Üretici ve Taşıyıcıya Cefası Kalıyor - Son Dakika
Güncel

Üretici ve Taşıyıcıya Cefası Kalıyor

Eskişehir'in, "İç Anadolu'nun Akdeniz'i" diye anılan Sarıcakaya ilçesindeki seralarda yeşillik üretimi yapan çiftçiler de, ürünleri ilçe halinden büyük şehirlere taşıyan nakliyeciler de yeterli kazanç sağlayamamaktan şikayetçi.

07.02.2019 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'in, " İç Anadolu'nun Akdeniz'i" diye anılan Sarıcakaya ilçesindeki seralarda yeşillik üretimi yapan çiftçiler de, ürünleri ilçe halinden büyük şehirlere taşıyan nakliyeciler de yeterli kazanç sağlayamamaktan şikayetçi. Roka üretimi yapan Sedat Uyaroğlu, kazancının yüzde 40'ının masraflara gittiğini belirtirken Sarıcakaya'dan büyük şehirlere sevkiyat yapan Ali Kahya ise 3 yıldır kazançların hep aynı kaldığını söyledi ve "Nakliye kazancımızın yarısını petrole ödüyoruz" dedi.

Antalya'da yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı seraların zarar görmesiyle birlikte ülke genelinde sebze fiyatları fahiş oranlarda yükselişe geçti. Ilıman iklimi sayesinde kış ayları boyunca seralarda roka, maydanoz, yeşil soğan, dereotu gibi yeşillik üretimi yapılan Sarıcakaya'daki çiftçiler de, bu ürünleri taşıyan nakliyeciler de yeterli para kazanamadıklarını, yüksek maliyetlerin kazançlarının büyük bölümünü alıp götürdüğünü anlattılar.

Türkiye'nin yeşillik sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Sarıcakaya ilçesinden çiftçilik yapan Sedat Uyaroğlu, masraflarının ağır olduğunu belirtti. Uyaroğlu, "Ekimi, suyu, işçiliği masrafımız çok. Gübre pahalı, taşımacılığı, komisyonu var, kendine göre bir masrafı var. Satışta karımız desek yevmiyemizi anca alırız biz bu işten. Masraflar ağır olduğu için para kazanılmaz. Çiftçi nakliye parasını kendi cebinden veriyor. Halde masrafımız çok. Halin komisyonudur, stopajıdır, nakliyesidir kazanılan paranın yüzde 35-40'ı gider" dedi.

Çiftçilerin ürettiği malları tüketiciye ulaştırmak için büyük şehirlerdeki hallere taşıyan ve aynı zamanda pazarlar da satan Ali Kahya ise, rokaya 10 kuruş kar payı koyarak 1 liraya sattıklarını ifade etti. Kahya, "Çiftçiden aldığımız 50-60 kuruş. Piyasaya göre değişiyor, hava çok soğuk giderse piyasa daha yüksek oluyor. Mesela 50 kuruşa aldıysak bizim nakliye, kasalama, işçilik, yükleme bedelimiz 40 kuruş olsa 90 kuruş eder. 10 kuruş da biz kazanıyoruz" dedi.

"Nakliye kazancımızın yarısını petrole ödüyoruz"

Ürünleri Sarıcakaya halinden Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerin hallerine taşıyan Ali Kahya, kazandıkları paranın 3 sene önceyle şuanda aynı olduğunu, fiyatların masraflardan dolayı yüksek olduğunun altını çizerek şunları söyledi;

"Boş sepetin tanesi 1 liradır ve tek seferlik kullanılıyor. Lastik, kağıt, ambalajlama masrafı, işçilik bunlar ve nakliye ortalama 1 demet roka için 40 kuruşa denk geliyor. Pazarlarla satmak için rokayı 50 kuruşa alsak zaten masraflarla birlikte 90 kuruşa denk geliyor. 10 kuruşta biz almazsak zaten bu işi devam ettiremeyiz. Asgari ücret bin 600 liraydı 2 bin 20 liraya çıktı. Biz de burada 10 kişi çalıştırıyoruz. Aynı şekilde zam yaptığımız zaman bunlar bize ek maliyet. Mesela mazot biz nakliye işine başladığımızda 3 buçuk liraydı şuanda 6 lira 10 kuruş. Zaten biz kazancımızın yarısını petrole ödüyoruz. Buradan 1 ya da 2 tır İstanbul'a gönderiyoruz. Şoför 3 sene önce 2 buçuğa çalışıyorsa şuan bir şoföre 4 bin lira veriyoruz. Bizim kazandığımız para her zaman aydı. 3 sene öncede aynıydı şuanda aynı. Biz sadece üzerine masrafları koyuyoruz." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Üretici ve Taşıyıcıya Cefası Kalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı
    12:59 Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı

    Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, bir iş yerinden çıkış yaptığı sırada durdurulan H.Ö'nün üzerinde ve evinde yapılan aramalarda uyuşturucu, uyuşturucu hap, hassas terazi ve silah fişeği ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı.

  • Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu: 'Belediyeyi borçsuz devraldık'
    12:59 Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu: 'Belediyeyi borçsuz devraldık'

    Ankara'da CHP'den Etimesgut Belediye Başkanı seçilen Erdal Beşikçioğlu, AKP'li önceki başkan Enver Demirel'den belediyeyi borçsuz bir şekilde devraldıklarını söyledi. Beşikçioğlu, 'Bu manada şanslı belediyelerden biriyiz' dedi.

  • Ankara'da otomobil otobüs durağına çarptı: 3 kişi yaralandı
    12:58 Ankara'da otomobil otobüs durağına çarptı: 3 kişi yaralandı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde sürücüsünün kontrolünü kaybettiği otomobil, otobüs durağına çarptı. Kazada ağır toplam 3 kişi yaralandı. Yaralılar çevre hastanelere nakledildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Yozgat'ta uyuşturucu operasyonunda bir şüpheli tutuklandı
    12:58 Yozgat'ta uyuşturucu operasyonunda bir şüpheli tutuklandı

    Yozgat'ta yapılan uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada uyuşturucu madde ve kullanma aparatları ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden M.G. çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanırken, E.G. serbest bırakıldı.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.

  • Domaniç Belediyesi Borçsuz Devredildi
    12:54 Domaniç Belediyesi Borçsuz Devredildi

    Domaniç önceki MHP'li Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, belediyeyi borçsuz ve hatta paralı devrettiğini ifade etti. CHP'li Domaniç Belediye Başkanı Engin Uysal da teşekkürlerini iletti.


Advertisement