Unicredit Avrupa Başkanı 'Türkiye'den Çıkacak Mısınız?' Sorusunu Böyle Cevapladı - Son Dakika
Ekonomi

Unicredit Avrupa Başkanı 'Türkiye'den Çıkacak Mısınız?' Sorusunu Böyle Cevapladı

Unicredit Avrupa Başkanı \'Türkiye\'den Çıkacak Mısınız?\' Sorusunu Böyle Cevapladı

YAPI Kredi Bankası'nın yüzde 40.9'luk ortağı olan İtalya'nın önde gelen bankası UniCredit'in Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Carlo Vivaldi, Türkiye'nin dahil olduğu bölgedeki 12 ülkeden karlarının yüzde 25'ini sağladıklarını açıkladı.

31.05.2016 08:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAPI Kredi Bankası'nın yüzde 40.9'luk ortağı olan İtalya'nın önde gelen bankası UniCredit'in Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Carlo Vivaldi, Türkiye'nin dahil olduğu bölgedeki 12 ülkeden karlarının yüzde 25'ini sağladıklarını açıkladı. Yapı Kredi'nin davetlisi olarak gittiğimiz Milano'da, UniCredit Genel Merkezi'nde gazetecileri ağırlayan Carlo Vivaldi, Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 2015 yılına kadar Türkiye'de Yapı Kredi Bankası'nda Başkan Vekilliği görevi yapan daha sonra UniCredit Doğu ve Orta Avrupa Bölgesi Bölüm Başkanı olan Vivaldi, 2018 yılına kadar UniCredit'in toplam sermaye payı içinde, Türkiye'nin dahil olduğu bölgenin payını yüzde 27'den yüzde 33'e çıkartacaklarını söyledi.

YÖNETİMDE KONUŞULMADI

Son dönemde UniCredit'in sermaye ihtiyacı nedeniyle elinde bulundurduğu Yapı Kredi Bankası hisselerini satacağına ilişkin spekülasyonlar yapılıyor. Bu bağlamda, "Türkiye'den çıkacak mısınız?" sorusuna cevap veren Vivaldi, sermaye artışı için zamana yayılan, farklı opsiyonlar içeren çözümleri olduğunu ve 2002'den bu yana Koç Grubu ile Yapı Kredi'de yürüttükleri ortaklıktan memnun olduklarını belirtti. Konunun yönetim kuruluna gelmediğini vurgulayan Vivaldi, "Yönetim Kurulu'nda konuşmadığımız bir konuya ilişkin yorum yapmam doğru değil" dedi.

ŞİMDİ HASAT ZAMANI

Aynı toplantıda konuşan Faik Açıkalın da 2013-2015 yılları arasında dijital bankacılık ve maliyet verimliliği üzerine yaptıkları yatırımların bu sene itibariyle karşılığını almaya başladıklarını söyledi. Yapı Kredi 2016 ilk çeyrek sonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41'lik gelir artışına ulaştı. Geçen yıl sonunda net gelir kaleminde yüzde 7 daralan Yapı Kredi Bankası, Açıkalın'ın açıklamasına göre maliyet artışını kontrol altına aldıkları bu sene artık gelir yaratma da iddialı olacak. Açıkalın bu dönemi "hasat zamanı" olarak tanımladı. Şirketin ilk çeyrek sonuçlarına bakıldığında bilançoda sadece yüzde 1'lik artış yaşanmış. Aynı dönemde krediler de, sektör ortalamalarına uygun yine yüzde 1'lik bir büyüme söz konusu. Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, 2016'da FED kaygılı küresel şartlar ve Türkiye'ye özgü gelişmeler sebebiyle bankacılık sektöründe bilançolarda ciddi bir büyüme beklemediğini belirtiyor. Bu yıl stratejilerini karlı ve sürdürülebilir gördükleri segmentlere yönelmek ve aynı zamanda da mevcut pazar paylarını korumak olduğunu söyledi.

SATIŞ SÖYLENTİLERİ NİYE ÇIKTI?

UNICREDIT'in sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 10.8'ler seviyesinde. Basel III kuralları için yüzde 10 yeterli durumda. Ancak yatırımcılar Avrupa'da yüzde 12 ve üzerindeki sermaye yeterlilik rasyosuna sahip bankaları yeterli buluyor. UniCredit Grubu'nun yüzde 12'lik rasyoya ulaşması için ihtiyaç duyduğu sermaye artışının 9 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. İşte bu yüzden grubun Yapı Kredi de dahil elindeki bazı varlıkları elinden çıkaracağı ileri sürülüyor. UniCredit yönetiminden ise bugüne kadar bu yönde her hangi bir adım atılmadı veya görüş beyan edilmedi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Unicredit Avrupa Başkanı 'Türkiye'den Çıkacak Mısınız?' Sorusunu Böyle Cevapladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement