Üniversite-sanayi İşbirliği Hem Aydın'a Hem Ülkeye Katkı Sağlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Üniversite-sanayi İşbirliği Hem Aydın'a Hem Ülkeye Katkı Sağlayacak

Üniversite-sanayi İşbirliği Hem Aydın\'a Hem Ülkeye Katkı Sağlayacak

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde Aydın’ın önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldi.

09.09.2017 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde Aydın'ın önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldi.

OKT Trailer fabrikasında gerçekleşen ve Aydın'ın önde gelen sanayicilerinin ADÜ yönetimini ağırladığı toplantıya Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda OKT Trailer Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ve ASTİM OSB Bölge Müdürü Erdem Bilgili iş adamları katıldı.

Üniversite - sanayi işbirliğinin öneminin ele alındığı toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, AR-GE faaliyetlerinin önemine değinerek üniversite-sanayi işbirliğinin gerek sanayici, gerekse üniversite için kaçınılmaz olduğunu vurguladı. AR-GE yatırımları hakkında bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin daha yoğun bir şekilde yürütülmesinin zorunluluk haline geldiğini, buna bir de TEKNOKENT'in eklenerek hem ülke ekonomisine hem de Aydın'a büyük katma değer yaratılması için sanayinin ve Üniversitenin taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti.

AR-GE harcamalarının, ülkelerin gelişmişlik göstergeleri açısından en önemli faktör olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bircan, "Dünyadaki gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı ortaya koyan en önemli gösterge AR-GE harcamaları ve çalışmalarıdır. 1 kg beton 1 sent iken, 1 mikro ve nano chip fiyatı milyon dolarları bulmaktadır. Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması kapsamında kamu kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve ticari kesim anket sonuçları ile devlet üniversitelerinin bütçe ve personel dökümlerine dayalı olarak yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,1 artarak 20 milyar 615 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Türkiye'de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) içindeki payı yüzde 1,06'ya yükselmiştir. 2023 hedefi ise yüzde 3'tür. Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamalarında özel sektör yüzde 50 ile en büyük paya sahipken, bunu yüzde 39,7 ile yükseköğretim sektörü ve yüzde 10,3 ile kamu sektörü takip etmiştir. TÜBİTAK'ın üniversitelere ayırdığı kaynak son 8 yılda 66 kez artmıştır. Dünyada hiçbir kurumun bunu yaptığını bilmiyorum, ancak daha da arttırmalıyız. Eksiklerimiz de var. Mesela uluslararası patent başvuru sayımız çok az. Araştırmacı sayımızın 300 binde olması lazım, ancak henüz orada değiliz. Yüksek teknolojik ürünlerin ihracattaki payı hala yüzde 3,4 seviyesinde. Üniversite sanayici işbirliğini henüz istenilen seviyeye getiremedik. Biz bugün bunun tohumunu attık, inşallah hem ülkemiz hem de Aydın için hayırlara vesile olacak" dedi.

Prof. Dr. Bircan, Ar-Ge'ye yönelik projeler için ADÜ ile temasa geçilmesi durumunda büyük çaplı projelerin TÜBİTAK gibi birimlere verilmesinin, küçük çaplı projelerin ise Lisansüstü öğrencilere proje olarak verilip bu öğrencilerin ortak olarak çalıştırılmasının planlandığını belirterek "Fikir ve önerilerin samimi bir şekilde paylaşılması bizi memnun eder. Birlikte kafa yorar, ülkemiz ve kendi değerlerimiz için en iyisini nasıl yaparız bunun için var gücümüzle çalışırız. Ar-Ge faaliyetlerinin çoğu ihtiyaç ve problemlerden kaynaklanıyor. Bunların Üniversitemizle paylaşılarak proje haline getirilmesi her iki tarafında yararına olacaktır. Problemlerin çözümüyle ilgili önerilerinizi üst yönetimimize mutlaka bildirmenizin ve bu iş birliğinin kesintisiz sürdürülmesinin yararlı olacağına inanmaktayız. Merkez laboratuarımızda yapılmasını istediğiniz test analiz işlemleriyle ilgili önerileriniz ve destekleriniz bizim için çok değerli olacaktır" diye konuştu.

Üniversite ile birçok ortak projelerinin olduğunu belirten sanayiciler açıklamalarında "Bizlerin sanayici olarak, üniversitelerin akademik kadrolarından, laboratuvarlarından ve hocalarımızın bilgi birikimlerinden daha çok istifade etmesi gerekir. Bir mühendisin tam donanımlı hale gelmesi işletmelerde alacağı eğitimle gerçekleşecektir. Gerçek laboratuvarlar şu anda bizim işletmelerimiz. Dolayısıyla biz hocalarımıza işletmelerimizin kapılarını açıyoruz. Akademisyen ve öğrencilerimizin branşı fark etmez, bir tesiste araştırma yapmak istiyorsa o işe uygun olan bir firmaya o hocamızı ve öğrencimizi yönlendirmede yardımcı oluruz. Biz Üniversite - Sanayi işbirliğini çok önemli görüyoruz. Bir taraftan öğrencilerimiz üniversitede eğitim alırken bir taraftan da fabrikalarda eğitim almalı. Bizler de hem ülke, hem de il olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek durumundayız. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik Raporunda, Ar-Ge boyutu içerisinde kullanılan göstergelerden biri olarak Üniversite Sanayi İşbirliği verileri kullanılmaktadır. Üniversite sanayi işbirliğinde 144 ülke arasından ilk beş sırasıyla, Finlandiya, ABD, İsviçre, İngiltere ve Singapur'dur. Neden biz bu ülkelerin arasına ülkemizi sokmayalım? Bu toplantı bunun ilk adımı olarak gerçekleşti, inşallah hem Üniversitemiz hem de değerli akademisyenlerimizle birlikte, ülkemiz ve Aydın adına güzel işler başaracağız" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan ADÜ yönetimi ve ASTİM OSB sanayicileri organize sanayide bulunan fabrikaları gezdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Üniversite-sanayi İşbirliği Hem Aydın'a Hem Ülkeye Katkı Sağlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.


Advertisement