Uyuşturucu Tacirlerine Hem Hapis Hem Para Cezası - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucu Tacirlerine Hem Hapis Hem Para Cezası

Uyuşturucu Tacirlerine Hem Hapis Hem Para Cezası

Son çıkan KHK'da uyuşturucu ile mücadelede önemli düzenlemeler getirildi.

29.08.2017 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son çıkan KHK'da uyuşturucu ile mücadelede önemli düzenlemeler getirildi.

25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile; uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal ve ticareti ile ilgili cezaların düzenlendiği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesine hapis cezalarına ilave olarak adli para cezası verilmesi hükmü getirildi. Buna göre; uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri ülke içinde satan veya satın alan şahıslar, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal ve ticareti ile ilgili cezaların düzenlendiği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesine hapis cezalarına ilave olarak adli para cezalarının da verilmesi hükmü getirildi. Bu kapsamda; TCK 188/1: 'Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, 20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve 2 bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası', TCK 188/3: 'Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası', TCK 188/7: 'Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır' hükümleri eklendi.

"ESRAR ELDE ETMEK AMACIYLA KENEVİR EKENE 4 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİS VE 500 GÜNDEN 10 BİN GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI"

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçunun düzenlendiği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 190. maddesine;

TCK 190/1: 'Özel yer, donanım veya malzeme sağlayan, kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alan, kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır', TCK 190/2: "Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır' hükmü getirildi.

Türk Ceza Kanunu'na benzer şekilde yasa dışı ekim suçunun düzenlendiği 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'un 23. maddesine hapis cezalarına ilave olarak adli para cezaları da verilmesi hükmü getirildi. Bu kapsamda; 'esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi 4 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası; 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'un 23'ncü maddesine konulan ek fıkra ile sadece yasa dışı ekim yapılan alanların imha edilmesi ile yetinmeyip, bu suçu işleyenlere de ulaşılabilmesi maksadıyla esrar elde etmek amacıyla kenevir ekmek suçu bakımından 04/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanun'un 135. maddesinde yer alan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ile 140. maddesinde yer alan teknik araçlarla izleme tedbirlerine ilişkin hükümleri uygulanabileceği hükmü eklendi. Böylece yasa dışı ekim yapanların takip ve tespitinde kolluk kuvvetlerinin eli güçlendirildi.

"ARACIN DEĞERİ KADAR TEMİNAT"

2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'a konulan ek madde ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunda kullanılan araca el koyulmasına yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre;

'Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun işlenmesinde kullanılan araçlara, 5271 Sayılı Kanun'un 128. maddesinin 4. fıkrası hükmüne göre el konulur. Bu maddenin 1. fıkrasına göre el konulan aracın, soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun işlenmesinde tekrar kullanılması, Türkiye'de sicile kayıtlı olmaması, önemli miktar veya değerde uyuşturucu veya uyarıcı maddeyle ele geçirilmesi, suçun işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatının bulunması, hallerinden birinin varlığı durumunda, el konulan araç sahibine iade edilmez. Bu durumda sahibinin, aracın değeri kadar teminatı el koyma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Maliye Bakanlığına teslim etmesi halinde araç sahibine iade edilir. Aksi takdirde Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin araç derhal tasfiye olunur. Tasfiyenin satış sureti ile gerçekleşmesi halinde satıştan elde edilen gelirden aracın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır. İkinci fıkra hükmünün uygulanmasındaki değerden, kara araçlarında kasko değeri; deniz araçlarında tekne ve makina sigortasına esas teşkil eden değer; sigortasız araçlar ile hava ve demiryolu araçlarında ise piyasa değeri anlaşılır. Teknik araçlarla izleme hükümlerinin düzenlendiği 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 140. maddesine yapılan ekleme ile teknik araçlarla izleme kararının gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ile birlikte verilmesi halinde bu maddede öngörülen sürelerin bir kat artırılması' hükmü getirildi.

(İlker Turak/ İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uyuşturucu Tacirlerine Hem Hapis Hem Para Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement