Ünal Osmanağaoğlu'nun Yeniden Yargılandığı "Bahçelievler Katliamı" Davası - Son Dakika
Güncel

Ünal Osmanağaoğlu'nun Yeniden Yargılandığı "Bahçelievler Katliamı" Davası

AİHM'nin Osmanağaoğlu'nun "adil yargılanmadığı"na ilişkin AİHM kararı üzerine açılan davada mahkeme, "Bahçelievler Davası" sanıkları Haluk Kırcı, Duran Demirkıran ve Ercüment Gedikli'nin "tanık" olarak dinlenmesine karar verdi.

18.06.2014 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bahçelievler katliamı" davasından hüküm giyen Ünal Osmanağaoğlu'nun, AİHM'nin lehine verdiği "adil yargılanmadığı" kararı üzerine açılan davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki "yeniden yargılama" talepli duruşmaya Osmanağaoğlu, avukatı Serdal Namkoç ile maktullerin ailelerinin avukatları Erşen Şansal ve Nezahat Gündoğmuş katıldı.

Duruşmada yargılamanın yenilenmesi dilekçesi, AİHM kararı ve ekleri dosyaya konulduktan sonra, müşteki avukatı Gündoğmuş söz aldı. Yargılamanın yenilenmesi talebini içeren AİHM kararının iç hukuk mevzuatına ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu savundu. Türkiye'nin bu davada savunma yapmadığını söyleyen Gündoğmuş, "AİHM 3. Dairesi kararına karşı, Türkiye hükümeti tarafından büyük daireye itiraz edilmemiş, dolayasıyla katılanların da davaya taraf olması bir bakıma engellenmiştir" diye konuştu.

Müşteki avukatı Şansal ise AİHM kararının kanıtlara değil, başvurusu sahibinin bu davayla ilgisi olmayan hususlarına dayandırıldığını kaydetti.

Osmanağaoğlu'nun avukatı Namkoç ise bu beyanların yanlış olduğunu söyledi ve kabul etmediklerini bildirdi.

Cumhuriyet Savcısı Halis Özmen, AİHM'nin ihlale ilişkin kararında ismi geçen ve olay hakkında bilgileri olduğu anlaşılan Haluk Kırcı ile Duran Demirkıran'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Ali Altınkaya, müdahil avukatlarının dilekçelerinin celse arasında incelenmesine ve AİHM kararı dikkate alınarak, önceki celse hükümlü avukatınca isimleri bildirilen Haluk Kırcı, Duran Demirkıran ve Ercüment Gedikli'nin, Osmanağaoğlu'nun da hazır bulunduğu celse "tanık" sıfatıyla dinlenmelerini kararlaştırdıklarını açıkladı.

Bursa Cezaevinde bulunan Kırcı'nın, sesli ve görüntülü sistemle ifadesinin alınmasında zorluk çıkabileceği gerekçesiyle duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasına karar verildiğini bildiren Altınkaya, müştekilerin tanıklarının, hazır edilmeleri halinde dinlenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Müşteki avukatlarından Erşen Şansal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin davada geçmişte hüküm giyen Kırcı, Demirkıran ve Gedikli'yi tanık olarak dinlenmesi karanına ilişkin, "Son derece abes. Aynı katliam suçunu işlemiş kişiler gelip, tarafsız bir şey söyleyebilir mi?" dedi.

-AİHM'nin kararı-

Osmanağaoğlu, kamuoyunda "Bahçelievler katliamı" olarak bilinen 7 TİP üyesi gencin 1978'de öldürülmesine ilişkin davada, "ideolojik amaçla adam öldürmek" suçundan 7 kez idam cezasına çarptırılmıştı. İdam cezasının kaldırılmasının ardından cezası müebbet hapse çevrilen Osmanağaoğlu hakkındaki cezanın infazı, "3. Yargı Paketi" ile durdurulmuştu.

Osmanağaoğlu'nun başvurusunu değerlendiren AİHM de 2009'da "Osmanağaoğlu'nun, diğer iki sanığın ifadelerine göre mahkum edilmesi ve kendisinin buna itiraz edememesinin adil olmadığına" karar vermişti. Strasbourg'daki mahkemenin hakimleri, "işkence altında sorgulandıklarını" ileri süren iki sanığın ifadelerinin açıkça geçersiz olduğuna hükmetmiş, davanın yeniden görülmesi veya mahkeme sürecinin yeniden başlatılmasının, "ihlalin onarılması açısından uygun bir yöntem" olacağı görüşünü dile getirmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ünal Osmanağaoğlu'nun Yeniden Yargılandığı 'Bahçelievler Katliamı' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement