DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ - Son Dakika
Güncel

DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ

DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ

UZAKTAN EĞİTİM ESKİ TABLET VE BİLGİSAYARLARI KIYMETE BİNDİRDİKOCAELİ'de hizmet veren bilgisayar ve tablet teknik servisleri yetkilileri, öğrenciler için uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla beraber tamir için getirilen cihazların sayısında büyük bir artış olduğunu söyledi.

10.10.2020 07:47  Güncelleme: 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UZAKTAN EĞİTİM ESKİ TABLET VE BİLGİSAYARLARI KIYMETE BİNDİRDİ

KOCAELİ'de hizmet veren bilgisayar ve tablet teknik servisleri yetkilileri, öğrenciler için uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla beraber tamir için getirilen cihazların sayısında büyük bir artış olduğunu söyledi. Önceki yıllara oranla 3-4 kat bir artık yaşandığını belirten Gökay Tank, "Her gün en az 10 kişi tamir için bilgisayar getiriyor. Elimizde tamir için bekleyen 400 cihaz var" dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle öğrencilerin uzaktan eğitime başlamasıyla bilgisayar ve tablet tamir etmek isteyenlerin sayısı çoğaldı. Pandemi sürecinde fabrikaların çalışmaması ve elde bulunan stokların tükenmesi nedeniyle bilgisayar fiyatlarının arttığını belirten teknik servis yetkilileri, insanların yeni bilgisayar ya da tablet almak yerine ellerinde bulunan cihazı tamir ettirmek veya bakımını yaptırmaya yöneldiklerini söyledi.

Önceki yıllara göre tamir için bırakılan tablet ya da bilgisayarların sayısında büyük bir artış olduğunu belirten bilgisayar ve tabletlerin bakım ve tamirini yapan Gökay Tank, "Uzaktan eğitim süreci başladığından beri çok fazla tablet ve bilgisayar tamiri için gelenler oluyor. Önceye oranla işimiz 4-5 kat arttı. Evlerde oluşan bilgisayar ihtiyacından dolayı ilgi arttı. Eski yeni ayırt etmeksizin bir sürü cihaz getiriyorlar tamir ettirmek için. Vatandaşlar ellerindeki ürünü tamir ettirmek için getiriyor çünkü tablet ve bilgisayar fiyatları çok yükseldi, durum böyle olunca ellerindeki bilgisayarı ya tamir ettirip ya da bakımını yaptırıp kullanmak istiyorlar. Şu anda dükkanımız tablet ve bilgisayarla doldu. Dükkanımızda 350-400 civarında tamir edilmeyi bekleyen cihaz var. Hepsini sırayla yapmaya çalışıyoruz. Her gün mutlaka 10-12 kişi tamir için bilgisayar bırakıyor." dedi.

"3 BİN LİRAYA SATTIĞIMIZ BİLGİSAYAR ŞU AN 7 BİN LİRA" Uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla birlikte mağazalarda bulunan stokların tükenmesinin ardından ikinci el ürünlerin fiyatında çok büyük bir artış yaşandığını ifade eden servis yetkilisi Taylan Kormaz,  "Uzaktan eğitim döneminde yani bu pandemi sürecinden sonra özellikle insanlar elinde kalan bozuk bilgisayarları ve tabletleri işler hale getirmek için biz servislere yöneldi. Bu da işlerimizde bir yoğunluk artışına neden oldu. Pandemi sürecinden dolayı elimizde çok fazla ürün olmaması ve stoktaki ürünlerin erimesiyle beraber fiyatlar tavan yaptı. Dolayısıyla insanlar da ikinci el bilgisayarlara ya da eskimiş bozuk bilgisayarlarını tamir etmeye yöneldi. Durum böyle olunca teknik servislerde de iş yoğunluğu arttı. Uzaktan eğitimin ilk başladığı dönemlerde elimizde bulunan dizüstü bilgisayar ve tablet stokları çok hızlı bir şekilde eridi. Pandemi süreciyle beraber üretim de durduğu için stoklar kalmadı. Yalnızca ülkemizde değil yurtdışında da durum aynı. Fabrikalarda üretim durunca elimizde bulunan ürünlerin fiyatı da yükseldi. Geçen sene 3-4 bin liraya sattığımız ürün şu anda 7-8 bin lira değerinde." diye konuştu.

"GECE GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ YAPIYORUZ" Gelen tamir siparişlerine yetişmekte zorluk yaşadıklarını ifade eden Cemil Çakır ise şöyle konuştu:  "Şu anda özellikle pandemi sürecinden sonra tamir üzerine aşırı derecede bir talep oluşmaya başladı. Atıl durumda olan bilgisayarları vatandaşlar 'Çocuğum EBA'ya girsin başka bir şey istemiyoruz' diyerek bilgisayarlarını ya da tabletlerini tamire getiriyor. Tabletlerin fiyatı çok yükseldi, internet üzerinden 100 liraya satılan tabletler artık 400-500 liraya kadar yükseldi. Zaten piyasada şu an sıfır bilgisayar yok denecek kadar az. Böyle olunca da insanlar ellerinde olan bilgisayarları onarıp kullanmak istiyor. Bizler burada gece 12-1'e kadar mesai yapmaya başladık işleri yetiştirebilmek için. Önceki yıllara oranla en az 3-4 kat bir artış var tamir işlerinde."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ --------------------------------Tamir edilen cihazlardan görüntü -Servis yetkilileriyle röportaj -Detaylar

Haber-Kamera: Ergün AYAZ- Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli),

===================================

'YAPAMAZSIN, PARANA YAZIK' SÖZLERİNE ALDIRIŞ ETMEDİ, CEVİZ BAHÇESİ KURDU

ESKİŞEHİR'de yaşayan iş insanı İsmail Gedik(60), çevresinin 'Yapamazsın, parana yazık' gibi sözlerine aldırış etmeyerek memleketi Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Oğuzhan köyünde, babasından kalma 17 dönümlük araziyi ceviz bahçesine dönüştürdü. Köydeki kadınlara da istihdam sağlayan Gedik, "Toplum görmeden inanmıyor. O yüzden gelip gördükten sonra nasıl yapıldığını soranlar çok fazla. Soran 10 kişiden ikisi yapsa ülke için kazançtır diye düşünüyorum" dedi.

İsmail Gedik, çocukluğunun geçtiği Devrek ilçesine bağlı Oğuzhan köyünde ailesinden kalma 17 dönümlük araziyi değerlendirmek istedi. Bunun için yaşadığı Eskişehir'de araştırmalar yapan Gedik, 2013 yılında ceviz bahçesi kurmaya karar verdi. Çevresiyle düşüncesini paylaşan Gedik, destek bulmakta zorlandı. Çevresindekilerin, 'yapamazsın. Parana yazık. Vaktini boşa harcama' gizi sözlerine aldırış etmeyen Gedik, araziye içinde 13 çeşit bulunan 450 ceviz ağacı dikti. Her ay 370 kilometre yol kat ederek bahçesinin bakımlarını kontrol eden Gedik, köylülerin de desteğiyle ilk hasadını 2 yıl önce yaptı. Bakım ve hasat döneminde köydeki kadınlar da bahçede çalışarak gelir elde etmeye başladı. Gedik'in bahçesi, içinde 13 çeşit ceviz ağacını barındırması nedeniyle Ar-Ge ve akademik araştırmalara da konu oldu.

'ATIL DURUMDA DURMASINI İSTEMEDİM' Evli ve 3 çocuk babası İsmail Gedik, "Bu arazi uzun yıllar ailemize hizmet etmiş. Bende bu araziyi atıl durumda bırakmak istemedim ve kendimi gelip gitmeye mecbur kalacak bir uğraş yapmak istedim. Bölgesel anlamda da katkı olsun diye son döneminde revacı olan 2008 yılında yılın meyvesi seçilen ceviz bahçesi oluşturalım dedik. O amaçla bu vesileyle bu bahçe oluşturuldu. 2013 yılında kurduk bahçeyi. 17 dönüm alan üzerinde 450 ağaç bulunuyor. Bahçe akademik anlamda da bölgeye hizmet etmeye başladı. Ziraat fakültesinden doktora tezi hazırlayan bir hocamız var. Burayı seçme nedeni 13 adet farklı tür var. Bir bahçede bulunan çeşit türü. Bölgesel adaptasyonu ve uyum şekli olarak araştırılıyor. Akademik ve Ar-Ge çalışmalarına da bu şekilde destek oluyoruz. Köyde ki kadınlarımız hasad ve besleme zamanlarında bahçemizde çalışıyor. Hasat döneminde 10 kadın çalışıyor. Çok büyük katkımız olmasa da çorbada katkımız oluyor." dedi.

CEVİZLER DAHA TOPLANMADAN SATILIYOR Yerli cevize talebin çok fazla olduğunu ifade eden Gedik, ürünlerinin henüz toplanmadan alıcı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ben köy çocuğuyum. Benim çocukluğum burada geçti. Bana, 'Boşuna yapıyorsun, paranı harcıyorsun. 500 kilometre uzaktan bahçeye bakılmaz, edilmez.' dediler. Belki onlarda kendilerine göre haklıydılar ama ben toprakla çok uzak değilim. Çocukluğum toprakla geçti ve köyde ağaç dikerdim. Toplum görmeden inanmıyor. O yüzden gelip gördükten sonra nasıl yapıldığını soranlar çok fazla. Ben bu tür şeylere cevap vermekten bazen bahçeyle ilgilenemiyorum. Soran 10 kişiden ikisi yapsa ülke için kazançtır diye düşünüyorum. Gönül ister ki birçok insan bu işi yapsın. Bölgede bacasız fabrika şekline bu iş yapılsın."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement