Uyuşturucu İçin Katil ve Gaspçı Oluyorlar - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucu İçin Katil ve Gaspçı Oluyorlar

Uyuşturucu İçin Katil ve Gaspçı Oluyorlar

Zehir bağımlısı gençler batağa nasıl saplandıklarını gazetemize anlattı. Hepsinin de ibret alınacak hikâyesi var

18.10.2013 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazetemiz uyuşturucu kullanan bağımlılarla konuştu. Onların ağzından yaşadıklarını dinledi. İsimlerini vermek istemeyen bağımlıların kendilerine koyduğu rumuzlarla kendi ağızlarından hikayeleri:

Melike K. (16): "11 yaşındayken arkadaşımla okul bahçesinde bir jelatin içerisine sarılı un gibi bir şey bulduk. O sırada okul kenarında bekleyen biri bizi yanına çağırdı. "Bu enerji verir, güzel şeyler düşünmenizi sağlar. Size nasıl kullanacağınızı göstereyim" dedi. Ertesi gün de aynısından getirdi. Üçüncü gün biz gidip istedik. Eroin olduğu ortaya çıktı. Durumu ailelerimiz öğrendi. Beni okuldan aldılar. Ailemin çabasına rağmen bırakamadım. 13 yaşında evden kaçtım. Birçok erkek ile birlikte oldum. Çocuk İzleme Merkezine gönderdiler, aynı gün kaçtım. Bir dönem satıcıların evinde temizlikçilik de yaptım."

Metehan O. (26): "Daha önce sigara dahi içmiyordum. Uyuşturucu ile ilk olarak askerdeki arkadaşlarım vasıtasıyla tanıştım. Esrar içtik. Sivile döndüğümde esrar kullanmaya devam ettim. Bir arkadaşımızın askere gideceği toplantıda jelatin üzerinde eroini eritip, dumanını çektik. Ertesi gün de aynı kadro ile buluştuk. Samimi olduğum bir arkadaşım "Bu diğerlerinden farklı. Buna para yetiştiremeyiz. Bundan kurtulmaya bakalım" dedi. Kendisi internetten tedavi yollarını aradı ben ise bu kişilerle görüşerek temin etmeye devam ettim. Önceleri satılan bölgelere gitmekten çekiniyordum. 60 TL'lik eroini, giden şahısların benzini de karşılayarak 150 ila 200 TL'ye getirtiyordum. Para yetiştiremeyince kendim gidip almaya başladım. O an gözüm ne polisi ne de başka bir şeyi görüyordu. Para yetmeyince ailemin cep telefonlarını, PS oyun konsolunu sattım. Durumu ailemin fark etmesiyle son üç aydır dışarıdan temin ettiğim suboxon sayesinde bu maddeden arındım. Ancak birinin içtiğini görsem karşı koyabilir miyim bilmiyorum."

Dağhan B. (27): "Altı yıldır kullanıyorum. Son 3 yıldır tedavi görüp bırakmaya çalışıyorum. Ailem beni altı ay yatılı özel hastaneye verdi. Bırakmam için birçok vaatte bulundu. AMATEM'e gönderdi. Burada tanıdığım üç beş kişi ile taksi tutup gittik, elimizdeki hapları eroine dönüştürüp içtik. Bir defasında nakit para bulamadım. Satıcıların çoğunluğu kadın. Evden aldığım düdüklü tencereyi götürdüm "bu olur mu teyze" dedim. O da kabul etti. Sonraki zamanlar evde ne varsa taşıdım. Bazen dört ay kullanmadığım oluyor. Sonra bir kez denesem başa sarıyorum. Bırakmak istiyorum ama elimde de olmuyor. Ben de kendimi tanımıyorum. Şimdiki bende karakter yok. Para bulup, içmek için denemediğim sahtekarlık, söylemediğim yalan kalmıyor."

Selin K.A (22): "İlk olarak erkek arkadaşım bana verdi. Her buluşmamız da birlikte bu maddeyi alıyorduk. Evlenmeyi de düşünüyorduk. Zamanla aramızda hiçbir şey kalmadı, çünkü hepsinin önüne madde geçti. Sabahları aklınıza gelen ilk şey 'bugün maddeyi nasıl temin edebilirim' oluyor. Etkisi bende sekiz saat kalıyor. Önceleri uyuşturup, keyif veriyor ancak bu zamanla acıya dönüşüyor. Dişleriniz ve bacaklarınız birbirine değiyor. Bunu önlemek için bazen dişlerimizin arka kısmına, katladığımız kağıtları yerleştiriyoruz. Bu kez amaç sadece acıları dindirmek için temin etmek oluyor."

Yılmaz.M (24): "Bir defasında parasız kaldım. Öğretmenler günüydü. Anneme öğrencileri bir mikser almışlardı. İçerisinde fişi de duruyordu. Ben de fişin üzerinden aldığı adresi buldum. Götürüp "Evimiz de aynısından var. Annem öğrencilerinin hediyesini geri vermekten çekinmiş. Mümkünse iade etmek istiyoruz deyip, parasını aldım. Tabii aldığım gibi parayı kokaine yatırdım."

KATİL BİLE OLDULAR

Geçen hafta bir taksiciyi silahla öldürüp 350 TL parasını alan uyuşturucu bağımlısı Yusuf A., ikinci saldırıda yakayı ele verdi. Zanlının 3 kurşunla yaraladığı taksici tedavi altına alınırken; hırsızlık, uyuşturucu kullanmak ve tehdit suçlarından sabıkası olan zanlı yakalandı. Diyarbakır'da cinnet getiren bir kişi; annesini, kız kardeşini ve babasını vurdu. Anne ve kız kardeş hayatını kaybederken, baba ise ağır yaralandı. Katil zanlısının uyuşturucu bağımlısı olduğu, ailesinden de sürekli olarak para istediği öğrenildi. Kayseri'de uyuşturucu bağımlısı olduğu öne sürülen 25 yaşındaki Soner K, 56 yaşındaki annesi Neriman K'dan istediği parayı alamayınca bıçaklayarak öldürdü.

Savcılar: Mevzuat ve tedavi metodu mutlaka değiştirilmeli

Uyuşturucu konusu Cumhuriyet Savcılarını da tedirgin ediyor. Savcılar, yeni bir yasal mevzuat gerektiğine işaret ediyor, çünkü yürürlükteki mevzuatta çocuklara karşı işlenen suçlarda ceza yarı oranında artırılıyor; ancak bu hüküm 'çocuğa uyuşturucu madde vermek, ticaretini yapmak' gibi suçlarda geçerli olmuyor. Öte yandan, bağımlıların AMATEM'de tedaviye başlaması için mahkeme kararının ivedi bir şekilde verilmesi gerekiyor. Ancak kararın alınması, yasal boşluk sebebiyle aylar alıyor. Bu defa bağımlı gençler, uyuşturucu satıcısı, hırsız, gaspçı veya katil olarak geliyor. Öte yandan AMATEM'de tedavi genellikle günlük idrar tahlili alınarak, yatılı olmayan bir şekilde uygulanıyor. Bu yüzden de sağlıklı bir izleme süreci gerçekleştirilemiyor. AMATEM'in kent merkezinde olması, uyuşturucu tacirleri için de fırsat oeluyor. Merkez önündeki satıcılar burada gençleri yeniden uyuşturucuya teşvik edebiliyor. Avrupa ülkelerinde tedavi yatılı uygulanıyor. Merkezler de kentten uzak dağlık bölgelerde. Hem tedavi hem de meslek eğitimi uygulanıyor. Türkiye'de durum böyle değil.

Uyuşturucunun maliyeti yüksek

Eroin, kokain gibi uyuşturucu madde kullanıcılarına, dört ay süreyle giderek azalan miktarlarda, içinde uyuşturucu bulunan suboxon isimli bir ilaç veriliyor. Türkiye'de tedavi görmek isteyen ancak uyuşturucu bağımlısı olmasının devlet kayıtlarına girmesinden endişelen gençler de bu ilacı dışarıdan temin etmeye çalışıyor. Bu durumu bilen bazı satıcılar, tedavi görme bahanesiyle AMATEM'e başvurup, sadece kırmızı reçete ile verilen suboxon alıp, piyasada tanesini ortalama olarak 30 TL'den satıyor. Halbuki esrarın fitili 10-15 lira. Bağımlı gençler de uyuşturucuya devam etmeyi tercih ediyor. Uyuşturucu madde bağımlığında esrar kullanıcılarının aylık ortalama giderleri 3 bin TL olarak hesaplanırken, eroin ve kokain kullanımında bu rakam 7 bin TL'yi buluyor. Bağımlılar bu parayı temin etmek için hırsızlığa başlıyor.

'Benim çocuğum yapmaz' diyen aileler ikna edilmeli

Uyuşturucu ile ilgili davalara bakan avukat Gülay Koçyiğit, çocukların uyuşturucu bağımlılığından kurtulması için önce ailelerin ikna edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: Çocuk yakalanmış. Tahliller belli. Tedaviyi kabul etmezse cezaevine gidecek. Ama aile hala 'başkası vermiştir. O yapmaz' diyor... Avukat Serdar Arslan ise: "Ailelerin çocuklarını çok iyi gözlemlemesi lazım. Sürekli yalnız kalma isteği, mutsuzluk, içine kapanıklık, sürekli sakız taşıması, sigara içmediği halde çakmak bulundurması, terleme, tedirginlik, gece kabusları ve evden bir şeylerin kaybolması gibi durumlarda o kişinin bağımlı olduğunu anlayabilirsiniz" diyor.

UYUŞTURUCU DOSYASI-2

ARZU YILDIZ

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Güncel Uyuşturucu İçin Katil ve Gaspçı Oluyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement