Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı - Son Dakika
Güncel

Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı

Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı Yetkili servis olmayanlar büyük sorunlara yol açabilir Kış aylarının gelmesiyle beraber doğal gaz kombi kullanımı arttı.

14.11.2020 12:31  Güncelleme: 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı

Yetkili servis olmayanlar büyük sorunlara yol açabilir

DİYARBAKIR - Kış aylarının gelmesiyle beraber doğal gaz kombi kullanımı arttı. Bakımları yapılmayan petekler gaz sarfiyatını ve arızaları artırıyor. Uzmanlar yetkili servis elemanı olmayanların yaptıkları bakımlarda büyük sorunlar yaşatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kış ile birlikte havalar soğumaya başlayınca vatandaşlar ısınmak için kombi peteklerini çalıştırmaya başladı. Bakım ve onarımı yetkili servislerde yapılmayan kullanıcılar hem cebinden hem de canından olabilir. Kombi uzmanı Yunus Yıldırım İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada hem tasarruf hem de riskleri ortadan kaldırmak için uyarılarda bulundu. Yetkili servis elemanları olmayan şahıslar tarafından yapılan yanlışların büyük risk taşıdığını aktaran Yıldırım, kombi ve petek bakımları için de vatandaşları uyardı.

"İkinci el veya cihazlara uymayan parçaları uydurmaya çalışıyorlar"

Yetkili servis çalışanları olmayan şahıslar ikinci el veya cihazlara uymayan parçaları uydurmaya çalışarak vatandaşları sömürdüklerini aktaran kombi uzmanı Yunus Yıldırım, yetkili servislerle çalışılması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu. Yıldırım, "Müşterilerimiz veya kullanıcılarımızdan genellikle teknik yetkili servislerle çalışmasını öneririz. Yetkili servislerde elemanlar teknik elemanlar, işinin ehli profesyonel insanlar tarafından kontrolleri ve bakımları yapılır. Kış ayları gelmeden bunların yapılmasını kullanıcılara öneriyoruz, sebebi ise bakımları yapılan cihazları kış aylarında daha verimli ve tasarruflu çalışmasıdır. Dışarıda bu işi yapan şahıslar ikinci el veya cihazlara uymayan parçaları uydurmaya çalışıyorlar. Kullanıcıların teknik bilgileri olmadıkları için bunu sömürerek cihazların hurda olduğunu söyleyerek hurdaya ayırmaya çalışıyorlar. Teknik servislerde ise parçaların tamamı fabrikadan gelmekte, yapılan onarım ve değişen parçalar 1 yıl garanti vermek zorundadır. Dışarıdaki arkadaşlar bu uygulamayı yapmamakla beraber, çalışan cihazlarda olmayan arızalar var diyerek, kullanıcıları mağdur edip, değişmedikleri parçaların ücretlerini talep ediyorlar. Bu tür şikayetler bayağı geliyor" dedi.

"Patlama riski yüksektir"

Teknik bilgisi olmayan şahısların cihazlara müdahalesi sonrası patlama riski arttığını belirten Yıldırım, "Şahıslar cihazlara müdahale ettikleri zaman ister istemez cihazların içerisinde gaz var, alev oluştuğu zaman patlama riski yüksektir. Cihazlarda bakıma dikkat edilmesi gerekiyor, en az yılda bir yetkili servisler tarafından kontrolleri yapılması gerekiyor. Kullanıcılardaki mantık gittiğimiz zaman kapatalım geldiğimizde açalım şeklinde kullanımlar yanlış bilgiler. Gidildiği zaman düşük derecede cihazların açık kalması özellikle, balkonda açık sahada olan cihazların hiç kapatılmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü cihazların içerisinde su var, su ile eksi derece birleşince donma yapar, cihazlarda arıza sıkıntısı oluşturur" diye konuştu.

Zehirlenme veya tüketim azaltmak için bakım şart

Yılda bir veya 2 yılda bir peteklerin yıkanması gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Çünkü içerisindeki pislik cihazın çalışmasında zorluk çıkartıyor, peteklerin ısınmasında verim düşüklüğü oluşturarak gaz sarfiyatını artırıyor. Petek yıkanır ise içerisinde pislik olmadığından cihazlar rahat devir daim yaparak iyi ısınır ve gazda tasarruf olur. Zehirlenme ile alakalı işin ehli olmayan şahıslar gittiği zaman bacalarının temizlendiğini söylerler, doğal gaz atıksız gazdır, bunu yapan yetkili servisler analiz cihazlarıyla herhangi bir kaçak sıkıntı olmadığını kesinleştirerek teslim eder. Ama dışarıdan gelen şahıslar teknik bilgileri olmadığından bacayı yapıp onardığını söyleyerek bacayı açık bıraktığı taktirde atık gaz zehirlenme ihtimalleri vardır. Menfezlerin kapatılmaması özellikle rica ediyoruz, menfez kapatılırsa atık gaz bırakılma veya salınma durumunda zehirlenme ihtimali yüzde yüzdür. Ama menfezin açık olma durumunda yüzde 50 seviyesine düşer. Menfezin doğru takımını ise kişiler kendilerine uygun değil de gaz firmaların belirttiği uygun yerlere takılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzmanlar kombi bakım ve kullanımı konusunda uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement