"Ünlülerin okulu" Afyon Lisesi 125 yıldır eğitim veriyor - Son Dakika
Güncel

"Ünlülerin okulu" Afyon Lisesi 125 yıldır eğitim veriyor

Türkiye'de "tarihi ilk 100 okul" arasında yer alan Afyon Lisesi, merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, üst düzey askeri erkan, hukukçu ve sanatçı yetiştirdiği gibi 125 yıldır da binlerce insanın hayatına yön veriyor.

11.10.2019 11:10  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de "tarihi ilk 100 okul" arasında yer alan Afyon Lisesi, merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, üst düzey askeri erkan, hukukçu ve sanatçı yetiştirdiği gibi 125 yıldır da binlerce insanın hayatına yön veriyor.

2. Abdülhamid Han döneminde 1894'te "Karahisar-ı Sahip Rüştiyesi" olarak kurulan tarihi lisenin ismi, 1923'te İlmiye Heyeti toplantısında "Afyonkarahisar Sultanisi" olarak değiştirildi. Okul, 1933'ten bu yana ise lise olarak hizmet veriyor.

"Ünlüler Okulu" olarak da bilinen lisenin mezunları arasında, Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve İsmail Hakkı Karadayı, sinema yönetmeni Yücel Çakmaklı, ses sanatçıları Emel Müftüoğlu ve "Neco" olarak da bilinen Nejat Sesyılmaz, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, eski Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, eski Maliye eski Bakanı İsmet Attila, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Ulaştırma Bakanı Arif Demirer, Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali, gazeteci-yazar Selahattin Duman, TRT spor spikeri Tansu Polatkan'ın yanı sıra pek çok siyasetçi, hukukçu ve sanatçılar yer alıyor.

"Afyonkarahisar'ın gözbebeği"

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birbirinden değerli şahsiyetlerin bu okuldan mezun olmasından gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirerek Afyon Lisesi'nin tarihine yakışır bir şekilde eğitim öğretim hayatına devam ettiğini belirtti.

Yalçın, "Tarihi Afyon Lisemiz, kendine yakışır bir şekilde geleceğe de ışık tutmayı sürdürerek ülkemize yön verecek insanlar yetiştirmeye devam edecektir. Tarihi ve başarı bir okul olması nedeniyle de Afyonkarahisar'ın gözbebeği olan bir kurumumuzdur." dedi.

"Ben de bu okulda öğrenciydim"

Okul Müdürü Turgay Bingül okullarının başarılarla dolu eğitim tarihinde 125. yılını kutladığına dikkati çekerek "Sultan 2. Abdülhamid Han, zamanında Anadolu'ya 11 tane bu binadan yaptırılmış. Sivas, Erzurum, Konya Lisesi bunlardan birkaçı. Afyon Lisesi de bunlardan birisi ve tarihi bir okul.1940-50'li yıllarda çok değerli, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunmuş kişileri yetiştirdi." diye konuştu.

Mezunların zaman zaman okulu ziyaret ettiğine işaret eden Bingül, "Kendim de 34 yıl önce bu okuldan mezun oldum. Kendi okulumda görev yapıyorum. Aradan geçen yıllara rağmen şimdi, aynı sınıflarda öğrencileri gördüğümde onlara ilk olarak anlattığım 'Ben de bu okulda öğrenciydim' diyorum. Bunu söylerken de çok gururlanıyorum." dedi.

Okul öğrencilerinden Halil Göktuğ Aytekin ise "Okulumuz, çok sayıda ünlü isimleri yetiştirmiş. Ben de bu okulda öğrenim gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. Okulumuz ayrıca öğrencilerine özel imkanlar veren projelerde yer aldıran hem sosyal olanaklar açısından hem de ders açısından iyi bir okul." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Hatice Eylül Ülke ise mezun olmasının ardından öğretmen olarak Afyon Lisesi'nde görev yapmayı istediğini kaydetti.

"Ünlülerin okulu" Afyon Lisesi 125 yıldır eğitim veriyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Ünlülerin okulu' Afyon Lisesi 125 yıldır eğitim veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ucuz Enerji Üretimi İçin Yenilikçi Plastik Geliştirildi
    17:10 Ucuz Enerji Üretimi İçin Yenilikçi Plastik Geliştirildi

    Joanneum Research tarafından geliştirilen özel bir plastik, piezoelektrik etkisini kullanarak küçük hareketlerden bile elektrik enerjisi üretebiliyor. Bu plastik malzeme, sensörlerin enerji ihtiyacını karşılamak ve pil kullanımını gereksiz hale getirmek için büyük potansiyele sahiptir. Özellikle bisiklet lastiklerine uygulandığında, enerji üreterek lastik basıncını sürekli olarak iletebilir. Bu çevre dostu ve sürdürülebilir teknoloji, güneş enerjisiyle otomobil şarj etmek gibi birçok alanda kullanılabilir ve pil ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

  • Starlink Türkiye'ye geliyor: İşte fiyatı ve detayları
    17:10 Starlink Türkiye'ye geliyor: İşte fiyatı ve detayları

    Dünyanın en büyük uzay şirketlerinden SpaceX tarafından sunulan Starlink hizmeti, Türkiye'ye de gelecek. Starlink, kırsal ve uzak bölgelerde yüksek hızda internet erişimi sağlayan bir uydu ağı olarak biliniyor. Türkiye'de hizmete başlaması planlanan Starlink'in fiyatı henüz belirlenmedi, ancak yurt dışında aylık 120 dolar olan fiyat göz önüne alındığında yaklaşık olarak aylık 3 bin 900 TL olabileceği tahmin ediliyor. Starlink hizmetinden yararlanmak isteyenlerin resmi web sitesi üzerinden başvuru yapması gerekiyor.

  • Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı
    17:10 Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı

    Beypazarı maden suyu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından sağlıksız bulunduğu gerekçesiyle resmi olarak yasaklandı. Ürünün sağlık riski oluşturduğu öne sürülerek toplatılmaya başlandı. Maden suyunun yüksek miktarda bor içerdiği ve özellikle kadınlar için zararlı olduğu belirtiliyor.

  • SpaceX, Falcon 9 Roketiyle Rekor Kırdı
    17:10 SpaceX, Falcon 9 Roketiyle Rekor Kırdı

    SpaceX, Falcon 9 roketiyle 20 kez uzaya gönderme rekoru kırdı. Roketin herhangi bir özel bakımdan geçirilmeden bu başarıyı elde etmesi, dayanıklı bir donanıma sahip olduğunu gösteriyor. Falcon 9'un geleceği ve uzay araştırmalarıyla ilgilenenlerin görüşleri merakla bekleniyor.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.

  • Hollanda'da Tulipmania etkinliği turistleri cezbediyor
    17:09 Hollanda'da Tulipmania etkinliği turistleri cezbediyor

    Hollanda'nın Lisse kentinde her yıl düzenlenen Tulipmania (Lale Çılgınlığı) etkinliği, lalelerin rengarenk ışıltısını ve baharın keyfini çıkarmak isteyen turistleri kendine çekiyor.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Demir Kubbe: Özellikler, Fiyat, Füze Maliyeti ve Kullanan Ülkeler
    17:09 Demir Kubbe: Özellikler, Fiyat, Füze Maliyeti ve Kullanan Ülkeler

    Demir Kubbe, İsrail'in kısa menzilli roket ve topçu mermilerine karşı geliştirdiği gelişmiş hava savunma sistemidir. 2011 yılından bu yana hizmette olan bu sistem, Gazze Şeridi ve Lübnan sınırından atılan roketlere karşı yüzde 90 başarıyla durdurma sağlamıştır. Demir Kubbe'nin özellikleri, fiyatı, füze maliyeti ve kullanan ülkeler hakkında tüm detayları paylaşıyoruz. Ayrıca İsrail, Demir Kubbe'yi daha da geliştirerek deniz platformlarında kullanmayı ve gaz platformlarını koruma altına alacak şekilde entegre bir savunma ağı kurmayı hedefliyor.

  • Edirne'de sahipsiz köpeklerin saldırısında yaşlı kadın yaralandı
    17:08 Edirne'de sahipsiz köpeklerin saldırısında yaşlı kadın yaralandı

    Edirne'nin Kurtuluş Mahallesi'nde yaşayan 75 yaşındaki Zehra Oluçay, sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı. Köpeklerden kaçmaya çalışırken düşen yaşlı kadın, başını apartmanın merdivenlerine vurarak yaralandı. Komşularının yardımıyla köpeklerden kurtulan Oluçay, hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edildi. Olayın ardından Oluçay ve mahalle muhtarı, yetkililerin sahipsiz köpekler konusunda önlem almasını talep etti.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti
    17:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i makamında ziyaret ederek, Büyükşehir ve Mezitli Belediyeleri'nin iş birliğini güçlendirmek amacıyla görüş alışverişinde bulundu. Yeni dönemde birlikte yürütülecek projeler ve hizmetler hakkında detaylı bir görüşme gerçekleştirildi.


Advertisement