"Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

"Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı"

"Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi işbirliğiyle "Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı" düzenlendi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: "Türkiye'de engelli ve yaşlılara uzun süreli bakım hizmetini AB, BM ve insan hakları kriterlerine uygun şekilde yapılandırmak istiyoruz" "Yaşlı nüfusumuz, nüfusumuzun yüzde 7'sini oluşturuyor. Yakında da yüzde 10'a çıkacağı öngörülüyor. En fazla yaşlı ve engelli nüfusun yaşadığı bölgeler sıralamasında ise Karadeniz, Marmara ve Ege ilk üç sırada yer alıyor"

05.09.2013 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliğiyle "Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı" düzenlendi.

Ankara Plaza Otel'deki çalıştaya, konunun uluslararası uzmanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile STK, özel sektör, üniversiteler ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de toplumun, kültürel değerlerini koruduğunu, engellisine ve yaşlısına sahip çıktığını söyledi.

Şehirleşmenin, kadın ve erkeğin çalışıyor olmasının insanları yalnızlaştırdığını ve ihtiyaçlarını çoğalttığını belirten Çiftçi, bu ihtiyaçların giderilmesinin bir çok bakanlığın ortak çalışmasını gerektirdiğini vurguladı.

Çalışmaların, Türkiye'yi uzun süreli bakım turizmi konusunda da cazip hale getirmesini hedeflediklerini bildiren Çiftçi, ancak bunun için sağlıklı bir yapının oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Yurt dışından katılımcıların kendi ülkelerindeki uzun süreli bakım ve finansman modellerini anlattığı çalıştayın yarın da devam edeceğini anlatan Çiftçi, şunları söyledi:

"Türkiye'de engelli ve yaşlılara uzun süreli bakım hizmetini AB, BM ve insan hakları kriterlerine uygun şekilde yapılandırmak istiyoruz. Yaşlı nüfusumuz, nüfusumuzun yüzde 7'sini oluşturuyor. Yakında da yüzde 10'a çıkacağı öngörülüyor. En fazla yaşlı ve engelli nüfusun yaşadığı bölgeler sıralamasında ise Karadeniz, Marmara ve Ege ilk üç sırada yer alıyor".

Bu bölgelerde uzun süreli bakım hizmeti talebinin fazla olduğunu vurgulayan Çiftçi, söz konusu talebin doğu bölgelerinden ise hiç gelmediğine, ailelerin bu ihtiyacı kendi içlerinde çözdüklerine dikkati çekti.

Bakanlığın yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi de veren Çiftçi, "Çalıştay boyunca ülkemizde nasıl bir sistem kurulabileceğini, yürütülmesi gereken işbirliklerini, sistemin maliyetini, gereken eğitimler ve kurulması gereken ekibe ilişkin konular, ayrıntısıyla ele alınacak" diye konuştu.

-Türkiye için sosyal çalışmaların tam zamanı

Eski AB Komisyonu üyesi, Avusturya Johannes Kepler Üniversitesinden akademisyen Walter Wolf da Türkiye için sosyal alandaki çalışmaların tam zamanı olduğunu, Türkiye'nin bölgesel ve ekonomik olarak büyük bir güç haline geldiğini söyledi.

Çalıştayla sosyal politika ve sosyal koruma konularında AB müktesebatının tanıtılması, uzun dönemli bakımın finansmanı ve kaynakların akılcı kullanılması konularındaki farklı yöntemlerin paylaşılarak geliştirilmesi, AB ülkelerindeki iyi örneklerin sunulması, erişilebilir yüksek kalitede ve finansal olarak sürdürülebilir bir uzun süreli bakım sistemi kurulmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Uzun Süreli Bakım ve Finansman Modelleri Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement