Uzmanlar Çocuklarınıza Yaparak - Deneyimleyerek Öğrenme İmkanı Verin Diyor - Son Dakika
Güncel

Uzmanlar Çocuklarınıza Yaparak - Deneyimleyerek Öğrenme İmkanı Verin Diyor

Uzmanlar Çocuklarınıza Yaparak - Deneyimleyerek Öğrenme İmkanı Verin Diyor

Hayatın değişim hızı nedeniyle 'Öngöremediğim bir geleceğe çocuğumu nasıl hazırlamalıyım" sorusuna yanıt OMO'nun uzmanlarla yürüttüğü çalışmadan geldi.

16.03.2015 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayatın değişim hızı nedeniyle 'Öngöremediğim bir geleceğe çocuğumu nasıl hazırlamalıyım" sorusuna yanıt OMO'nun uzmanlarla yürüttüğü çalışmadan geldi. Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan, Amerikalı ödüllü Eğitim Psikoloğu Dr. Michele Borba, Fütürist Ufuk Tarhan ve Aktif Yaşam Derneği'nden Mehmet Ali Çalışkan çocuklar yaparak - deneyimleyerek öğrenmeli dedi. OMO'nun konuya dikkat çekmek için yürüteceği projelere, sinema ve tiyatro oyuncusu Demet Akbağ marka elçisi olarak destek verecek.

OMO, 10 yıldır dünya çapında 'Kirlenmek Güzeldir' felsefesi ekseninde yürüttüğü çalışmalarla, çocuk gelişimi ve modern ebeveynlik konularında anne ve babalara ilham vermeye devam ediyor. 'Çocukları Geleceğe Hazırlamak' isimli çalışma da bu yaklaşımın son örneklerinden. Çocuklarını geleceğe hazırlarken ebeveynlerin yaşadıkları kaygılardan birinin de, hayatın hızlı değişimi olduğundan yola çıkan OMO, konuyu bir araştırma ile somutlaştırdı. Araştırmaya katılan annelerin %69'u 'Çocuğumu bugünden daha zor bir gelecek bekliyor' derken katılımcıların %70 çocuklarını geleceğe hazırlamak için kendilerini ve imkanlarını yeterli görmediklerini belirtti. Annelerin % 60'ı çocukları için gelecekte hangi vasıfların iyi olacağını kestiremediklerini ve belirsizlikle karşı karşıya olduklarını belirttiler.

OMO, uzmanlarla bir çalışma grubu oluşturarak, ebeveynlerin kaygılarını açıkça ortaya koyan araştırma sonuçlarını masaya yatırdı. Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan, Eğitim Psikoloğu Dr. Michele Borba, Fütürist Ufuk Tarhan ve Aktif Yaşam Derneği'nden Mehmet Ali Çalışkan'dan oluşan ekip ebeveynlerin 'Öngöremediğim bir geleceğe çocuğumu nasıl hazırlamalıyım" sorusuna yanıtlar aradı. Çalışmanın sonuçları ve OMO'nun bu alanda farkındalık yaratmak için yürüteceği projeler medya mensuplarının katıldığı bir toplantıda paylaşıldı. Toplantıya katılan Türkiye'nin en ünlü sinema oyuncularından Demet Akbağ'ın bu projelerde OMO'nun marka elçisi rolünü üstleneceği duyuruldu. Toplantının ev sahipliğini Unilever Ev ve Kişisel Bakımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer ve Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Çiğdem Yıldız Kurtuluş üstlendi.

'Yaparak-Deneyimleyerek Öğrenme' çocuğu geleceğe nasıl hazırlar?

Dr. Michele Borba 'yaparak ' deneyimleyerek öğrenme? konusunda verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı 'Bugün dünyanın farklı yerlerinde de olsalar ailelerin soruları ve kaygıları benzer: 'Geleceği öngöremezken çocuğumu bu geleceğe nasıl hazırlayacağım". Buna yanıtımız şu; çocuklarınızın etraflarındaki dünyayı kendilerinin keşfetmelerine, öğrenmelerine ve anlamalarına imkan sağlamalısınız. Bu öğrenme yöntemine 'yaparak - deneyimleyerek öğrenme' diyoruz.

Pasif veya ezbere dayalı olmayan bu modelde çocuk aktiftir. Bir çocuğun plajda kumdan içinden geldiği gibi şekiller yapması buna güzel bir örnektir. Çocuk böylece sahildeki her şeyle doğrudan etkileşim kurarak oradaki şeyleri öğrenir, içselleştirir. Ona kitaptan plaj resmi göstermenizden çok daha fazlasını, üstelik kalıcı olarak öğrenir. Deneyimleyerek öğrenmeden bahsettiğimizde ebeveynlerden, 'çocuklar dijital dünyayı ne şekilde ve sıklıkta deneyimlemeli" sorusunu da alıyoruz. Dijital dünyaya doğan bir nesil yetiştirdiğimiz gerçeğini kabullenmeliyiz ancak teknolojiyi çocuk bakıcısı olarak kullanmamalıyız. Çocuklarımızın hem çevrimiçi hem de çevrimdışı dünyalarının ebeveynleri olmak için her iki dünyayı da anlamalıyız. Çocuklarımızın dijital hayatlarına, aileleriyle daha fazla bağ kurabilmelerine, dünyayı keşfederek öğrenmelerine ve temel hayat yetkinliklerini kazanmalarına da zaman kalması adına açık ve uygulanabilir bir zaman sınırı koymalıyız.?

Prof. Dr. Yankı Yazgan yaparak - deneyimleyerek öğrenen çocukların kazanımlarını şöyle açıklıyor; 'Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak istiyorsak, onlara değişime adapte olabilme, uyumlanma ve koşullar karşısında esnek olabilme yetkinliklerini kazandırmalıyız. Yaparak - deneyimleyerek öğrenme çocukların değişim içinde yollarını bulabilmeleri için ihtiyaç duydukları temel yetkinliklerin edinilmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların bu yöntemle kazanacakları ve onları geleceğe hazırlayacak yetkinlikler arasında kendini tanıma, empati, iletişim becerileri, motivasyon, hedef belirleme, geleceği planlama, sorun çözme, öfke - stres - zaman yönetimi, sabır ve uzlaşmacılık yer alır. Çocukluktan itibaren bu tür yetkinlikleri gelişmiş olan bireyler, farklı durumları yönetmek için çocukluklarından getirdikleri bu yetkinlikleri kullanırlar.'

Çocuklar yeterince hareket etmediğinde tek risk obezite değil!

Çocukları Geleceğe Hazırlamak çalışmasında yer alan Aktif Yaşam Derneği kurucularından Mehmet Ali Çalışkan, hareketsizliğin 'yaparak-deneyimleyerek öğrenme' modelinin önünde bir engel olduğuna vurgu yapıyor. Çalışkan'ın bu konuda verdiği bilgiler şöyle 'Yaparak ' deneyimleyerek öğrenme modeli çocuğun çevresiyle birebir etkileşime girmesiyle ilgili. Çocuğun dünya ile etkileşime girmek için kullandığı yöntem ise oyun. Çocuk oyun oynarken farklı düşünmeyi, karar vermeyi, paylaşmayı, sosyalleşmeyi, problem çözmeyi ve daha pek çok şeyi öğrenir. Ancak Türkiye'de çocukların hareket etme karnesine bakınca endişe verici bir tablo görüyoruz. Kızların %85'i, erkeklerin %94'ü günlük önerilen adım sayısını geçmiyor. Üstelik hafta sonu çocukların hareket etme oranları daha da düşüyor. Ne acıdır ki hareketsizliğin neden olacağı tek sorun obezite sanılıyor. Çocukların hareket etmemesi oyun oynamadıklarını, dünyayı keşfetmek için çaba sarf etmediklerini gösteriyor ki bu hem deneyimleyerek öğrenme hem de zihinsel gelişim fırsatlarını kaçırdıkları anlamına geliyor.?

İnsani değerler olan ihtiyaç her dönemin değişmezi...

Fütürist Ufuk Tarhan geleceğe ilişkin tavsiyelerinde 'teknolojik imkanlar, araçlar ve sistemler değişse de insanlar buna adapte olur. Anne babalarımız daktilo kullandı, biz bilgisayara geçtik ve çocuklarımız tabletlere doğdu. Burada önemli olan kullandığımız araç ya da teknoloji değil onu ne için kullandığımız.

Çocuklarımıza, kazanacakları bilgi ve becerilerini daha iyi bir dünya yaratmak ve insanlık için kullanmayı öğretmeliyiz. Yani onlara öncelikle öğretmemiz gereken şey insani değerler.? ifadelerini kullandı.

Demet Akbağ: Bugünüm için çocukluğuma teşekkür ederim!

Türkiye'nin en ünlü sinema oyuncularından Demet Akbağ, OMO'nun anne ve babalara, yaparak-deneyimleyerek öğrenmenin önemini aktarmak için yürüteceği çalışmalara destek verecek. Akbağ bu işbirliği hakkında şunları söyledi 'Bu çalışmanın içinde yer almak bana şanslı bir çocuk olduğumu bir kez daha hatırlattı. Sokak oyun bahçemizdi, etrafta gördüğümüz her şeyi mahsusçuktan bir şeye benzetip bir oyun kurardık. Günlerimizi düşe kalka, kire pasa bata çıka geçirirdik ve çok eğlenirdik. İyi ki ailemiz bizi böyle yetiştirmiş diyorum aksi olsa bugün bambaşka bir insan olabilirdim. Ben de kendi çocuğumu büyütürken hayatı kendi keşfetmesi için ailemin yolundan gittim. Tüm anne babalara da aynısını tavsiye ediyorum. Bırakın çocuklar çocuk gibi yaşasınlar, her şeyi bizden öğrenmek zorunda değiller kendi keşiflerini yapsınlar. Beni ben yapan çok şeyi çocukluğumda cebime koyduğumu daha da iyi anlıyorum. Bugünüm için çocukluğuma teşekkür ediyorum.'

OMO'nun Demet Akbağ elçiliğindeki projeleri hazır!

Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Çiğdem Yıldız Kurtuluş yaparak ' deneyimleyerek öğrenmenin çocuklara kazandırdıklarını anne ve babalara anlatmak için kolları sıvadıklarını belirtirken 'Aktif Yaşam Derneği tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Yankı Yazgan tarafından desteklenen bir çalışma için düğmeye bastık. Çocukları geleceğe hazırlayan beceri ve yetkinliklerin gelişmesine destek olacak 100'e yakın oyun önerisi hazırlıyoruz. Bir diğer projemiz ise çocukların ev dışındaki oyun ihtiyaçlarına dikkat çekmek için Mayıs ayında İstanbul'da hayata geçireceğimiz büyük bir şenlik. Çocukların açık havada deneyimleyerek öğrenme ve oyun hakkını oldukça coşkulu bir şekilde kutlayacağız. Diğer projelerimizi de zaman içinde açıklayacağız. Deneyimleyerek öğrenme farkındalığını artırma çalışmalarımızda sinema ve tiyatro oyuncusu Demet Akbağ yanımızda olacak ve sesimize güç katacak.' dedi.

Şükrü Dinçer: Lekeleri çıkarmak işimizin kolay yanı, geleceği şekillendirmek için çalışıyoruz

Unilever Ev ve Kişisel Bakımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada 'Dünyanın lider tüketici ürünleri şirketlerinden biriyiz ve işimizi tüketicilere iyi ürünler sağlamaktan ibaret görmüyoruz. Bizim işimiz insanların ve dünyanın yüz yüze kaldığı sorunları görmezden gelmemek, uzmanlığımız ve kaynaklarımız ölçüsünde çözümün bir parçası olmak. Lekeleri çıkarmak işimizin kolay yanı, geleceği şekillendirmek için çalışıyoruz' dedi.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uzmanlar Çocuklarınıza Yaparak - Deneyimleyerek Öğrenme İmkanı Verin Diyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı
    12:12 İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden gelen çocukları Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali için ağırladı. İmamoğlu, çocuklara seslenerek dünyada barışın egemen olması için çocuklardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu belirtti. Ayrıca, İmamoğlu çocuklara hediyeler vererek anı fotoğrafı çektirdi.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti
    12:10 Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Yavuz Selim Mahallesi'nde kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçük sonucu işçilerden Mehmet Sinan Kubat (33) toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kubat'ın cesedi ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirlendi.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi
    12:10 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi

    Nilüfer ilçesinin, Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgelerinin ilk sırasında yer aldığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, sorunlara ortak akılla çözüm üretilmezse gelecek kuşakların sağlıklı besin bile bulamayacağını söyledi.

  • Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor
    12:09 Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor

    TFF 2. Lig Kırmızı Grupta lider olan Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlıklarını sürdürürken, maçın oynanacağı stadyumda da hazırlıklar tamamlandı. Ligin bitimine 3 hafta kala en yakın rakibine 6 puan fark atan Amedspor, bu hafta kendi saha ve seyircisi önünde oynayacağı Iğdır FK maçına büyük bir kararlılıkla hazırlanıyor. Stadyumun kapasitesi olan 33 bin kişinin tamamının maça gelmesi beklenirken, taraftarlardan sahaya zarar verilmemesi ve stadyumu korumaları konusunda özellikle hassasiyet göstermeleri isteniyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    12:09 İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.


Advertisement