Ünlü Ressam Burhan Doğançay'a Veda - Son Dakika
Güncel

Ünlü Ressam Burhan Doğançay'a Veda

Ünlü Ressam Burhan Doğançay\'a Veda

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybeden ünlü ressam Burhan Doğançay için cenaze töreni düzenlendi.

18.01.2013 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybeden ünlü ressam Burhan Doğançay için cenaze töreni düzenlendi.

Tedavi gördüğü hastanede iki gün önce hayatını kaybeden Burhan Doğançay için Teşvikiye Camii'nde cuma namazı sonrası cenaze namazı kılındı. Cenaze töreninde Doğançay'ın eşi Angela Doğançay ve yakınları taziyeleri kabul etti. Törene Doğançay'ın yakınlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ünlü ressamlar Bedri Baykam ve Ahmet Güneştekin, işadamı Bülent Eczacıbaşı ile çok sayıda kişi katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da camiye çelenk gönderdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Burhan Doğançay'ı ebediyete uğurlamaya hazırlanırken, dün akşam da Mehmet Ali Birand'ın vefat haberini aldıklarını belirterek, "Gerçekten çok sevdiğimiz insanlar. Türkiye'nin sanatı için, kültürü için, basını için, dünyada ismini duyurmuş bulunan çok değerli arkadaşlarımız ardı ardına ebedi bir yolculuğa çıktılar. Burhan Doğançay benim oldukça yakın tanıdığım ve Türkiye'de sanata, kültüre, resme biraz ilgi duyan herkesin kendisiyle övündüğü bir sanatçıydı. Geçmiş yıllarda Türkiye'yi değişik alanlarda ve kültür alanında dünyada temsil etmişti. Bizim resim kalıplarımızı yıkan, dünyadaki çağdaş formları, bizden kaynaklanan özelliklerle birlikte yeniden üretip, dünyaya çıkaran büyük Türk ressamlarından bir tanesiydi. Ben geçen aylarda Mavi Senfoni'yle ilgili yapılmış bir etkinliği izlemiştim. Mavi Senfoni'nin ne kadar büyük zenginlikler barındırdığını orada çok içten hissetmiştim. Kendisiyle tanınmış olmanın, dostluk etmiş olmanın şu anda iç huzurunu yaşıyorum. Son zamanlarda Türk plastik sanatında önemli gelişmeler var. Dilerim ki onun ismini dünyada aynı şekilde başarıyla temsil eden yeni Türk ressamları çıksın. Kendisiyle övündüğümüz bir Türk yurttaşıydı" diye konuştu.

Doğançay için geldiğinde Birand'ı da hastanede ziyaret etmeyi planlarken vefat haberinin geldiğini belirten Günay, "Geçen sefer ki gibi tekrar ayağa kalktığını görme imkanı buluruz diye düşünmüştüm. Ama ne yazık ki basın dünyamızın o büyük çınarı da dün akşam ansızın yıkılıverirdi. Gazeteciler ayakta mı ölür bilmem ama o ayakta, görevinin başında, her an tekrar ekrana çıkacakmış gibi bu dünyadan göçtü gitti. Ama güzel izler bırakanlar sadece maddi varlıklarıyla bu dünyadan göçüyorlar. İsimleri, anıları, Doğançay gibi, Birand gibi sevilen insanlarsa anılar hiçbir zaman a kaybolmuyor" dedi.

Ressam Bedri Baykam ise Doğançay'ın hayattayken pek çok haklı eleştiriler yaptığını ifade ederek, "Sanata önem vermeyen, müze kurmayan, yurt dışındaki veya yurt içindeki sanatçıların sahip çıkmayan devlete çok haklı eleştiriler getirdi. 30 yıldır kendisini yakından tanıyan bir meslektaşı olarak sevgili Burhan ağabeyimizin bu haklı eleştirilerini ve yaşadıklarını dikkatle dinledim. Çünkü Türk sanatçısının yurt içinde ve yurt dışında birçok sorunu var. Burhan Doğançay'ın arkasında bıraktığı miras, sözler ve yapıtların yol gösterici olmasını dileriz. Çok büyük bir boşluk bıraktı. Onu sevecenleriyle, güler yüzüyle, hoş sohbetiyle, düşünceli kahkahasıyla, sevgiyle hatırlayacağız" şeklinde konuştu.

Cenaze töreninde küçük bir çocuk da Ertuğrul Günay ve Egemen Bağış'ın arasında saf tuttu. Doğançay'ın cenazesi, daha sonra vasiyeti üzerine toprağa verilmek üzere Bodrum'a gönderildi. Doğançay'ın cenazesinin yarın Bodrum Turgut Reis'te Karabağ Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ünlü Ressam Burhan Doğançay'a Veda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement