ile şehir, şehir ile tabiat, geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki hassas denge yeterince gözetilmiyor."

Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimar olan merhum Turgut Cansever'ın "Şehir insanı terbiye ettiği gibi kötü şehir de insanı ahlaksızlaştırır." sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunu derken yansımalarının sadece maddi olmayacağını, insana da sirayet edeceğini ifade etmiştir. Bizim evlerimiz genişlese de ne söyleyeceğim biliyor musunuz, gönüllerimiz daralıyor. Bu çok önemli. Binalarımız yükseldikçe ufkumuz kararıyor. Şehirlerimiz giderek milyonlarca insanın hep birlikte yalnız olduğu yerlere dönüşüyor. Eşyanın hakimiyet kurduğu, bencilliğin arttığı, gösteriş, şatafat ve hamiyetsizliğin yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Ne yazık ki böyle bir şehir atmosferinde sevgi de merhamet de hoşgörü ve tahammül de giderek azalıyor, adeta insanın kimyası bozuluyor. İnsanı ve tabiatı merkeze almayan hiçbir projenin ne kadar albenili olursa olsun benim gözümde hiçbir değeri yoktur."

"Şehirler onu yönetenlerin ve sakinlerinin aynası"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şehrin bir karakteri, şahsiyeti ve ruhu olduğunu, bu ruhla şehrin sakinlerini olgunlaştırdığını ve medenileştirdiğini ifade etti.

Her şehrin, onu kuranların, yönetenlerin ve sakinlerinin adeta aynası olduğuna işaret eden Erdoğan, bu sabah bir programa katıldığı İbn Haldun Üniversitesi'nin yapılacak yeni binasının mimarisinin İstanbul'a örnek olacağını dile getirdi.

Proje ile iftihar ettiğini dile getiren Erdoğan, "Burayı örnek olarak göğsümüzü gere gere gösterebileceğiz. Bir şehrin serencamını izleyerek, orada yaşayanların hayat tarzı, düşünce yapısı, kültürü ve öncelikleri konusunda kolayca fikir sahibi olursunuz. Bizlerin meseleye bu şekilde yaklaşması, şehirlerimizin bize atalarımızın mirası olması yanında, çocuklarımızın bir emaneti olduğunun bilinciyle hareket etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gelenekten ilham alıp yeni tasarımların ortaya konması, kopyalamak yerine uyarlama yoluna gidilmesini isteyen Erdoğan, gönül, mana, değerler ve maddiyat arasındaki altın oranın da gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

"Vahşi kapitalizmin hırslarına asla kapılmamalıyız." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda AK Parti olarak hamdolsun pak bir sicile, çok ciddi bir birikime sahibiz. Bizler mahalli idarelerdeki başarılarımızla milletimizin teveccühünü kazanmış, ibra olmuş, akabinde iktidara gelmiş bir partiyiz. Bu hareketin kuruluşunun üzerinden 1,5 yıl bile geçmeden iktidar olması, öncelikle Türkiye'nin yerel yönetim anlayışında gerçekleştirdiği köklü devrimin sonucudur. Türkiye'de belediyeler iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilididir. Çünkü demokrasi, yerel yönetimlerde, belediyelerde başlar. Yerel yönetim eğer bu yanıyla güçlü değilse hiçbir partinin iktidarda başarı şansı yoktur. 2019 yılı için de bu durum aynı olacaktır. Mart ve kasım ayları... 2019 yılındaki diğer seçimlerin anahtarı mart ayındaki mahalli idareler seçimidir. Biz hazırlıklarımızı bu anlayışla yürütüyoruz. Milletimizin bizden beklentilerinin farkındayız. Bugüne kadar daima milletimizin verdiği mesajları doğru okuyan, yorumlayan ve buna göre adımlarını atan bir parti olduk. Kuruluşundan bu yana kendisiyle yarışan, başarı çıtasını sürekli yükselten bir hareket olarak, bir dava olarak bizim bırakın geriye gitmeye, yerinde saymaya dahi tahammülümüz yoktur."

"İstanbul'un çöp dağları"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belediyelerde yönetimi devraldıkları ilk dönemde vatandaşların beklentilerinin daha ziyade altyapıyla ilgili sorunlarının çözülmesi olduğunu anlattı. Vatandaşların şehirlerin orta yerindeki çöp dağlarının kaldırılmasını, yazın sularının kesintisiz akmasını, kışın kirli hava solumaktan kurtulmayı istediğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"1994'ün önünde İstanbul'da çöp dağları var mıydı? Vardı. İstanbul'da sular akıyor muydu? İstanbul'da hava kirliliği... Hatta bazı medya grupları maske dağıtıyordu maske, kirli hava solumayalım diye. Ama bunu gençler tabii bilmiyor. Bunların hepsini aştık, su sorunumuz yok, hava kirliliği bitti. Bütün bunların yanında çöp dağları diye bir şey söz konusu değil. Şimdi bütün mesele, gerçek anlamda bir Medine olma yoludur. Yani medeniyet yarışında öne çıkma yoludur."

1996 yılında yapılan Habitat Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde İstanbul için "Dünyadaki en temiz şehirlerden bir tanesi" dendiğinin de kayıtlara girdiğini hatırlatan Erdoğan, Habitat'ın dünyada belediyecilik zirvesi olduğuna işaret etti.

İkinci zirvenin Türkiye'de yapıldığına değinen Erdoğan, "İki sene öncesini görseydiler, İstanbul'un ne dertte olduğunu, ne durumda olduğunu göreceklerdi. O bir felaketti. Ama hamdolsun kısa zamanda onları aştık. Altyapı sorunlarını kısa zamanda aştık. İnsanlarımızın beklentileri de değişmeye başladı." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.


Advertisement