Uzgörür Belde Belediyesi, Taş Ustaları Yetiştiriyor - Son Dakika
Yerel

Uzgörür Belde Belediyesi, Taş Ustaları Yetiştiriyor

Uzgörür Belde Belediyesi, "Bulanık Uzgörür Liz Taşı Taş İşletmeciliği Eğitim Projesi" kapsamında, taş ustaları yetiştiriyor.

22.10.2012 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzgörür Belde Belediyesi, "Bulanık Uzgörür Liz Taşı Taş İşletmeciliği Eğitim Projesi" kapsamında, taş ustaları yetiştiriyor.

Uzgörür Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü ve Proje Koordinatörü Mahsun Çapalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sosyal Destek Programı'na (SODES) sundukları projenin kabul edilmesiyle, açılan atölyede 50 kişiye taş ustalığı eğitimi verildiğini söyledi.

Eğitime katılanlara taş çıkartılması, taş ustalığı, taşın işlenmesi ve süslenmesi, taştan duvar yapma öğretildiğini ifade eden Çapalı şöyle konuştu:

"Projemiz 5 ay önce başladı. Projemizi Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü de destekliyor. Beldemizde 3 atölye faal olarak çalışmakta. Bu üç atölyede 25 kişi çalışmaktadır. Üç işletmede günde 500 metrekare taş üretiliyor. Amacımız bu projeyle ustalar yetiştirip atölye sayısını artırmak ve daha çok kişiye iş imkanı sağlamaktır. Taşımız Ahlat taşına benziyor. Ama daha olumlu özelliklere sahip. Gerek kaplamalarda, gerek izolasyon amacıyla kullanımlarda yalıtım bakımından farklı özelliklere sahip. Farklı renkleri olan, kolay işlenebilen bir taş."

Uzgörür Belediye Başkanı Kerem Gündoğdu da, liz taşının ısı yalıtımında kullanıldığı ve yakıtta yüzde 50 tasarruf sağladığını söyledi.

Taşın resmi kurumlara ait yapılarda kullanılması için yetkililerin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyleyen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Her yörede olduğu gibi yöremizde de kullanılan özel taşlar var. Biz de 3 çeşit taş tespit ettik. Bunlar Süphan Dağı'nın volkanik tüflerinin zaman içerisinde sertleşmesiyle oluşan taşlardır. Bu taş yazın evleri serin, kış mevsiminde ise sıcak tutar. Strafor ve diğer ısı yalıtım malzemeleri bir sezonda özelliğini yitirirken, bu taşlar uzun yıllar özelliğini yitirmiyor. Devlet büyüklerimizden resmi kurumlarda da bu taşların kullanılmasını istiyoruz. 3 tane tesis kuruldu ve günlük 500 metrekare taş işliyoruz. Bu rakamın kısa sürede artacağını umuyorum. Çevre il ve ilçelerden talep çok fazla. Onun için amacımız bu alanda daha fazla nitelikli eleman yetiştirip, atölye sayısını artırarak işsiz gençlerimize iş imkanı sağlamak."

Beldede tesisi bulunan işletme sahibi Celal Yılmaz ise, daha önce Bitlis'in Ahlat ilçesinde taş işi yaptığını ve 3 yıl önce Uzgörür Beldesi'nde taş üretimine başladığını, kısa sürede de üretimini arttığını ifade etti.

Muhabir: Mehmet Fideyil Temel/ Yunus Okur

Yayıncı: Berin Arslan Çetin - MUŞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uzgörür Belde Belediyesi, Taş Ustaları Yetiştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement