Unutulmaya yüz tutmuş "kofi" geleneğini sürdürüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Unutulmaya yüz tutmuş "kofi" geleneğini sürdürüyor

Unutulmaya yüz tutmuş "kofi" geleneğini sürdürüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllar önce kadınların günlük hayatta taktığı Anadolu motifleri ile dokunan ve yörede "kofi" olarak anılan fes geleneği modern hayatla unutulmaya yüz tuttu.

07.12.2019 10:10  Güncelleme: 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllar önce kadınların günlük hayatta taktığı Anadolu motifleri ile dokunan ve yörede "kofi" olarak anılan fes geleneği modern hayatla unutulmaya yüz tuttu.

Evlenen kadınların günlük yaşamda, düğün, kına gecesi, nişan töreni gibi özel günlerde yöresel kıyafetlerin üzerinde bir çeşit aksesuar olarak taktığı, özel bağlama şekli ve etrafının altınlarla süslendiği kofi, renkleri ve tasarımıyla dikkati çekiyor.

İhtişamıyla öne çıkan ve yöredeki kadınların geleneksel aksesuarlarından biri olan kofi, hünerli ellerin yoğun mesaisiyle hazırlanıyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan Hatice Çelik, 50 yıl önce gelin olduğunda babasının kendisine hediye ettiği 120 yıllık kofi ile unutulmaya yüz tutmuş geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Zaman içerisinde günlük kullanımdan çıkan atalarından yadigar kalan kofiyi takmaya devam eden Çelik, kofi geleneğini gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ediyor.

Hatice Çelik, "Kofiyi atalarımız takardı. Kofi olmadan kızlar gelin olamıyordu, damat tarafı onu yapardı, kızın başına takar ve kızlar o şekilde gelin olurdu. Ben de gelin olduğum zaman babamın hediye ettiği kofiyi taktım." dedi.

"Aksesuarlar altın olmak zorunda"

Çelik, kofi yapımının zahmetli olduğuna dikkati çekerek, "Altına karton koyuluyor. Üstüne ise ağaç dallarına bez sarılarak orta kısmına konuluyor. Etrafına da şal sarılıyor. Üzerine üç sıra altın takılıyor. Yine yanlara da altından zincirler takılıyor. Etrafına takılan aksesuarlar altın olmak zorundaydı." diye konuştu.

"Kofi takmadan dışarı çıkmak ayıptı"

Kendi çapında bu kültürün devamını sağlamak için çaba sarf ettiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Oğlum evlendiğinde düğününde taktım. Düğünlere gidince takıyorum. Eskiden evlendikten sonra sürekli takıyorduk. Ot toplarken, inekleri sağarken, yemek yaparken kofi takıyorduk. Bu gelenek kalktıktan sonra düğünlerde takmaya başladık. Eskiden kofi takmadan dışarı çıkmak ayıptı. Kızlar taç, evlenenler de kofi takardı. Kadınlar evlendikten sonra da bunu takmak zorundalardı. Bizim zamanda moda kofiydi. Kofisiz ayıptı. Kofi takmadan dışarı çıkanlar çıplak gibiydi. O geleneği sürdürdüğüm için mutluyum. Canım isteyince giyiyorum aynanın karşısında kendime bakıyorum."

Başında kofiyi görenlerin onunla fotoğraf çektirmek istediğini kaydeden Hatice nine, geleneğin devam etmesi için Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlere kofinin yapımını öğrettiğini sözlerine ekledi.

Çelik'in eşi Abdullah Çelik de kofi kültürünün atalarından kalan değerli bir eser olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Unutulmaya yüz tutmuş 'kofi' geleneğini sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement