Uyanış" Filminin Yönetmenine Fetö'den Dava - Son Dakika
Güncel

Uyanış" Filminin Yönetmenine Fetö'den Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan "Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

29.11.2017 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan "Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, FETÖ'ye mensup olduğu iddiasıyla tutuklanan Ali Avcı hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, şüpheli Avcı'nın "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, dosyadaki itirafc¸ı beyanları ve tes¸hisleri, son olarak yo¨netmenligˆini yaptıgˆı "15 Temmuz- Uyanıs¸" filminin ic¸erigˆi, tero¨r o¨rgu¨tu¨ iltisakı analiz ve dijital materyal inceleme raporları, şüphelinin ikametinde tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu firari s¸ahsın yakalandıgˆına ilis¸kin tutanaklar, bas¸ta tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n medya yapılanmasının u¨st du¨zey yo¨neticilerinden olan Hidayet Karaca, Mustafa Yes¸il olmak u¨zere birc¸ok o¨rgu¨t mensubuyla irtibatlı olması ve o¨rgu¨tsel faaliyetlerine ilis¸kin tespitlerin yer aldığı vurgulandı.

Şu¨phelinin yakalanma tarihinden o¨nceki do¨nemden beri mevcut delil durumuna go¨re ilk olarak tespit edilebildigˆi kadarıyla o¨rgu¨tsel isimlendirilmeyle "Ku¨c¸u¨k Bo¨lge I·mamlıgˆı" denen, o¨rgu¨tu¨n amacına uygun bic¸imde is¸leyis¸ini sagˆlayan, o¨rgu¨t u¨yelerine go¨rev veren, emir ve idare yetkisine sahip olan konumuna go¨re o¨rgu¨t faaliyetlerini du¨zenleme ve go¨revlendirme yetkisini haiz yo¨netici vasfında go¨rev u¨stlenerek faaliyet yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ aktarılan iddianamede, yakalanma tarihindeki tespit edilebilen o¨rgu¨tsel konumu, eylemleri, hakkındaki tespitlere go¨re tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n temel politikasına go¨re basın yayın u¨zerinden toplumsal algı idaresi alanında sorumluluk u¨stlenen ve faaliyetlerde bulunan yo¨neticilerinden oldugˆu, yakalama tarihine kadar faaliyetlerine aktif olarak devam ettigˆinin anlaşıldığı dile getirildi.

FETÖ soruşturması kapsamında ifade veren bazı şahısların da Avcı ile ilgili beyanlarına yer verilen iddianamede, bu kişilerin ifadesinde şüpheli Avcı'nın örgüte mensup olduğunu belirterek, teşhis ettikleri de vurgulandı.

Avcı'nın örgütsel irtibatları

İddianamede, Avcı gözaltına alındıktan sonra 30 Ağustos 2017 tarihinde I·stanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne müracaat ederek ac¸ıklamalarda bulunan F.M'nin ifadesine yer verildi.

F.M'nin ifadesinde, 2011 yılında, Kocaeli ilinde görev yaptığı emniyet binasında tanıs¸tıgˆı eski emniyet müdürü Bayram O¨zbek'in (Tahşiyecilere kumpas davasının sanığı) kendisine "Bu¨yu¨k Bulus¸ma" isimli dizinin ilgili diyaloglarını kendisinin yazdıgˆını so¨yledigˆini, Özbek'in bir süre sonra kendisini yapımcı dediği Ali Avcı ile tanıştırdığını beyan ettiği belirtildi.

"Hop Dedik Deli Dumrul" isimli, Bayram O¨zbek'in de yer aldıgˆı filmin c¸ekimleri sırasında Ali Avcı ile yapmıs¸ oldugˆu bir sohbette, kendisine Evrensel Medya isimli s¸irketin sahibi oldugˆunu, zaman zaman Amerika'ya Fetullah Gu¨len'i ziyarete gittigˆini, s¸irketin isminin bizzat Fetullah Gu¨len tarafından verildigˆini ve Amerika'dan aldıgˆı talimatlarla s¸irket politikasını belirledigˆini anlattığını belirten F.M'nin, Bayram O¨zbek'in de film c¸ekimleri yapılırken kendisine "Hocaefendi" olarak adlandırdıgˆı Gu¨len'den destek isteyecegˆini, zaten Ali Avcı'yı cemaatle ile olan bagˆlantısından dolayı ortak ettigˆini söylediği dile getirildi.

So¨z konusu proje bittikten sonra film vizyona girmeden o¨nce sinema sekto¨ru¨nde post produ¨ksiyon olarak adlandırılan safhada Bayram O¨zbek ve Ali Avcı tarafından "Ona ve onu sevenlere ithaf olunur" s¸eklinde bir yazı konuldugˆunu go¨rdu¨gˆu¨nu¨, yazının ne amac¸lı konuldugˆunu sordugˆunda, kendisine Muhsin Yazıcıogˆlu'na ithafen yazıldıgˆını so¨ylediklerini, neden Muhsin Yazıcıogˆlu'nun isminin yazılmadıgˆını sordugˆunda ise gu¨lerek "Hocaefendi'ye ithafen" dediklerini, 'Hop Dedik Deli Dumrul' filminin kurgu is¸lemlerini yapan produ¨ksiyon s¸irketinin elinde bulunan ham go¨ru¨ntu¨leri ic¸eren harddiskleri film vizyona girdikten sonra kendisine teslim ettiğini söylediği kaydedildi.

F.M'nin ifadesinde uzun bir su¨re harddiskin kendisinde kaldıgˆını, onu bir su¨re sonra incelendigˆinde filme ait ham go¨ru¨ntu¨lerin yanında Ali Avcı'ya ait bir bilgisayarın yedegˆi oldugˆunu da anladıgˆını belirterek, ic¸erigˆini incelendigˆinde Ali Avcı'ya ait "Es¸refpas¸alılar" isimli film ekibiyle Amerika ziyaretinde c¸ekilen fotogˆrafların bulundugˆunu, ayrıca örgüt evi oldugˆunu du¨s¸u¨ndu¨gˆu¨ bir mekanda c¸ekilen video go¨ru¨ntu¨leri ve fotogˆrafların bulundugˆunu söylediği aktarıldı. F.M'nin ayrıca Ali Avcı'ya ait telefonun rehberini de ic¸erdigˆini, rehberi inceledigˆinde ise ic¸erisinde "ablalar, abiler, sorumlu kis¸iler" olarak adlandırdıgˆı isim listesi oldugˆunu go¨rdu¨gˆu¨nu¨ belirterek, "Ali Avcı'nın FETO¨/PDY kapsamında go¨zaltına alındıgˆını basından o¨gˆrenince bahsetmis¸ oldugˆum hard diski rızasıyla incelenmek u¨zere teslim etmek istedim." dediği aktarıldı.

İddianamede, söz konusu harddiskte yapılan incelemede, s¸u¨pheli Ali Avcı'nın tero¨r o¨rgu¨tu¨yle irtibatını go¨sterir, o¨rgu¨t lideri Fetullah Gu¨len'e ait olmak u¨zere birc¸ok resim ve videonun bulundugˆu anlatılarak, şüphelinin rehberinde yapılan incelemede ise Tahşiyecilere kumpas davasının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Bayram O¨zbek olmak u¨zere u¨lke genelinde FETO¨/PDY sorus¸turmaları kapsamında haklarında adli is¸lem bas¸latılan birc¸ok s¸ahıs ile irtibatlı oldugˆu belirtildi.

Ayrıca tero¨r o¨rgu¨tu¨ iltisakı nedeniyle kapatılan, kayyum atanan s¸irket ve kurumlarda ( Malatya Kardelen O¨zel Egˆitim I·ns¸.San.Tur.A.S¸. ve Malatya Aktif I·s¸ Adamları Dernegˆinde) SGK ve u¨yelik kaydının bulundugˆu belirtilen iddianamede, ayrıca şüphelinin u¨zerı·ne atılı Cumhurbas¸kanı'na hakaret suc¸u ac¸ısından dosyasının ayrıldığı belirtildi.

Başsavcılıkça onaylanan iddianame, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemece kabul edilen iddianame kapsamında Avcı, ileriki günlerde hakim karşısına çıkacak.

-Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, "FETÖ üyeliği" suçundan hakkında soruşturma başlatılan "Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Avcı'yı, Bağcılar'daki evine düzenlenen operasyonda gözaltına almıştı.

Evde bulunun ve kendisini Hasan Aslan olarak tanıtan kişi ise polis ekiplerinin evde arama yaptığı sırada kaçmaya çalışmıştı. Ekiplerce yakalanan bu kişinin YTÜ davasında firari olarak aranan ve "ByLock" kullanıcısı olduğu tespit edilen Fatih Karabiber olduğu belirlenmişti. Şüpheli Avcı, sevk edildiği hakimlikçe 19 Temmuz'da tutuklanmıştı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement