Uşak Muratdağı'nda Altın İçin Ağaç Kesimine Tepki - Son Dakika
Güncel

Uşak Muratdağı'nda Altın İçin Ağaç Kesimine Tepki

Uşak ve Kütahya arasında kalan 2 bin 358 metre rakımlı, 400 hektarlık ormanlık alana sahip Ege'nin en yükseği Muratdağı'nda ABD'li bir firmanın altın rezervi bularak sondaj yapıp ağaçlarını kesmesi tepki çekti.

19.08.2017 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak ve Kütahya arasında kalan 2 bin 358 metre rakımlı, 400 hektarlık ormanlık alana sahip Ege'nin en yükseği Muratdağı'nda ABD'li bir firmanın altın rezervi bularak sondaj yapıp ağaçlarını kesmesi tepki çekti. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın da aralarında yer aldığı çevreciler bölgede basın açıklaması yapıp, bölgede çalışma yapılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu.

Kütahya'nın Gediz ve Uşak'ın Banaz ilçesi sınırları içinde yer alan Muratdağı, Ege Bölgesi'nde en yüksek rakımlı ve büyük bir ormanlık alana sahip nadide yerlerden birisi konumunda yer alıyor. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından 2003'te önemli bir bitki ve kuş alanı ilan edilen Muratdağı, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Termal Turizm Merkezi ilan edilirken, şifalı sıcak suları ve soğuk su kaynakları açısından nadir yerler arasında yer alıyor. Muratdağı'nda birde kayak merkezi bulunuyor. Doğa harikası olarak tanımlanan bölgede siyanürlü altın arama yapıldığnı belirten Uşak ve Kütahyalı çevreciler, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ile basın açıklaması yaptı.

Murat Dağı'nda siyanürlü altın aranma işlemini TBMM gündemine taşıyacağını ifade eden CHP'li Milletvekili Yalım, Muratdağı'nda yol açmak için kesilen çam ağaçlarına tepki göstererek, Muratdağı'nda ki ağaç katliamına daha fazla göz yummayacaklarını, Muratdağı'nı kurtarmak için gerekli her türlü tepki ve işlemi yapacaklarını dile getirdi. Bir milyar tonu aşkın kaya ve toprağın toz haline geleceğini belirten Yalım, şöyle konuştu.

Uşak ve Kütahya'dan çevreci arkadaşlarla birlikte bölgede inceleme yaptık. Muratdağı'nda bulunan Gediz ilçesine bağlı Karaağaç Köyü'nde yaklaşık 2 kilometrelik bir şeritte yol açmak için genç yaşlı demeksizin ağaç katliamı yapılmış. Biz, buraya CHP adına ya da siyasi bir amaçla gelmedik. Kütahya, Gediz, Uşak ve köylerinin havası, suyu kirlenmesin diye Murat Dağı'na ziyarete geldik. Muratdağı'nda siyanürle altın aramayı engellemek için vatandaşları bilgilendiriyoruz. Konuyu Artvin Cerrahtepe'de maden arama işini durduran CHP Genel Başkan yardımcımız Sayın Uğur Bayraktutan ve diğer CHP genel başkan yardımcılarına illetim. Burada orman katliamı yapılmış. Ama biz, olayı başında yakaladık. İki adet su sondajı yapılmış. Tertemiz su, henüz zehirlenmemiş. Bundan sonra Murat Dağı'nda hiçbir çalışma yapamazlar. Uşak Gediz ve Kütahyalı vatandaşlar sayesinde bu katliama karşı çıkacağız. Altını, suyun doğanın olmadığı yerde çıkarsınlar. Buradan bir çam kestirmeyeceğiz.

TBMM'YE TAŞIYACAK

Muratdağı'nda altın arayan şirket yetkilerine seslenen CHP'li Milletvekili Yalım, ÇED raporunuz var mı Bunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na soracağım. Dünyanın 8. harikası olabilecek bir doğal yaşam alanına nasıl ÇED raporu verirsiniz Bu yöre de yaşayan bir milyon insanın sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok. Murat Dağı'ndan su içmiyorum demek kurtuluş değil. Zehirli sulardan yetişen meyve ve sebzeler sizleri de zehirleyecektir. Gidin, altınınızı başka yerde arayın. Size Murat Dağı'nda tek çam ağacı kestirmeyiz, suyunu, havasını zehirletmeyiz. Buraya bir daha gelme cesaretinde bulunursanız Uşak, Kütahya, Gediz, Banaz halkı olarak karşınızda bizi bulursunuz dedi.

ALTIN TOPRAKLARIMIZDAN KIYMETLİ DEĞİLDİR

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ise, Muratdağı Milli Park statüsünde korunması gereken bir doğal yaşam alanıdır. Onun dışında Ege ve Marmara Bölgesini besleyen su havzasıdır. Ege Bölgesini besleyen Menderes ve Gediz nehirleri, Kütahya, Eskişehir Ovalarına bereket getiren ve Ankara'ya kadar uzanan Sakarya Nehri'nin doğuş yeri burasıdır. Siyanürle altın arandığı takdirde burası ağır metallerle zehirlenecek, bu zehirli sulardan yediğimiz meyve ve sebzelerle kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açacaktır. Buradan çıkarılacak olan altın, topraklarımızdan daha kıymetli değildir. Kütahya'yı, Uşak'ı, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'ni burada maden çıkarmak isteyenlere teslim etmeyeceğiz diye konuştu.

Uşak Muratdağı\'nda Altın İçin Ağaç Kesimine Tepki
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uşak Muratdağı'nda Altın İçin Ağaç Kesimine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement