Vakıflar Haftası - Son Dakika
Güncel

Vakıflar Haftası

Edirne Müftülüğünce Vakıflar Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

11.05.2018 09:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Müftülüğünce Vakıflar Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajda, Hazreti Muhammed'in ashabını vakfa teşvik ettiği ve onlarla çeşitli şekillerde vakıf çalışması yaptığı belirtilerek, böylece Hz. Peygamber ve sahabenin kendilerinden sonraki nesillere örnek olmalarının İslam toplumunda vakıf geleneğinin yaygınlık kazanmasını sağladığı vurgulandı.

İslam toplumunda sadaka-i cariye ile başlayan bu vakıf geleneğinin zamanla Allah rızasını gözeten hayırseverlerin ortaya koydukları eser ve hizmetlerle bir vakıf medeniyeti haline geldiği aktarılan mesajda, şunlar kaydedildi:

"Camiler, köprüler, okullar, üniversiteler açılmış, Müslüman olsun veya olmasın tüm insanların ihtiyaçları giderilmiş, açlar doymuş, evsizler başlarını sokacak bir yer bulmuş, hayvanlar için bile özel vakıflar kurulmuştur. Böylece vakıflar, İslam kültürünün sosyal hayattaki simgesi haline gelmiştir. İslam'ın ilk yıllarından bugüne, en ince ayrıntısına kadar toplumun ihtiyaç duyabileceği her konuyla ilgili açılan vakıflar ve yapmış oldukları hizmetler düşünüldüğünde, vakıfların bu fonksiyonu daha iyi anlaşılacaktır. Neticede İslam medeniyeti, inananlara her konuda yardımlaşmayı öneriyor, bununla sadece kendi mensuplarının değil bütün insanlığın hatta Allah'ın yarattığı her şeyin faydalanmasını amaçlıyordu. Bu durumun kurumsallaşmış hali olan vakıflar, yüzyıllar boyunca nesiller arasında köprü vazifesi görmüş, günümüz dünyasında da İslam medeniyetinin yüz ağartan yönünü oluşturmuştur."

Vakıfların korunup amaçlarına uygun olarak kullanılmasının sonraki nesillerin asli görevi olduğu belirtilen mesajda, "Bununla birlikte modern dünyada ortaya çıkan veya farklı şekillerde gelişen sosyal problemlerin çözümü için de günün şartlarına uygun yeni vakıfların kurulup yaşatılması zorunlu gözükmektedir. Bu tür müesseseler, sorunların doğrudan çözümü noktasında faydalı olacağı gibi günümüz dünyasında sosyal dokuyu kaynaştıracaktır." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vakıflar Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement