Ünlü Tabloları 'Dokunarak' Görecekler - Son Dakika
Güncel

Ünlü Tabloları 'Dokunarak' Görecekler

Ünlü Tabloları \'Dokunarak\' Görecekler

Antalya'da doğuştan görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu merak etmesi üzerine yola çıkan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, 'Gören Eller' adını verdikleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında ünlü...

09.05.2012 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da doğuştan görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu merak etmesi üzerine yola çıkan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, 'Gören Eller' adını verdikleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında ünlü sanatçıların tablolarının rölyefini yaptı.

Rölyefi yapılan eserler arasında Edvard Munch'un 'Çığlık', Vincent Van Gogh'un 'Arles'teki Yatak Odası', Michelangelo'nun 'Adem'in Yaratılışı', Picasso'nun 'Avignonlu Kadınlar', Jan Vermeer'in 'İnci Küpeli Kız' ve Leonardo da Vinci'nin 'Altın Oran' adlı eserleri bulunuyor. Sergide ayrıca görme engelliler farklı boyutlarda yapılan her eser hakkında sesli bilgi de verilecek.

Engelli Öğrenci Destek Birimi Sorumlusu Fatma Ünlüsayın, BESYO'da eğitim gören Fatih Şimşek isimli öğrencinin katıldığı etkinlikte görme engelli bir çocuğun Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu merak etmesi üzerine sosyal sorumluluk projesine başlandığına söyledi. Görme engelli vatandaşların hayatı boyunca sadece isimlerini duyabileceği sanat eserleri hakkında rölyef çalışmasıyla hem dokunarak hem de sesli olarak bilgi edinmesini hedeflediklerini kaydeden Ünlüsayın, şunları söyledi:

"Projeyi 7 ay önce fikir olarak görüşmeye başladık. Projenin hayata geçirebilmesi amacıyla AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde öğretim görevlisi Hanife Yüksel ile bir araya geldik. Ünlü sanatçıların tanınmış tablolarının rölyefini yapmaya karar verildikten sonra projemize Antalya Üniversite Destek Vakfı maddi destek sağladı. Rölyefler 5 ay boyunca gece gündüz sürdürülen çalışmanın ardından hazırlandı. İlk sergimizi açtıktan sonra davet gelmesi üzerine Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sergi açmak istiyoruz."

Öğretim görevlisi Hanife Yüksel, kili şekillendirdikten sonra polyesterle dayanıklı hale getirilip oluşturulan tabloları, engellilerin hep duydukları ama bilgi edinemedikleri sanat eserlerini algılayabilecekleri biçime dönüştürdüklerini ifade etti. Yüksel, görme engellilerin tablolara dokunarak onları hissetmesini sağladıklardını da belirtti.

Akdeniz Üniversitesi'nin 30'uncu kuruluş yıl dönümü ile Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Hukuk Fakültesi binasında yarın saat 17.00'da açılışı yapılacak 'Gören Eller' adlı sergi, 16 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ünlü Tabloları 'Dokunarak' Görecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement