Uyanık cerrahi, hayat kurtardı - Son Dakika
Yaşam

Uyanık cerrahi, hayat kurtardı

Uyanık cerrahi, hayat kurtardı

Kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve kan sulandırıcı ilaç kullanması nedeniyle geçirdiği beyin kanamasından sonra genel anestezi altında ameliyatı yüksek riskli bulunan 85 yaşındaki İhsan Gökçe, "uyanık cerrahi" sayesinde hayat buldu.

01.12.2020 10:02  Güncelleme: 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve kan sulandırıcı ilaç kullanması nedeniyle geçirdiği beyin kanamasından sonra genel anestezi altında ameliyatı yüksek riskli bulunan 85 yaşındaki İhsan Gökçe, "uyanık cerrahi" sayesinde hayat buldu. Doç. Dr. Ali Akay'ın uyguladığı uyanık cerrahi yöntemiyle ameliyat olan Gökçe, "Konuşa konuşa ameliyat oldum, güle oynaya evime döndüm. Bunca hastalıkla genel anestezi alsaydım dünya değiştirebilirdim" dedi.

3 çocuk 6 torun sahibi emekli İhsan Gökçe, bindiği belediye otobüsünde şoförün ani frene basmasıyla düştü ve kafasını çarptı. Kusma ve baş ağrısı başlayan Gökçe en yakın sağlık kuruluşuna götürüldü. Yapılan tetkikler sonrasında beyin kanaması (subakut subdural) tanısı koyulan Gökçe'ye acil ameliyat önerildi. Ancak Gökçe'ye kronik hastalıkları ve ileri yaşı nedeniyle ameliyatın çok riskli olduğu söylendi. Gökçe bunun üzerine kronik rahatsızlıklarının takip edildiği İzmir Kent Hastanesine başvurdu. Gökçe'yi muayene edip raporlarını inceleyen Beyin Cerrahı Doç. Dr. Ali Akay da hastaya acil ameliyat olması gerektiğini söyledi, "uyanık cerrahi" yöntemini önerdi. Doç. Dr. Ali Akay'ın uyguladığı uyanık cerrahi yöntemiyle ameliyat olan Gökçe, sağlığına kavuştu.

"Kendisiyle konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik"

Doç. Dr. Akay, şunları söyledi:

"Hastaya acil olarak ameliyat olması gerektiği, ancak geçirmiş olduğu kalp ameliyatı, kronik akciğer hastalığı ve kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar nedeniyle ameliyatın çok riskli olduğu ve genel anestezi altında yapılacak ameliyattan uyanmama ve solunum cihazından ayrılamama ihtimalinin çok yüksek olduğu söylenmiş. Gerçekten de yüksek riskli bir ameliyat. Biz hastamıza yüksek riskli genel anestezi altında beyin kanaması ameliyatı yerine lokal anestezi altında uyanık beyin kanaması ameliyatını önerdik. Hasta riskler daha az olduğu için solunum cihazına bağlanmadan yapılan bu ameliyatı kabul etti. Nitekim hasta uyanık haldeyken kendisiyle konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyat yöntemiyle hastamız risk almadan hayati tehlikeyi atlattı. Bu yöntemi genel anestezi ile ameliyat olması yüksek risk taşıyan kalp ve akciğer hastalığı olan ileri yaş hastalarda ve hareket ve konuşma merkezine yakın beyin tümörü tanısı olan hastalarda yıllardır uyguluyoruz."

"Güle oynaya evime döndüm"

Doç. Dr. Akay, Kent Hastanesinin uyanık cerrahi konusunda Türkiye'de öncü bir merkez haline geldiğini belirtirken, 85 yaşında çeşitli kronik hastalıklarla hayata tutunmaya çalıştığını belirten İhsan Gökçe şöyle konuştu:

"Kalp yetmezliği var, KOAH var. Var da var. Bir de üstüne beyin kanaması geldi. Ameliyat zorunluydu ve çok riskliydi. Çaresiz bir şekilde herkesle veda zamanının geldiğini düşünürken doktorum Doç. Ali Akay'ın önerdiği yöntemle hayata tekrar döndüm. Doktorum uyutmadan, konuşa konuşa ameliyat edeceğini söylemişti, inanamamıştım. Geçtiğimiz 11 Ekim'de besmele ile ameliyat masasına yattığımda doktorumun hünerli ellerine inancım ve güvenim tamdı. Doktorumun dediği gibi konuşa konuşa ameliyat oldum. İki gün sonra da güle oynaya evime döndüm. Bunca hastalıkla genel anestezi alsaydım dünya değiştirebilirdim. Şimdi çok iyiyim, torunlarımla zaman geçiriyorum. Uyanık ameliyata baştan inanmadığım ve inanmayacaklara da göstermek için doktorumla birlikte ameliyattan hemen sonra fotoğraf çektirdim. Doktoruma ve ekibine çok teşekkür ediyorum." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Uyanık cerrahi, hayat kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de pikap ve otomobil çarpışması: 5 yaralı
    16:01 Kırıkkale'de pikap ve otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikap ve otomobil çarpıştı, 5 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

  • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katıldı
    15:55 Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katıldı

    Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, il genelinde düzenlenen iftar programlarına devam ediyor. Vali Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katılarak vatandaşların Ramazan ayını tebrik etti.

  • Mardin'in Artuklu ilçesinde Valilik Parkı hizmete açıldı
    15:51 Mardin'in Artuklu ilçesinde Valilik Parkı hizmete açıldı

    Mardin'in Artuklu ilçesinde 6 bin 230 metrekare üzerine inşa edilen Valilik Parkı, Vali Akkoyun'un incelemeleri sonrasında hizmete açıldı. Parkta yeşil çim alanları, ağaç dikimleri, oyun grupları, fitness aletleri ve dinlenme alanları bulunuyor.

  • Erdek'te çıkan yangında bağ evinde hasar oluştu
    15:51 Erdek'te çıkan yangında bağ evinde hasar oluştu

    Balıkesir'in Erdek ilçesinde, Atatürk Mahallesi Kızarandere Caddesi Oduncuyolu üstü Aktaş mevkisinde bulunan Z.B'ye ait zeytinlik içindeki bağ evinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İtfaiye ekipleri olay yerine sevk edilerek alevleri söndürdü ve soğutma çalışması yaptı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

  • Erdek'te bir evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
    15:49 Erdek'te bir evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

    Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi'nde bir evde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın sonucunda yaralanma veya can kaybı yaşanmazken, evde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Bozkurt Belediyesi Cumalı Sosyal Tesisi Açıldı
    15:48 Bozkurt Belediyesi Cumalı Sosyal Tesisi Açıldı

    Bozkurt Belediyesi, Cumalı Mahallesi'nde yer alan Sosyal Tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde Başkan Çelik, hemşehrileriyle bir araya geldi ve yüzleri güldüren projelerle hizmetlerine devam ettiklerini belirtti.

  • Talas Belediyesi Pati Evi Doğal Yaşam Alanı Ruhsat Aldı
    15:47 Talas Belediyesi Pati Evi Doğal Yaşam Alanı Ruhsat Aldı

    Talas Belediyesi Geçici Hayvan Barınma ve Yaşam Merkezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden ruhsat alarak doğal yaşam alanına dönüştü. Merkez, Türkiye'de üçüncü olma özelliği taşıyor.

  • Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı
    15:39 Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı

    Antalya'nın Serik ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir tır ile bir otomobil çarpıştı. Kazada, otomobilde bulunan 2 çocuk dahil olmak üzere toplamda 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan tır şoförü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı Yapıldı
    14:53 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı Yapıldı

    Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anısına '6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı' yapıldı. Onikişubat ilçesi Akedaş İlkokulu, 6 Şubat Deprem Şehitlerinin isimlerini yaşatmak adına anıt çalışmasını tamamladı. Kahramanmaraş ve ilçelerinde toplam 258 eğitim camiasına mensup öğretmen ve eğitim çalışanı, 1962 öğrenci şehit oldu. Anıt çalışmasıyla birlikte '2220 Şehide 2220 Hatim' çalışması da gerçekleştirildi.

  • 14:50 "Ben Hz. Meryem" videosu ortalığı karıştırdı! Hedefteki isimden açıklama geldi: Gerçek değil, dava açıyorum

    Bir kadının şeyhliğini ilan ederek "Ben Hz. Meryem" yazılı videosu viral oldu. Videonun tepki çekmesinin ardından açıklama yapan Kübra Acar isimli kadın, "Umre ziyaretimde çekilen görüntüler tanımadığım kişiler tarafından paylaşılmış. Yazılan yazı ve haberler gerçeği yansıtmıyor. Yasal süreç başlatılmıştır" dedi.

  • Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
    14:44 Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti

    Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, 'Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum' dedi. Yunusların kıyıya vurmasının sebepleri ve müdahale yöntemleri hakkında bilgi verildi.


Advertisement