Unesco'dan Irak'taki Kültürel Mirasın Korunması Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Unesco'dan Irak'taki Kültürel Mirasın Korunması Çağrısı

Unesco\'dan Irak\'taki Kültürel Mirasın Korunması Çağrısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), uluslararası camiaya Irak'ın kültürel mirasının yeniden canlandırılmasına destek vermesi yönünde çağrıda bulundu.

25.02.2017 01:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), uluslararası camiaya Irak'ın kültürel mirasının yeniden canlandırılmasına destek vermesi yönünde çağrıda bulundu.

Paris'te, Irak'ta kurtarılmış bölgelerdeki kültürel mirasın korunması amacıyla düzenlenen iki günlük uluslararası konferans sona erdi.

Irak hükümetinden temsilciler ve dünyanın dört bir yanından 80'e yakın uzmanın katıldığı konferansta, Irak'taki mirasın korunması konusunda uluslararası alanda koordinasyon ve iş birliğini üstlenecek, Irak ve UNESCO temsilcilerinin katılımıyla oluşacak ortak bir izleme komitesi kurulması kararlaştırıldı.

UNESCO'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise konferans vesilesiyle "uluslararası camiaya, Irak'ın kültürel mirasının yeniden canlandırılmasına destek vermesi çağrısında bulunulduğu" bildirildi.

"Kültürel ve tarihi mirasın tahribi korkulandan çok daha büyük"

UNESCO Direktörü Irina Bokova, konferansın sonunda yaptığı açıklamada, "Irak'ta kültürel ve tarihi mirasın tahribi korkulandan çok daha büyük." dedi.

Paris'teki konferansın Irak'ın zengin kültür mirasının yeniden canlandırılması için önemli bir başlangıç olacağını vurgulayan Bokova, "Bu toplantı ayrıca, Irak halkı ve dünyanın kültürel mirasın korunmasının önemini anlamaları konusunda dönüm noktası olacak." ifadesini kullandı.

UNESCO'nun Irak'taki kültürel ve tarihi mirasın korunması için seferber olduğunu anlatan Bokova, bu çalışmaların kararlılıkla süreceğini sözlerine ekledi.

Konferansa katılan Irak Eğitim Bakanı Muhammed İkbal Ömer de terör örgütü DEAŞ'ın ülkede yaptığı tahribatın çok büyük olduğuna değinerek, çalınan ve yurt dışına kaçırılan eserlerin Irak'a iadesi konusunda üye ülkelerin desteğini istedi.

Ömer, "Irak'a ait tarihi eserlerin yurt dışında ticaretine engel olunmalı, bütün üye ülkeler konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına uymalı." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unesco'dan Irak'taki Kültürel Mirasın Korunması Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement