Türkiye'nin de dahil olduğu uzay yarışında rakipler ne durumda? İşte ülkelerin ayırdığı bütçeler - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Türkiye'nin de dahil olduğu uzay yarışında rakipler ne durumda? İşte ülkelerin ayırdığı bütçeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Milli Uzay Programı kapsamında açıkladığı 10 hedeften biri, Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek. Uzay yarışında önemli bir noktaya konumlanmak isteyen Türkiye 24 milyon lira bütçe ayırdı. Peki diğer ülkelerin uzay çalışmalarına ayırdığı bütçeler ne? İşte ülkelerin yarışa ayırdığı bütçeler.

10.02.2021 15:32  Güncelleme: 19:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

On yıllar boyunca ülkelerin tekelinde olan uzay yolculukları, yakın tarihte özel şirketlerin de faaliyet gösterdiği bir alana dönüştü. Gelişen teknolojiyle birlikte uzaya gitmenin maliyeti azalsa da istenen rakamlar hala azımsanmayacak kadar yüksek.

ASTRONOT GÖNDERMENİN BEDELİ 80 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

Türkiye'nin uzay programında açıkladığı hedeflerden biri, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) astronot göndermekti. Tüm dünyanın uzunca bir süre bu görev için bağımlı olduğu Rusya, Soyuz roketleriyle bir astronotu ISS'e göndermek için 80 milyon doların üzerinde ücret talep ediyor.

SPACEX 50 MİLYON DOLAR İSTİYOR

ABD merkezli SpaceX şirketi ise geçen yıl kullanılmaya başlanan roketleriyle aynı görev için 50 milyon dolar istiyor.

Uzaya turist olarak giden ilk kişi olan Dennis Tito'nun 2001 yılında 20 milyon dolar ödediği, 2009'da uzay turisti olan Guy Laliberté'nin ise 35 milyon dolar ödediği basında yer almıştı.

Roscosmos yöneticisi Dmitri Rogozin ise SpaceX için açıklanan fiyatın gerçeği yansıtmadığını iddia edip Soyuz için "Ucuz ve güvenilir, tıpkı bir Kalaşnikov gibi talep görüyor" diyor.

TÜRKİYE'NİN SOYUZ KULLANMA İHTİMALİ YÜKSEK

Türkiye'nin ISS'e hangi yöntemle astronot göndereceği bilinmiyor.

Fakat Rus haber ajansı TASS'a konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım "Soyuz'u kullanma ihtimalimiz yüksek çünkü çok güvenilir bir araç. Bu mümkün ama önce karar vermemiz lazım" dedi.

Rogozin, 2018 yılında Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Rusya'nın Türk astronotları eğiterek Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Kazakistan'daki Baykonur Kozmodromu'ndan ISS'e astronot gönderebileceklerini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yakın zamanda uzay programıyla ilgili olarak SpaceX'in sahibi Elon Musk'la bir telefon yaptı.

Ülkelerinin uzay programları dışında, dünya ile uzayı ayıran atmosferin en üst katmanını aşmak isteyenler Virgin Galactic şirketinden 250 bin dolar karşılığında bilet alabiliyor. Şirketin birkaç yıl içinde turistleri uzaya çıkarması planlanıyor.

UZAY AJANSLARI İÇİN NE KADAR BÜTÇE GEREKİYOR?

ISS'teki faaliyetler beş uzay ajansının iş birliği içinde yürütülüyor. Bunlar ABD, Rusya, Kanada, Japonya ve Avrupa uzay ajansları.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 22 üyesi bulunuyor. Üyelik için AB üyesi olma şartı aranmayan ESA'ya birlik dışında Norveç, İsviçre, İngiltere gibi ülkeler de üye. Fakat Türkiye ESA'nın bir üyesi değil. 2004'te TÜBİTAK ile ESA arasında imzalanan işbirliği anlaşmasından sonra üyelik için bir adım atılmadı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermiş ülkelerin uzay ajansı yıllık bütçeleri:

NASA (ABD): 19,5 milyar dolar

Çin Uzay Ajansı: 8 milyar dolar

Avrupa Uzay Ajansı (ESA): 6,27 milyar dolar

Roskosmos: 3,27 milyar dolar

Hindistan: 2 milyar dolar

Almanya Uzay Ajansı: 1,1 milyar euro

JAXA (Japonya): 2,03 milyar dolar

İngiltere Uzay Ajansı: 374 milyon sterlin

Kanada Uzay Ajansı: 300 milyon dolar

Türkiye Uzay Ajansı'na ayrılan bütçe ise 24,5 milyon TL. Fakat bu bütçenin yeni hedefler doğrultusunda artırılması da mümkün.

Türkiye\'nin de dahil olduğu uzay yarışında rakipler ne durumda? İşte ülkelerin ayırdığı bütçeler
Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Türkiye'nin de dahil olduğu uzay yarışında rakipler ne durumda? İşte ülkelerin ayırdığı bütçeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement