Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı

Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yurt dışına organize sanayi bölgesi (OSB) kurma imkanı getiriyoruz, bunun için Bakanlar Kurulundan yetki alıyoruz yani Türkiye'de başarılı olan OSB'ler yurt dışında da OSB kurabilecekler.

10.05.2017 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yurt dışına organize sanayi bölgesi (OSB) kurma imkanı getiriyoruz, bunun için Bakanlar Kurulundan yetki alıyoruz yani Türkiye'de başarılı olan OSB'ler yurt dışında da OSB kurabilecekler." dedi.

Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi'nin tanıtımına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

OSB'lere, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurma hakkı getireceklerini belirten Özlü, bu sanayicilerin satış değil, kiralama işlemi yapabileceğini ve böylece mülk edinme, arsa ve sanayi parseli alma zorunluluğundan kurtulacaklarını söyledi.

Özlü, tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsis edeceklerini ve uygulama kapsamının Bakanlar Kuruluyla belirlenmesini hedeflediklerini anlattı.

Bazı OSB'lerin doğalgaz ihtiyacı ve karayollarına bağlantı sorunları bulunduğuna değinen Özlü, "Bunlar için de düzenleme getiriyoruz. Doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında yer alan OSB'lerin talebi halinde, doğalgaz altyapı ihtiyaçlarının lisans sahibi dağıtım şirketleri tarafından OSB alanları içinde karşılanmasının önünü açıyoruz ve kolaylık getiriyoruz. Fabrika, liman gibi üretim tesisleriyle planlı sanayi alanlarının demiryolu bağlantısının ve iltisak haklarının yapılmasını sağlayacağız. Yeni kurulan OSB'lerde zaman zaman karayolu bağlantı sorunları oluyor, bunlara çözüm getiriyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı karayolunu yaparken, bunların bağlantılarını da yapacak. Yaklaşık 300 OSB var, bunların sadece 8'inin demiryolu bağlantısı mevcut, bunu yaygınlaştıracağız." diye konuştu.

"Yurt dışına OSB kurma imkanı getiriyoruz"

Özlü, OSB uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını ve ıslah OSB uygulamasının tekrar hayata geçirileceğini anlatırken, düzensiz ve plansız yapılanmış sanayi bölgelerini planlı hale getirmek istediklerinin altını çizdi.

OSB kurmak ve işletmek noktasında Türkiye'nin ciddi birikimi olduğuna işaret eden Özlü, bunu yurt dışına taşımak istediklerini vurguladı. Bazı OSB yöneticilerinin yurt dışında OSB kurmak isteklerini dile getirdiğini aktaran Özlü, "Yurt dışına OSB kurma imkanı getiriyoruz, bunun için Bakanlar Kurulundan yetki alıyoruz yani Türkiye'de başarılı olan OSB'ler yurt dışında da OSB kurabilecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, paketle üretime hazır sanayi alanları oluşturacaklarını belirterek, "OSB, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölge ve sanayi siteleri için uygun sanayi alanları belirlemek ve bu alanlarda uygun görülenlerin altyapılarını yapmak için bakanlığımıza yetki alıyoruz." ifadesini kullandı.

" Trabzon'da deniz doldurularak endüstri bölgesi kurulacak"

Özel sektörün özel endüstri bölgesi kurmasına imkan tanıyacaklarını dile getiren Özlü, büyük yatırımlar için sanayiciler tarafından yönetilecek özel endüstri bölgelerinin kurulmasının ve yatırım adalarının oluşturulmasının önünü açacaklarını söyledi.

Sanayi bölgeleri için arazi şartları çok uygun olmayan bazı yerler bulunduğuna işaret eden Özlü, "Burada deniz doldurma yoluyla endüstri bölgesi kurmanın önünü açıyoruz. Bunlardan birisi Trabzon Arsin bölgesidir. Burada bir endüstri bölgesi kurmak için bu kanunda yetki alıyoruz. Trabzon bölgesinde sahilde yaklaşık bin 500 dönüm arazide endüstri bölgesi oluşturmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 15 metre derinliğe kadar denizde dolgu çalışması yapacağız" diye konuştu.

"Üniversitelerin teknoloji transfer ofisi kurmalarının önünü açacağız"

Özlü, paketle üniversitelerin Ar-Ge kapasitelerini artıracaklarına dikkati çekerek, bilimsel araştırma projelerinde çalışan yüksek lisans öğrencilerine burs vereceklerini, sanayiye yönelik araştırma projelerini destekleyeceklerini kaydetti.

Üniversitelerin teknoloji transfer ofisi kurmalarının önünü açacaklarının altını çizen Özlü, dünyada gelişmiş ve hızlı gelişmekte olan ülkelerde uygulanan ücretli araştırma iznini Türkiye'ye getireceklerini belirtti.

Özlü, yüksek öğretimde kalite, danışma ve koordinasyon kurullarının kurulacağını dile getirerek, bu yolla sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirmek için eğitimler verileceğini bildirdi.

Ayrıca, üniversitelerin mühendislik ve fen fakültesinde okuyan öğrencilerin en az bir yarıyıl eğitimini sanayide yapacağını anlatan Özlü, OSB'lerde özel endüstri meslek lisesi ve meslek yüksek okulları kurulmasının önünü açacaklarını, buralarda okuyan öğrencilere eğitim desteği sağlanmasının yanı sıra okulların binaları ve teknik ekipmanı için de kredi desteği vereceklerini ifade etti.

"OSBÜK'ün kurumsal yapısı güçlendirilecek"

Özlü, yapım işlerini, sanayi iş birliği uygulamaları (SİP) kapsamına alacaklarını belirterek, "Orta ve yüksek teknolojili yerli üretilen ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmasını zorunlu hale getiriyoruz." dedi.

Enerji verimsiz ürünlerin denetlenmesi ve uygunsuzluk durumunda idari yaptırımlarının uygulanmasına ilişkin bir düzenlemeyi de getireceklerini belirten Özlü, bu ürünlerin piyasadan toplatılabilmesiyle ilgili düzenleme yapıldığını bildirdi.

Özlü, özel hukuk tüzel kişiliği vererek Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) kurumsal yapısını güçlendireceklerini, sicil alan tüm OSB'lerin OSBÜK'e üye olma zorunluluğunu getireceklerini söyledi.

"Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu kurulacak"

Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu kuracaklarını da açıklayan Özlü, *Bir bölgede sanayi bölgesi oluşturulacaksa bunun kurulup kurulmamasına Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu karar verecek" dedi. Özlü, iller bazında oluşturulacak kurulda Gıda, Tarım ve Hayvancılık; Orman ve Su İşleri; Bilim, Sanayi ve Teknoloji ve Maliye bakanlıkları ile tarım il müdürlüğü, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, ziraat fakültesi ve ziraat odasından birer olmak üzere toplam dokuz üyenin bulunacağını bildirdi.

Sanayi bölgeleri ile zeytinlik sahaları arasında uygulanan mesafenin korunacağını ifade eden Özlü, şöyle devam etti:

"Mesafe hususu, teknolojinin çok gelişmediği zamanlarda konulan bir kriter. Artık teknoloji çok gelişti, filtreleme sistemleri, Avrupa Birliği kriterleri, arıtma tesisleri var. Biz kurduğumuz tüm OSB'lerde arıtma tesisini zorunlu tutuyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özellikle baca gazları konusunda çok duyarlı. Sanayi parseli hangi alanda oluşturulabilir veya oluşturulamaz kurul bağımsız şekilde buna karar verecek. Dolayısıyla 'Gelişigüzel sanayi bölgesi kuruluyor' iddialarına son vereceğiz."

Özlü, yarın saat 14.30'da paketle ilgili TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna bir sunum yapacaklarını belirterek, "İnşallah gelecek hafta komisyonda ve Genel Kurulda bu yasayı tartışacağız." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement