Uyku Apnesi Kalp Hastalıklarına Neden Olabilir - Son Dakika
Yerel

Uyku Apnesi Kalp Hastalıklarına Neden Olabilir

Uyku Apnesi Kalp Hastalıklarına Neden Olabilir

DEAH Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Uz. Dr. Bıçakçı: "Uyku apnesi kalp hastalıkları, uykuda ani ölüm riskini de barındırıyor"

16.09.2013 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Uz Dr. Egemen Bıçakçı, "Uyku apnesi kalp hastalıkları ile uykuda ani ölüm riskini de barındırıyor" dedi.

Bıçakçı, uyku apnesi hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini, hastalarının yüzde 40'ında hipertansiyon görüldüğüne dikkat çekti.

Tedavi edilmeyen uyku apnesinin kalbe ciddi zararlar verebildiğini anlatan Bıçakçı, şunları söyledi:

"Uyku apnesi, sabahları baş ağrıları, yüksek tansiyon, kalpte büyüme, kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması, şeker hastalığı, depresyon ve hatta uyku kalitesindeki bozulma nedeni ile iş ve trafik kazalarına bile neden olabilir. Beraberinde getirdiği kalp hastalıkları uykuda ani ölüm riskini de barındırmaktadır. Hastalığın belirtileri, gündüz aşırı uyku isteği, gürültülü horlama, horlamanın aniden kesilmesi ve sonra tekrar horlamanın başlaması, işte, sinemada veya araba kullanırken, televizyon izlerken, öğleden sonraları uzanıldığında, otururken veya bir şey okurken uykuya dalma, unutkanlık, sinirlilik, konsantre olmada güçlük, depresyon, cinsel istekte azalma, erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri gibi etkenler olarak karşımıza çıkıyor."

Bıçakçı, Güneydoğu'da uyku bozukluğu yaşayan kişilerin DEAH'ta 2009 yılından bu yana hizmet veren Uyku Laboratuvarı'nda tedavi edildiğini kaydetti.

Merkeze aralarında kadınlarında bulunduğu 40 yaş üstü erkek hastaların çoğunlukla horlama şikayeti ile başvurduğunu, tanı konulan hastaların bir gece uyku laboratuvarında yatırılarak polisomnografi denilen cihaza bağlandığını kaydeden Bıçakçı, hastanın uyurken, beyin dalgaları, göz hareketliği, nefes alması, horlama şiddeti, göğüsün solunum hareketliliği, kalp atışı ve kandaki oksijen düzeyinin kayıt altına alındığını bildirdi.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, uyku kalitesinin iş hayatındaki insanların daha verimli çalışmaları için çok önemli olduğunu söyledi.

Kurtoğlu, insan ömrünün yaklaşık üçte birinin uykuda geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sağlıklı bir uykuya her insanın ihtiyacı vardır. Ancak bölgemizde uyku bozukluğu maalesef hastalık olarak bu güne kadar pek görülmemiştir. Hastanemizde açmış olduğumuzu laboratuvar ile bunun bir hastalık olduğunu anlattık. Horlama ve gündüz uyuklama şikayeti ile bize başvuran hastalarımızı cihazlara bağlı olarak uzman doktorumuzun gözetiminde uyumalarını sağlıyoruz. Uyku laboratuvarımızda modern teknik cihaz ve donanımlarımızla hastalığa teşhis koyup gerekli tedaviyi başlatıyoruz. Sağlıklı ve mutlu bir hayat için kaliteli uyumak gerekiyor. Bu nedenle uyku sorunu yaşayan kişilerin mutlaka doktora görülmesinde fayda görüyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uyku Apnesi Kalp Hastalıklarına Neden Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement