"Üzerinde Kartallar Uçan Müze" Kapılarını 20 Haziran'da Açıyor - Son Dakika
Güncel

"Üzerinde Kartallar Uçan Müze" Kapılarını 20 Haziran'da Açıyor

"Üzerinde Kartallar Uçan Müze" Kapılarını 20 Haziran\'da Açıyor

Prof Prof.Dr.Hüsamettin Koçan'ın öncülüğünde merkez dışı bir konseptle Bayburt'ta kurulan Baksı Müzesi, 2012 etkinliklerini "Mesafe ve Temas" başlığı altında düzenleyecek.Prof.Dr.Koçan, Bayburt'ta kurulu olan, çağdaş sanat ve geleneksel el...

06.05.2012 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın öncülüğünde merkez dışı bir konseptle Bayburt'ta kurulan Baksı Müzesi, 2012 etkinliklerini "Mesafe ve Temas" başlığı altında düzenleyecek. Prof. Dr. Koçan, Bayburt'ta kurulu olan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında, bir arada yer veren bu sıra dışı müzenin amacının disiplinler arasındaki sınırları eriterek, sanatı yaşamla buluşturarak "uzağı yakın eylemek" olduğunu söyledi.

Bu yılki programın tanıtılması amacıyla düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Prof.Dr. Hüsamettin Koçan, Haziran 2012'den itibaren izleyicisiyle buluşacak olan sergi ve atölye çalışmalarının bu yıl sanat, tasarım, moda ve yemek kültürü olmak üzere dört farklı düzlemde gerçekleşeceğini belirtti.

-DOĞAYLA İÇİÇE ANCAK BU KEZ AKDENİZ'DE DEĞİL...-

Koçan "Baksı'nın bir risk projesi olduğu gerçek. Her şey merkezde toplandığı için Baksı bu eğilime bir karşı duruşu ifade ediyor. Merkez dışı bir proje olarak aslında başarısı da doğrudan bu vizyonuna bağlı. Sermaye odaklı bir vakıf olmadığımız için herkes kendi projesini finanse ediyor. Ayrıca Baksı Dostları adıyla bin kişilik yeni bir oluşum planlıyoruz. Baksı Müzesi'nin ve bu etkinliklerin tasarım odaklı yeni bir üretim dalgasına hayat vereceğini düşünüyorum. Bundan sonraki projelerimiz, ortaya çıkacak tasarımların üretimine yönelik altyapıya odaklanacak. Müzenin kurumsal yapısını güçlendirmek ve uluslar arası ortama açılmak da önceliklerimiz arasında" dedi.

-"ÜZERİMİZDE KARTALLAR UÇARKEN TASARIMLARIMIZI YAPTIK"-

Tasarımlarını planlamak ve yörenin özelliklerini tanımak amacıyla Baksı'ya yapılan geziyi yorumlayan modacı Arzu Kaprol "Bu müzeyi gördükten sonra bir kişinin hayal edip neler başarabildiğine bir kez daha inandım. Bir tasarımcının böylesine sıra dışı bir deneyimi yaşaması hiç kolay değil. Biz İstanbul'dan Baksı'ya kadar gittik. Orada 2-3 konakladık. Başımızın üzerinde kartallar uçarken tasarımlar yaptık. Tekrar gitmek için sabırsızlanıyoruz. Tasarımları tamamladık ve şimdi uygulama aşamasındayız. Tasarımlarımızın yerel ekonomiye katkı yapması çok önemli ve biz de burada yerel ekonomik potansiyelin açığa çıkmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

Koleksiyon Mobilya'nın sahibi Faruk Malhan da yaptığı konuşmada "Ben de Baskı Müzesi'ni gördükten sonra imkansız kavramına insan hayatında yer olmadığına karar verdim. Burası gerçek mi değil mi uzun süre inanamadım. Projenin devamlılığı kuşku yok ki yöre ekonomisine ve istihdama katkısına doğrudan bağlı" dedi.

-BAKSI İÇİN ÖZEL TASARIMLAR VE YEREL LEZZETLER ÜRETİLECEK-

Bu yılki Mesafe Temas başlıklı etkinlikte tasarım bölümü Faruk Malhan tarafından hayata geçirilecek. Malhan, farklı üniversitelerden seçilen 15 genç tasarımcıyı yönlendirecek. Moda bölümünde Arzu Kaprol, Studio Kaprol Tasarım Ekibi ile birlikte çalışacak ve Baksı için çok özel tasarımlara imza atacak. Her iki bölümde de tasarımlar salt sergilemeye yönelik olmayacak, Bayburt'ta üretilebilir olması esas alınacak ve böylelikle yörenin istihdamına da katkıda bulunacak. Lezzet tasarımı bölümü ise Engin Akın yönetiminde gerçekleşecek. Akın, çalışmalarını aktarırken, "Bu ziyaretler sırasında mutfak zenginliğinin coğrafyanın bizzat kendi içinde gizli olduğunu gördük. Bu keşfin ardından zengin bir mutfak çıkması doğrusu bizi şaşırttı. Bölgede kaybolmuş lezzetlerin peşine düşerek bir mutfak düzenlemeye, özel menüler hazırlamaya ve kurutulmuş, saklanabilir yiyecekler üzerinden bir lezzet ağı oluşturmayı amaçlıyoruz. Üretimin aynı zamanda pazarlanabilir olması, yöre ekonomisine katkıda bulunması bu bölümün de temel nitelikleri arasında yer alacak. Sürdürülebilir ve kalıcı bir gastronomi oluşturmak bizim projesinin özünü oluşturuyor" dedi.

-GENÇ SANATÇILARA ÇAĞRI-

Etkinliklerin sanat bölümünün küratörlüğünü ise aynı zamanda "Mesafe ve Temas"ın genel çerçevesini de belirleyen Fırat Arapoğlu, Mürteza Fidan ve Kurucu Koçanoğlu üstlendiler. Bu bölüm, tüm sanat disiplinlerinin başvurularına açık olarak planlandı ve katılım için özellikle genç sanatçılara çağrı yapıldı. Küratörler, sanatçıların Baksı'nın çevre halkıyla yaratacağı diyaloğu önemsediklerini, "deneyim, beceri ve ustalık gerektiren zanaatla, deneyim, yaratıcı yetenek ve hayal gücü içeren sanat arasındaki sınırların eritilmesini hedeflediklerini" belirttiler. Küratörlerin verdiği bilgiye göre "Mesafe ve Temas", göç arayışları ve kültürel kopuşlar nedeniyle oluşan aralığı kapatmak, ortaya çıkan mesafeyi bir buluşmaya dönüştürebilmek hedefine yöneliyor. Bu yılki tema çerçevesinde yerel ve çağdaş birikimleri bir araya getirmek, bölge için üretim ve istihdam olanaklarını yenilemek ve çoğaltmak da projenin kazanımları arasında yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Üzerinde Kartallar Uçan Müze' Kapılarını 20 Haziran'da Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement