Üniversite öğrencileri geliştirdi; orman yangınlarıyla roketli mücadele - Son Dakika
Güncel

Üniversite öğrencileri geliştirdi; orman yangınlarıyla roketli mücadele

Üniversite öğrencileri geliştirdi; orman yangınlarıyla roketli mücadele

Üniversite öğrencileri orman yangınlarına en kısa zamanda doğru noktadan müdahale edilmesini sağlayacak roket taşımalı drone ve uydu projesini hayata geçirdi.

06.02.2020 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite öğrencileri orman yangınlarına en kısa zamanda doğru noktadan müdahale edilmesini sağlayacak roket taşımalı drone ve uydu projesini hayata geçirdi. Drone bin 500 metreden 10 bin metreye kadar yükselip, roketin etkin olacağı bölgeye gitmesini sağlayacak.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin hektar ormanlık alan zarar görülüyor. Orman Genel Müdürlüğü, 2020 yazında orman yangınlarını tespit, erken müdahale, söndürme operasyonu amacıyla 'drone' kullanılmaya başlayacağını açıklamıştı.

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Roket Takımı, Roket Taşımalı Drone ve Uydu projesini hayata geçirdi. Yangın bölgesine dronela birlikte gönderilecek roketin, alevlerin en hararetli olduğu yerlerde bile görev yapması hedefleniyor.

Projeyi tasarlayan 'Roket Takımı'nın danışmanlığını Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afif Sıddıki yapıyor. Ekipte, Gökova Roket Takımı ile Teknofest'te birçok ödül almış, hava modelciliği eğitmeni Can Gökovalı da var. Projeye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Sıddıki, "Asıl amacımız acil ve doğrudan erişemediğimiz durumlarda görev bölgesine roketi ulaştırmak" dedi.

NOTRE DAME KATEDRALİ YANGININDA DRONE KULLANILMIŞTI

Droneların şiddetli orman yangınları söz konusu olduğunda alevlerin arasından geçmekte zorlandığını, ancak roketle birlikte kullanılırsa en ulaşılmaz bölgelere dahi gönderilebildiklerini belirten Prof. Dr. Sıddıki, " Fransa'da Notre Dame Katedrali yangınında drone kullanılmıştı. Türkiye'de orman yangınlarında da artık drone kullanılacak. Bizim projemiz roketi yangında en etkin olacağı noktaya en hızlı şekilde göndermeyi sağlıyor. Bin 500 metreden on bin metreye kadar yükselebiliyor" diye konuştu.

TASARIM TAMAMEN ÖĞRENCİLERE AİT

Benzer projelerin askeri amaçlı olarak bazı ülkelerde kullanıldığını, ancak Türkiye'de henüz böyle bir uygulamanın yapılmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sıddıki, tasarımları hayata geçtiğinde acil durumlarda kan ünitelerinin dahi bu yolla taşınabileceğini vurguladı. Geliştirdikleri sistemin sınır ötesi operasyonlarda da etkili olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Afif Sıddıki, projenin tasarım, yazılım ve üretim aşamalarının kendi gözetiminde tamamen öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Roket Takımı öğrencileri, 'Aerodinamik', 'Yapısal', 'Aviyonik' ve 'Ayrılma/Kurtarma' olmak üzere dört ekip olarak çalışıyor.

Takım danışmanı, hava modelciliği eğitmeni Can Gökovalı da hazırlayacakları roketle Teknofest Roket yarışmasına da katılmayı hedeflediklerini belirtti. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Adnan Gümüş ise öğrencilerin yürüttüğü bilimsel projelere büyük önem verdiklerini, proje tasarım ve üretim çalışmalarının devam edeceğini söyledi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üniversite öğrencileri geliştirdi; orman yangınlarıyla roketli mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altın ons fiyatı 2.233 dolardan işlem görürken, doların efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi
    18:48 Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi

    Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi. Sokağında domuz sürüsü gören vatandaş o anları kayda aldı. Bursa'da aç kalan domuz sürüsü, merkez Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'ne yiyecek aramaya indi. Evinde otururken sesleri duyan vatandaş, cama çıktığında domuz sürüsü ile karşılaştı. Durumu görünce hemen cep telefonun sarılan vatandaş, o anları saniye saniye amatör kamera ile kaydetti.


Advertisement