'Elektronik sigara da ölümcül' - Son Dakika
Sağlık

'Elektronik sigara da ölümcül'

\'Elektronik sigara da ölümcül\'

Sağlığa "evet" diyen Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların son zamanlarda saptanan yeni zararlarını şu şekilde açıklamada bulundu.

18.07.2019 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların son zamanlarda saptanan yeni zararlarını şu şekilde özetledi:

"Elektronik sigara (e-sigara), klasik sigara içimini azaltan ya da bıraktıran bir uygulama değildir. Araştırmalar e-sigara kullananların %79'unun klasik sigara içmeye de devam ettiğini ortaya koymuştur. E-sigara içicilerinde felç riski %70, kalp krizi riski %60, koroner arter hastalığı riski %40 daha yüksektir. E-sigaranın içinde bulunan propilen glikol ve gliserol ısınıp buharlaştığında kanserojen maddeler açığa çıkmaktadır. Bu iki maddenin ayrıca iltihap yapıcı etkisi de gösterilmiştir. E-sigara aroma ve tatlandırıcıları kendi aralarında kimyasal etkileşime girerek farklı kimyasallara dönüşmektedir. Bu aroma ve tatlandırıcılar damarları döşeyen hücrelerde hasara neden olmaktadır. E-sigara buharı akciğeri koruyan makrofaj hücrelerinin çalışmasını bozmakta ve akciğeri her türlü hastalığa açık hale getirmektedir. Klasik sigaralardan farklı olarak e-sigaralarda bulunan lityum pillerinin patlaması yüz, göz, ağız ve çene yaralanmalarına neden olmaktadır. E-sigara cihazları içine çeşitli yasa dışı uyuşturucular konularak kullanılmaktadır. Bu durum özellikle gençlerde saldırganlık, kalp ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği ve sara nöbetine yol açmaktadır. Zaten Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, e-sigara kullandıktan hemen sonra sara nöbeti geçiren 35 olgu nedeniyle e-sigaranın beyin üzerine etkilerini araştırmaktadır. E-sigaranın zararlı olduğu artık tartışmalı bir konu olmaktan çıkmıştır." dedi.

TÜTÜN ENDÜSTRİSİ, "YENİ OYUNLARIYLA" ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR!

Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, "Tütün endüstrisi bir gün insanların sigarayı bırakacağını öngörerek 'zarar azaltma' kavramını ortaya atmıştır. Kazançları azalmasın diye 'zararı azaltılmış ürünler' oyunuyla geçmişte yaptıkları 'filtre' ve 'light' yalanının bir benzerini sahneye koyarak tüketiciyi oyalamaktadırlar. Elektronik sigara bu oyunun halkalarından biridir. Elektronik sigaraların klasik sigarayı bıraktırdığı savın bilimsel geçerliği yoktur. Birçok araştırma e-sigara içenlerin hem e-sigara hem klasik sigara kullandığını ortaya koymuştur. İngiltere'de e-sigaranın tedavi yöntemi olduğunu iddia edenleri de bilim dünyası yalnız bırakmıştır. Maalesef e-sigara İngilizlerin tütün kontrolündeki 'Brexit'i olarak hatırlanacak ve bu bilim insanları 'karanlık kişiler' olarak tarihteki hak ettikleri yeri alacaklardır." dedi.

Sağlığa Evet Derneği üyesi Efza Evrengil ise, "Yeni ürünlerle piyasayı daha da beslemek, genişletmek yerine, bunların üretim ve ticaretini kategorik olarak önleyecek düzenleme ve uygulamalara gereksinimimiz vardır. Nasıl ki AB ve Türkiye mevzuatında 'ağızdan kullanım için tütün' olarak anılan snus'un piyasaya arzı yasak ise, bu ürünlerin de benzer yasak kapsamına alınması gerekir. Ülkemizde bu ürünler halen ruhsatsız olduğu için, bunların vergisiz satışı kayıt dışı ve yasa dışı niteliktedir. Ancak ne acı ki e-sigaralara Türkiye'nin dört bir yanında ulaşmak mümkündür. Günümüzde, Türkiye dahil birçok ülke tütün ve nikotin endüstrisinin baskısı altında bu ürünlerin piyasaya arzını düzenleme altına almaya çalışmaktadır. İhtiyatlılık ilkesi doğrultusunda mevzuat düzenlemesiyle, tütün ve nikotin içeren ve içermeyen tüm cihazları ve parçalarıyla birlikte entegre ürün olarak tanımlanan tüm yeni nesil tütün ve nikotin ürünlerinin Türkiye'de üretiminin, iç ve dış ticaretinin, piyasaya arzının ve satışının yasaklanması gereklidir. Brezilya, Singapur, Hong Kong, Avustralya, Uruguay gibi ülkelerde bu yönde düzenlemeler başarıyla hayata geçirilmiştir." diye açıklama yaptı.

Sağlığa Evet Derneği olarak, etkili tütün kontrolü politikasının en önemli unsurlarından birinin "ürün arzı planlaması" olması gerektiğini savunuyoruz. Halk sağlığı ilkeleri ve öncelikleri doğrultusunda belirlenecek bu politikanın üç sacayağından ilk ikisi, kapsamlı girdi yasağı ve mevcut ruhsatlı ürünlerin aşamalı olarak sınırlandırılması iken, üçüncü sacayağı yeni tütün ve nikotin ürünlerinin üretim ve ticaretinin yasaklanmasıdır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 'Elektronik sigara da ölümcül' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor
    17:54 Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor

    Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Sağlık Bilimleri Festivali düzenleyecek. Festival, 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalde akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler bir araya gelerek sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Ayrıca festivalde yarışmalar, atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.


Advertisement