Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi - Eskişehir - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi - Eskişehir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye'de bilimsel yayın ve patent sayısında artış yaşanıyor.

10.10.2018 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye'de bilimsel yayın ve patent sayısında artış yaşanıyor. Türkiye artık düşük teknolojide değil, orta, orta yüksek ve yüksek teknoloji çalışan bir ülke." dedi.

Mandal, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi'nin (SERES'18) Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğrenci Merkezi'ndeki açılışında yaptığı konuşmada, 2017 yılında 10 milyon kişiyle çeşitli şekilde iletişim kuran TÜBİTAK'ın, Türkiye'nin her köşesine ulaşan ender kurumlardan biri olduğunu kaydetti.

TÜBİTAK'ın geçen yıla bakıldığında 1,6 milyar lira kaynak kullandırdığını anlatan Mandal, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bilimsel yayın ve patent sayısında artış yaşanıyor. Türkiye artık düşük teknolojide değil, orta, orta yüksek ve yüksek teknoloji çalışan bir ülke. Orta yüksek ile yüksek teknoloji sürecinin birbirinden ayrılması gerekiyor. Bugüne kadar orta yüksek ile yüksek beraber götürülmeye çalışıldı. Sanayiciler haklı olarak daha az riskli ortam olan orta yüksekte kendine yer bulmaya çalışıyor. TÜBİTAK'tan 2023 yılında istenen yüksek teknoloji ürün payının yüzde 4'ten yüzde 10'a çıkması, küresel yenilikçilik endeksindeki pozisyonunun ilk 20 ülke arasında olması, küresel üniversite sıralamalarında Türkiye'den ilk 100'de 3 üniversitesi olmasıdır. 2018 ve sonrası için temel bilim, uygulama ve araştırma, ürün geliştirme süreçlerinin tümüne bir bütün halinde bakabilmeye çalışıyoruz. Aralık ayının sonunda gelecek iki yılın programını hazırlayıp sunacağız. Özel sektör Ar-Ge merkezlerinin de olmasını istiyoruz. Türkiye'de bilim ve teknolojide yapılması gereken ne varsa yapıyoruz."

AÜ Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ise sanatsal etkinlikler ve teknik üretim eğitimleri sonucu ortaya çıkan imalatların toplum kimliğini de ortaya koyup, söz konusu özellikleri gelecek nesillere aktardığını bildirdi.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Özyurt da Türk seramik sektörünün uluslararası pazarda rakip firmalarla rekabet edebildiğini vurguladı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'nun da bir konuşma yaptığı kongre, panellerle devam etti.

Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi - Eskişehir
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi - Eskişehir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement