Uzmanlar siyanürle ölümleri değerlendirdi: İntihar değil, cinayettir - Son Dakika
Güncel

Uzmanlar siyanürle ölümleri değerlendirdi: İntihar değil, cinayettir

Siyanürle ölümlerinin ardından 'toplu intihar mı, cinayet mi?' soruları tartışılmaya başladı. Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen art arda ölümlere sebep olan siyanürle ilgili uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. Siyanürlü ölümlerle ilgili konuşan uzmanlar, "Bunlar intihar değil, cinayettir" dedi.

17.11.2019 08:16  Güncelleme: 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin son günlerde çok duyduğu siyanürlü ölümler gündemden düşmüyor. Son olarak Bakırköy'de yaşanan siyanürle intiharı uzmanlar değerlendirdi. Uzmanlar siyanürle ölümleri intihar değil cinayet olarak ifade etti.

Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay, "Bunlar intihar değil cinayettir. Basına ve topluma büyük görev düşüyor. Bu tür olaylar özendirilmemeli" dedi.

"TOPLU İNTİHAR OLARAK DEĞERLENDİREMEYİZ"

Avukat Ümit Karadağ ise, "Bu bir toplu intihar gibi görünse de değildir. Çünkü tasarlanarak gerçekleşen bir olay var. Öncesinde siyanür alınıyor. Hazırlanıyor ve ailedeki diğer bireylerin yaşam haklarını elinden alınıyor. Her 3 olayda da bu eylemi yapan kişi kurtulmuş olsaydı 'Kasten Adam Öldürme' fiilinden yargılanacaktı" diye konuştu. Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Dr. Kemal Er de, "Bu olayları toplu intihar olayları olarak değerlendirmemiz doğru değil" ifadesini kullandı.

"SONUÇTA BU BİR CİNAYETTİR"

"İntiharın bir haklı sebebi olamaz" diyen Erbay, "Ne diye bir sebep bulacağız biz buna. Bir insan kendi kendini bir varlığını sona erdirmesi.Fatih'teki olay cinayettir. Hukukta da hangi profesöre giderseniz gidin 'benim görüşüm budur' der. Fazla hareket kabiliyetimiz de yok. Ya diyeceğiz ki TCK'nın 81. Maddesi doğrultusunda kasten adam öldürmektir veya da 84. 85. Maddesi doğrultusunda taksirle adam öldürmektir veya 84'e göre intihara teşviktir. Bizim Ceza kanunda toplu intiharın tarifi pek yapılmamıştır. Psikoloji açısından yapılmış olabilir. Tarifi ne olursa olsun hukukta dil mantığında bir olgu iki kişiyi aşmış 3 kişi arasında meydana gelmişse biz buna çoğul diyoruz. Eski tabirle cem diyoruz. Hadi diyelim toplu intihardır. Diyemeyiz. Bu olayı intihar olarak diyemeyiz, cinayettir bu olay" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar siyanürle ölümleri değerlendirdi: İntihar değil, cinayettir

"ÇOCUĞUN İDRAK KARAR VERME DURUMU YOK"

Avukat Ümit Karadağ ise, "Maalesef olay toplu intihar gözükmüyor. Kadının kapıyı açıp tam o sırada cesedinin bulunması muhtemelen yardım isteyecekti yada siyanürden kurtulmak için kendini dışarı atacaktı diye düşünüyorum. Toplu intiharların bu şekilde olmayacağı aşikardır. Son bir ayda 3'ncü vaka bu. Bu vakalarda kurtulan olmadı. Kadın da aynı mantıkla kabul etti diyelim ama 6 yaşında bir çocuk var. Çocuğun idrak durumu yok. Bunu bilecek durumu yok. Kasten öldürme halini almıştır. Bur da çocuğun bu anlam ve sonucunu bilmemesi. Yani kişi kurtulsaydı cinayetle yargılanacaktı. Kanunumuz bu şekilde gayet net. Birey ailesinin rızasını almamıştır. Cinnet dense de cinayetle arasında fark var. Cinnet aniden ortaya çıkar. Bur da ise daha önceden siyanür almış hazırlamış ve eyleme geçmiş. Yaşam hakkını elden almıştır. Kasten adam öldürme fiilinden yargılanırdı eğer bu siyanürü alıp hazırlayıp içiren kişi" şeklinde konuştu.

"TOPLU İNTİHAR OLABİLMESİ İÇİN"

Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Dr. Kemal Er de, "Bu olayları toplu intihar olayları olarak değerlendirmemiz doğru değil. Toplu intihar olarak değerlendirebilmemiz için elimizde yeterli bilgi, belge, veri olması gerekir. Oysa bu olaylarda böyle bir durum söz konusu değil. Hatta son Bakırköy'deki olayda işin içinde bir de çocuk var ki çocuğun böyle bir karar vermiş olması hiç mümkün değil. Dolayısıyla bilgi, belge olmadan böyle bir şey söyleyemeyiz. Toplu intihar olabilmesi için ortak bir karar verilmiş olması gerekir. Oysa burada böyle bir durum söz konusu değil. Yani tarikatların gerçekleştirmiş olduğu toplu intiharlar vardır. Orada belli bir kapalı kültür ve bu kültür içindeki bireylerin toplu kararı olmuş olabilir ama burada böyle bir durum söz konusu değil. Toplu intiharla ilgili şöyle bir şey söylememiz mümkün, örnek olarak bireysel intiharı ele alalım. Bireysel intiharda nasıl ki bir kişi bilinçli olarak intihara karar verme durumundaysa toplu intiharda da intihara katılan kişilerin aynı şekilde birlikte, beraber, bilinçli bir şekilde karar vermiş olmaları gerekir. Burada böyle bir durumun olduğuna dair elimizde yeterli bilgi, belge olmadığı için böyle bir şey söyleyemeyiz" şeklinde konuştu.

"SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK SEBEPLERİN İYİ ARAŞTIRILMASI GEREKİR"

İnsanların çok büyük baskılar altında kalıp be baskı ile nasıl başa çıkacaklarını bulmayınca bu tür kararlar alabildiklerini söyleyen Dr. Er sözlerine şöyle devam etti; "İntiharı değerlendirmek anlamında tabi toplu intiharı kastediyoruz burada, intihar olarak değerlendirmek haklı hale getirmez. İntihar olayı özellikle üstünde durulması gereken bir durumdur. Bu intiharların sebepleri neler olabilir diye bir araştırma yapmak gerekebilir. Bunun sosyolojik ve psikolojik sebepleri olabilir. Sosyolojik sebep olarak örneğin toplumsal kötüye gidiş olabilir. Bir insanın, bir ailenin durumunun kötüye gitmesi olabilir. Yoksulluk durumu, yokluk durumu sebebiyet verebilir. Aşırı gelenek baskıları gibi sebepler olabilir. Ama bunu genelleme yapmak mümkün değildir. Çünkü her aynı durumda kalan insanlar bu şekilde eylemlere girişmezler. Örnek olarak nasıl ki bir birey intihar kararı verdiğinde çok büyük baskılar sonucunda karar vermiş olabilir. Bir depresyon geçiriyor olma durumu söz konusu olabilir. Aynı durumu yaşayan milyonlarca insan olabilir ama herkes aynı intihar yolunu seçmez. Dolayısıyla işin sosyolojik ve psikolojik boyutlarının incelenmesi gerekmektedir. Sosyologların bu konudaki araştırmalarını arttırmaları önemli. Yine psikologların bu konularda çalışmalar yaparak ya da psikolojik yardım durumu söz konusu olabilir. Mümkünse de bu tür yardımların ücretsiz yapılması gerekir.Bunu yapan kurumlarımız da var ve bu kurumlar vasıtasıyla bu durumdaki kişilere yardım edilmesi gerekir."

"BOZULAN YAŞAM STANDARDI SEBEP OLABİLİR"

Dr. Kemal Er, yaşam standardı bir anda bozulan insanların böyle kararlar alabileceklerini belirterek, "Yaşam standartları ile ilgili intihar durumu söz konusu olabilir. Zaten yoksulluk ve belli sıkıntılar içerisinde yaşayan bu şartlara zaten alışmış olduğu için böyle insanların intihar etmesi durumu pek de fazla olan bir durum değil. Ancak bir anda hayat standardı değişen ve yoksulluk çekmeye başlayan, elektrik faturasını ödeyemez hale gelenler, ev sahibiyle sürekli tartışmak durumunda kalan, açlık çeken bir duruma düşenler böyle bir duruma alışık olmadığı için ve bu durumun üstesinden gelemeyenler aşırı bir baskı durumundan dolayı böyle kararlar alması durumu olabilir. Ancak burada altı çizilmesi gereken bir durum var. Anladığımız kadarıyla aileden bir kişinin, özellikle ailenin bütün sorumluluğunu taşıyan kişinin bu baskılara dayanamayıp, bir çıkış yolu bulamaması sonucu böyle şeyler olabilir" şeklinde konuştu.

Uzmanlar siyanürle ölümleri değerlendirdi: İntihar değil, cinayettir
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uzmanlar siyanürle ölümleri değerlendirdi: İntihar değil, cinayettir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'da Okul Sporları Halter Yıldızlar Türkiye Birinciliği Tamamlandı
    15:29 Ordu'da Okul Sporları Halter Yıldızlar Türkiye Birinciliği Tamamlandı

    Ordu'da düzenlenen Okul Sporları Halter Yıldızlar Erkek-Kız Türkiye Birinciliği müsabakaları sona erdi. 49 ilden 422 sporcu, 56 hakem ve 64 antrenörün katıldığı müsabakalarda Fatsa Mehmet Zahit Kotku İmam Hatip Ortaokulu sporcusu Asilkan Sevim Türkiye 3'üncüsü oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

  • Antalya'da Bisiklet Tutkunları AKRA Gran Fondo'da Buluşuyor
    15:28 Antalya'da Bisiklet Tutkunları AKRA Gran Fondo'da Buluşuyor

    Antalya'da 27-28 Nisan'da gerçekleştirilecek olan 'AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum' adlı yol bisikleti yarışı, bisiklet ve adrenalin tutkunlarını bir araya getirecek. Yarışa kayıtlar 24 Nisan'da sona erecek ve birçok ülkeden bisikletçi katılacak. Ayrıca, Eşpedal Derneği'nden 10 görme engelli sporcu, özel tasarlanan iki kişilik bisikletlerle yarışa katılacak.

  • Marmaris'te Fırtına ve Hortumun Etkisi Güvenlik Kameralarına Yansıdı
    15:27 Marmaris'te Fırtına ve Hortumun Etkisi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün gece başlayan ve bugün sabaha karşı etkisini gösteren fırtınanın ardından çıkan hortum sebebiyle Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinde meydana gelen hasar anı güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedildi. Hortum sonrasında yaşanan olaylarda yaralanma olmazken, güvenlik kameralarının görüntülerinde fırtınanın şiddeti, hortumun gelerek ortalığı yıkması ve yağmurun şiddeti yer aldı.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi
    15:23 Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi

    Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan bağlarını güçlendirmek amacıyla 'Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı' düzenledi. İlk maçta Akçaabat Sebat Veteranlar Futbol Takımı ile Kıbrıs Karpaz Masterleri Derneği 3-3 berabere kaldı. Organizasyon kapsamında yarın Trabzon Veteranlar Futbol Takımı ile Karpaz Masterleri Derneği arasında bir maç daha oynanacak.

  • Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı
    15:18 Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı

    Perşembe Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında yapılan toplantıda, meclis üyeleri ve ekip arkadaşlarıyla birlikte Perşembe için çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi. Toplantıda yapılan oylamada ise başkan vekilliği, katip üyelikleri ve komisyon üyelikleri belirlendi.

  • Özgür Özel:
    15:17 Özgür Özel: "Bu Bir Zafer Değil, Görevdir. Parti İktidar Olduğunda Zafere Dönüşecektir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz bunu bir zafer olarak görmüyoruz. Evet bir başarıdır, önemli bir başarıdır ama zafer değildir, görevdir. Görev önümüzdeki ilk seçimlerde parti iktidar olduğunda, bu iktidar değiştiğinde ancak zafere dönüşecektir. Elimizde belediyeleri yönetme, rantı yönetme, gençleri ve kendi evlatlarımızı, yakınlarımızı bir takım makamlara getirme, yandaşlarımızı zengin etme fırsatı yakalamadık arkadaşlar. Biz tarihin akışını değiştirme fırsatını yakaladık. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, cumhuriyetin tarihini yeniden yazma fırsatını yakaladık. Bu yüzden sadece partimizle, sadece biz bize, sadece ‘Yetkiyi aldık, biz yönetiriz’ değil; yetkiyi kimden aldığımızı biliyoruz” dedi.

  • CHP Bursa Belediye Başkanları Yerel Yönetimler Çalıştayı'na Katıldı
    15:17 CHP Bursa Belediye Başkanları Yerel Yönetimler Çalıştayı'na Katıldı

    Bursa'da CHP'den belediye başkanı seçilen 5 belediye başkanı ve CHP Bursa İl Başkanı, Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda seçim sürecindeki deneyimler ve belediye başkanlarının yapacağı çalışmalar ele alınıyor.

  • Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı
    15:15 Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı

    Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun, 30 yıldır işgal altında bulunan dört köyün Azerbaycan'a iadesi ve delimitasyon çalışmalarının devamı konusunda uzlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Bu olumlu gelişme, nihai barış anlaşmasının imzalanması yolunda önemli bir adımdır.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.


Advertisement