Uzmanından salgın döneminde komplo teorilerinden "uzak durun" tavsiyesi - Son Dakika
Sağlık

Uzmanından salgın döneminde komplo teorilerinden "uzak durun" tavsiyesi

Uzmanından salgın döneminde komplo teorilerinden "uzak durun" tavsiyesi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.

22.02.2021 11:17  Güncelleme: 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yazıcı, salgın sürecinde yanlış bilgi ve komplo teorilerinin insanların tedavi edilmesini engellediğini, bireylerin bilim ve teknolojinin rehberliğinde doğru adımları atması gerektiğini bildirdi.

Yazıcı, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde insanların ruhsal olarak farklı sıkıntılar yaşadığını belirterek, sürecin bireylere bu sorunlarla başa çıkılabildiğini öğrettiğini anlattı.

Zorluklarla başa çıkabilmenin panik ve kaygı durumunu azalttığını ancak eski günlerin de özlendiğini gösterdiğini dile getiren Yazıcı, vaka sayılarındaki yükselmelerin ise insanlarda endişeyi artırdığını kaydetti.

Yazıcı, zor bir dönemden geçildiğine işaret ederek, "Zorluklar karşısındaki tutumumuz; 'Zorluklarla nasıl başa çıkabilirim?' şeklinde olmalı. Haliyle de insanların içinde bulundukları durumu, gerçekçi bir şekilde değerlendirmesini, en iyi ve akıcı şekilde adapte olmak için ne yapabileceklerini gözden geçirmelerini ve kendileriyle beraber ötekini de düşünüp hareket etmelerini önerebilirim." diye konuştu.

Salgın sürecinde insanların kişisel ve toplumsal olarak yapılabileceklerinin bulunduğunu, bireyin kendi gerçekliğini değerlendirmesinin faydalı olacağını aktaran Yazıcı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanlar ile riskli grupta yer alanların maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğini kaydetti.

"Salgın ruh sağlığını bozabiliyor"

Salgın, doğal afet, iflas ve yas duygularının insanın ruh sağlığını bozabildiğini belirten Yazıcı, "Ruhsal hastalığa yatkın, önceden ruhsal bozukluk geçirmiş ya da ailesinde ruhsal bozukluğu olan kişiler, çocuklar, gençler, bilhassa kadınlar risk grubudur. Kendilerini ruhsal bozukluk bakımından daha yakından takip etmeli ve günlük ve sosyal yaşantılarını bozduğu semptomlar karşısında yardım almayı dikkate almalıdırlar." dedi.

Doç. Dr. Yazıcı, spor, egzersiz, sanat, üretkenlik ve iletişim kanallarını açık tutma tavsiyesinde bulunarak, "Bir de yanlış bilgi bilgiden kaçınmayı bilhassa öneriyorum. Bu dönemde ruh sağlığının bozulmasında önemli etmenlerden birisi de korona döneminin başından beri komplo teorileri ve yanlış bilgiler oldu. Maalesef her yerde bu bilgiler dolaşmaya devam etti ve insanlarda tedaviye erişebilecekken, tedavi alabilecekken bu yanlış bilgilerin etkisi altında tedaviye müracaatında, ilaç kullanmakta gecikebildiler. Şimdi de aşıyla ilgili tereddütler var. Bilimi ve teknolojiyi dikkate almak, bilim ve teknolojinin rehberliğinde doğru adımları atmayı önerebilirim." ifadesini kullandı.

Özellikle evde kalınan zamanlarda sağlıklı yaşam biçimi ve egzersizlerden vazgeçilmemesini öneren Yazıcı, değişen çevresel koşullara rağmen her bireyin "İyi ve sağlıklı olmayı nasıl başarabilirim?" noktasında kendisine özgü yanıtları vermesi ve bununla ilgili adımları atması tavsiyesinde bulundu.

Yazıcı, süreci yapıcı bir tecrübeye dönüştürmenin faydalı olacağının altını çizerek, "Mesela kendinizle beraber ötekini de düşünmek, esnafı düşünmek anlamına gelebilir. Ekonomik kayıplar yaşayan insanlar var, hiç olmazsa gel-al servisiyle esnafa destek olunabilir. Toplum ve kamuya açık alanlarda ötekini düşünmek adına tedbirlere dikkat etmeliyiz. Sokak hayvanlarına restoranlar açıkken bakan çoktu ama şimdi ortada kaldılar, sokaktaki dostlarımıza destek olabiliriz, bu bize de iyi gelir." ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinde iyilik yapmanın önemine değinen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Tarih gösterdi ki insanlar sadece kendi yaralarını sardıklarında değil, başkalarının yaralarına ilaç olduklarında da iyi hissediyor, başkalarına şifa verdiklerinde kendileri de şifa bulabiliyor. Bu süreç; sadece kendi ihtiyaçlarımızı görmek, kendi sıkıntılarımızı fark etmek değil, başkalarının yaşadığı sorunları görmek ve onlara destek olabilmek adına müthiş bir dönem. Hiç olmazsa iletişim kanallarını açık tutmakta fayda var. Bu hem bizim hem de ötekisi için gerekli."

Yazıcı, acıyla sıkıntıyla stresle başa çıkmada en yapıcı mekanizmalardan birinin başkasına yardım etmek olduğunu anlatarak, "Kişi başkasına yardımcı, 'şifa' olabildiği ölçüde kendisine de aslında yardımcı, şifa olmuş olur. Altruizm deniyor buna, çok da yapıcı bir mekanizmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Uzmanından salgın döneminde komplo teorilerinden 'uzak durun' tavsiyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement