Usta Ozan Ali Kızıltuğ ile Türkü Ziyafeti - Son Dakika
Güncel

Usta Ozan Ali Kızıltuğ ile Türkü Ziyafeti

Usta Ozan Ali Kızıltuğ ile Türkü Ziyafeti

Türk Halk Müziği'nin güçlü seslerinden Ali Kızıltuğ, Küçükçekmecelilere unutulmaz bir türkü ziyafeti yaşattı.

17.01.2013 10:30  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Başak İkiz'le Anadolu'ya Güzelleme" programına konuk olan Türk Halk Müziği'nin güçlü seslerinden Ali Kızıltuğ, Küçükçekmecelilere unutulmaz bir türkü ziyafeti yaşattı.

"Başak İkiz'le Anadolu'ya Güzelleme" programının bu ayki konuğu, ozanlık geleneğinin son temsilcilerinden olan, Türk halk müziğine binlerce eseriyle adını altın harflerle yazdıran ozan Ali Kızıltuğ oldu. Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden başta olmak üzere pek çok Küçükçekmeceli türkü sever katıldı.

"NE YARDAN, NE SAZDAN NE DE VATANDAN VAZGEÇTİM"

Kendisini, 'Ne yarimden, ne sazımdan, ne de vatanımdan vazgeçtim. Nasıl Nursal'dan geldiysem o mazlum, sefil, tertemiz bir köylü çocuğu isem, şimdi de aynıyım" diyerek tanımlayan ozan, okuduğu türkülerle ve hoş sohbetiyle Küçükçekmecelilere unutulmaz bir akşam yaşattı. "Çok nazik insanlarsınız. Beni buraya siz getirdiniz" diyerek izleyenlere ve Aziz Yeniay'a teşekkür eden Ali Kızıltuğ, yaptığı esprileriyle de katılımcılara neşe dolu anlar yaşattı.

"GÖZÜMÜZÜ AÇTIK TÜRKÜ DİNLEDİK"

Program sonunda Kızıltuğ'a çiçek vererek teşekkür eden Başkan Aziz Yeniay ise, "Gözümüzü açtık, türkü dinledik. Dedem radyoda Aşık Veysel çaldığı zaman, radyonun sesini açtırırdı. Türkü, bizim için farklı bir duygu, farklı bir özlem. Türkü, gerçekten Anadolu'yu buram buram estiren, aşkları, sevgiyi ve muhabbeti çok güzel ifade eden özel hasletlerimizdendir" diye konuştu.

ALİ KIZILTUĞ KİMDİR?

1944 yılında Sivas'ın Divriği ilçesi Mursal köyünde dünyaya geldi. 1958 yılında bağlama çalmaya başladı. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyünde bulunan Abbas ustadan öğrendi. İlk yıllarda başka aşıkların eserlerini ve yöresel türküleri seslendirdi. 1969 yılında ilk plağı olan "Asrı Gurbet Harab Etmiş Köyümü" çıktı. Bugüne kadar 103 plak ve 87 kaseti yayınlandı. 2 bin 160 eseri bulunmakta ve bunların 550'si başka sanatçılar tarafından seslendirildi.

1969'dan bu yana sadece kendi eserlerini seslendiriyor. Eserlerini hazırlarken genellikle önce şiir olarak yazıp sonra onları besteliyor. 1973'te Ankara'ya yerleşti. Aşık Veysel ve Aşık Mahzuni, onu en çok etkileyen aşıklardır. Uzun sap bağlama çalıyor ve bağlamasını hüseyni düzenine akort ediyor. "Baykuşlara kalan köy" ve "Sorma efendim" adında iki kitabı yayımlandı ve diğer eserlerini de 10 cilt kitap halinde yayınlamayı düşünmektedir. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Usta Ozan Ali Kızıltuğ ile Türkü Ziyafeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement